haber

Nilüfer’in su raporu düşündürücü

Akçalar, Çalı, Gölyazı, Hasaağa, Görükle yerleşimleri ile Atlas, Ayva, Büyükbalıklı, Badırga, Başköy, Çatalağıl, Çaylı, Dağyenice, Fadıllı, Gökçeköy, Güngören, İnegazi, Kadriye, Karacaoba, Korubaşı, Kuruçeşme, Maksempınar, Tahtalı, Unçukuru, Üçpınar ve Yaylacık köylerinde kahvehane, ev çeşmesi, cami çeşmesi ve hayrat çeşmelerinden alınan örneklerle yapılan analiz sonuçlarına göre bazı yerlerde suyun içilemez nitelikte kirli olduğu belirtildi.

Yaklaşık 50 bin kişilik nüfusun yaşadığı bölgede halk sağlığını tehdit eden konunun BUSKİ’ye iletildiği ve gerekli iyileştirme çalışmalarının talep edildiği vurgulanan raporda, köy yerleşimlerindeki su yapılarının genel olarak çok eski, bakımsız ve hijyen koşullarından uzak olduğu vurgulandı. Bazı yerlerde su yapıları yeniden inşa edilirken, BUSKİ tarafından işletmeye alınmadığı da vurgulanan raporda bu bölgelerin tamamının BUSKİ içme suyu şebekesine bağlanması gerektiğinin altı çizildi.

Rapordaki çarpıcı saptamaları dikkatle dinleyen ve konuyla ilgili daha önce defalarca BUSKİ’yle görüşüldüğünü aktaran Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de halk sağlığı çalışmaları kapsamında 2001 yılından beri kent içinden su numunesi alınarak sonuçların kurumla paylaşıldığını anımsattı. “Artık 2000’li yıllarda kentin yakınında olan köylerin kirli su içmesine hiçbirimizin gönlü razı değil,” diyen Başkan Bozbey, “Su yapılarının iyileştirilerek düzenli bir şekilde kontrol edilmesi, temiz bir şekilde vatandaşlara ulaşması bizim en büyük dileğimiz. BUSKİ Genel Müdürlüğü’nden bu raporların ortaya koyduğu sonuçları ortadan kaldıracak kararı bir an önce almalarını ve bölgeye düzenli olarak temiz su iletilmesini bir kez daha istiyoruz. Sorun sağlık sorunları oluşmadan bir an önce çözümlenmelidir,” ifadelerini kullandı. 

Konunun her seferinde BUSKİ’ye rapor edildiğini, ayrıca İl Sağlık Müdürlüğü, Valilik, Kaymakamlık gibi makamlara da iletildiğini ifade eden Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, Bursa’nın su ile bulaşan hastalıklar konusunda en riskli bölge olduğunu söyledi. Kayıhan Pala, “Gerekli önlemler alınmazsa özellikle sıcak aylarda suyla bulaşan hastalıkların ciddi bir şekilde karşımıza çıkması söz konusu olabilir,” uyarısında bulundu.

Halk sağlığını riske sokabilecek bu konu hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla hazırladığı raporunu Meclis’le paylaşan Nilüfer Belediyesi, görüşmenin sonunda konunun öncelikli olarak dikkate alınması için BUSKİ’ye çağrıda bulundu.