Nilüfer Belediyesi, Bursa’da dinamik bir sanat ortamı oluşturmak ve sanata olan yönelimi artırmak amacıyla bu yıl ikinci kez Nilüfer Sanat Çalıştayı düzenliyor. Dinamik bir üretim ve paylaşım platformu oluşturacak olan Nilüfer Sanat Çalıştayı çerçevesinde düzenlenecek söyleşi, atölye ve açık alan etkinliklerinde sanatçılar, sanat eğitimi alan öğrenciler ve sanata ilgi duyan vatandaşlarla bir araya gelecek. 2-9 Mayıs tarihleri arasında Gümüştepe (Misi) Mahallesi’nde bulunan Koza Evi’nde gerçekleştirilecek olan çalıştay boyunca, Türkiye’nin çeşitli kentlerinden üretimleriyle sanat ortamında saygın bir yer edinen Zahit Büyükişleyen, İbrahim Çiftçioğlu, Görkem Dikel, Hakan Eraslan, Seçil Erel, Tayfun Gülnar, Nur Gürel, Semih Kaplan, Sefa Karakuş, İlke Kutlay, Hasan Mirza, Yusuf Şengür, Gülcan Şenyuvalı, Nuri Yavuz ve Selahattin Yıldırım, çok sayıda atölye ve söyleşilerde Bursalı sanatseverlerin sanatta yeni ifade olanaklarıyla tanışmasında aracı olacak.
Alternatif düşünce ve sanat üretimini destekleme hedefiyle düzenlenen Nilüfer Sanat Çalıştayı’nın ilk gününde sanatçılar, basın mensuplarıyla buluştu. Nilüfer Belediyesi Misi Kamp Karavan Restoran’da gerçekleşen basın toplantısına Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Bukle Erman, Nilüfer Belediye Meclisi Üyesi Fırat Emiroğlu, proje danışmanları Yrd. Doç. Dr. Meryem Uzunoğlu ile Sertap Yeğin ve çalıştayda yer alan sanatçılar katıldı.
BOZBEY: SANAT ÜRETİMİNİ DESTEKLİYORUZ
Nilüfer Belediyesi’nin, modern ve çağdaş sanatı tanıma, izleme, ortak olma olanaklarını yaratan ve çoğaltan bir kurum olduğunu ifade eden Başkan Mustafa Bozbey, “İçinde yaşadığımız kentin gerçeklerinden yola çıkarak alternatif düşünce ve sanat üretimini desteklemek istiyoruz. Bu hedefle yola çıktık ve geçen yıl ilkini düzenlediğimiz çalıştay, bu anlamda çok verimli oldu. Geçen yıl farklı kentlerden gelen 17 sanatçının ürettiği eserler, şu anda Nilüfer Belediyesi koleksiyonunun en değerli parçaları arasında” dedi.
Uludağ Üniversitesi ve Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi’nde eğitim alan öğrencilerin de Nilüfer Sanat Çalıştayı’nın paydaşı olduğunu belirten Başkan Bozbey, “Bu yıl çalıştaya paralel olarak düzenlenen söyleşi ve workshoplar dinamik bir üretim ve paylaşım platformu oluşturacak. Ayrıca sanatçıları kentin farklı kültür çevreleriyle buluşturacak etkinlikler de planladık. Bu çerçevede, plastik sanatlar alanında farklı bakış ve yeni eğilimleri de tartışmaya açmayı hedefledik. Bizim için gerçeğe dayanma gücü veren, yaşamımıza naif bir doku katan sanat üretimini en azından izleyici olarak takip edebilmek, Nilüfer Sanat Çalıştayı ile mümkün olabilecek. Ben, sanatın hayatta kalıcılığına ve yaygınlığına yönelik çabalarımızdan biri olan bu çalıştaya sesimizi duyan herkesi davet ediyorum” şeklinde konuştu.
Nilüfer’in, kültür sanat alanında Bursa’nın merkezi, Türkiye’nin odak noktası olması yönünde çalışmalar yaptıklarını söyleyen Başkan Bozbey, “Biz, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bize hedef gösterdiği muasır medeniyet seviyesine, eğitim bilim, kültür sanat ve sporla ulaşılabileceğini düşünüyoruz. Bütün kentlerimizde kültür ve sanatın hem takip edilebilir hem içinde olunabilir hem de sahiplenilebilir düzeyde olmasını diliyoruz. Bunun, devlet tarafından da yapılması gerektiğini vurgulamak istiyorum. Biz, sanata tükürmenin son derece çirkin olduğunu, sanatın sahiplenilmesi gerektiğinin altını çizmek istiyoruz. Bizim anlayışımız bu” dedi.
Başkan Mustafa Bozbey, Nilüfer Sanat Çalıştayı’nda üretilen eserlerin 9 Mayıs’ta Nâzım Hikmet Kültürevi’nde sergileneceğini belirterek, bütün sanatseverleri sergiye davet etti.
“BU ÇALIŞTAY HERKESİN HAYALİYDİ”
Nilüfer Sanat Çalıştayı danışmanı Yrd. Doç. Dr. Meryem Uzunoğlu da, sanat çalıştayı düşüncesinin uzun süredir Bursa’da sanat yapan, sanat eğitimi veren ve sanat izleyicisi olan herkesin ortak hayali olduğunu ifade etti. Düzenlenecek etkinliklerle Nilüfer Sanat Çalıştayı’nın, sanat festivaline dönüşeceğini kaydeden Uzunoğlu, “Hem kentin yaratıcı potansiyelini ortaya çıkarmak hem de genç sanatçılara alan açma yolunda büyük katkılar sağlayacağına inandığımız Nilüfer Sanat Çalıştayı, Nilüfer Belediyesi’nin katkılarıyla yakın bir gelecekte açılacak olan Çağdaş Sanat Müzesi’nin de koleksiyon altyapısını oluşturacak etkinliklerden biri olarak planlandı” diye konuştu.
Nilüfer Sanat Çalıştayı’nda sanatçılar eserleri üzerinde çalışmaya devam ederken bir hafta boyunca, söyleşi, açık alan uygulaması ve workshoplar düzenlenecek. Bu kapsamda ilk olarak Feyyaz Salman’ın katılımıyla 4 Mayıs Perşembe günü saat 15.00’de Misi’deki etkinlik alanında, “Sanatın Piyasalaşması Neoliberal Güncel Sanat Politikaları ve Dayanışma” konulu söyleşi gerçekleştirilecek.