haber

Sağlıklı gelecek için tohumlar Nilüfer’de el değiştirdi

Nilüfer Belediyesi’nin, Nilüfer Kent Konseyi, EKODER ve Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi iş birliğiyle bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Nilüfer Tohum Takas Şenliği, Bursa’nın önemli tarım merkezlerinden Ürünlü Mahallesi’nde gerçekleştirildi. Trabzon’un Çaykara İlçesi Uzuntarla Köyü’nden, İzmir’in Seferihisar İlçesi’ne kadar Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden üretici ve yerel tohum meraklılarının katıldığı şenlikte yerel tohumların takas edildi.


Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp, Ürünlü Mahalle Muhtarı Nihat Algan ve çok sayıda üreticinin, yerel tohum meraklısının yer aldığı Nilüfer 3. Tohum Takas Şenliği'ne bu yıl ilgi daha da büyüktü.  Etkinlikler, Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu iş birliğiyle Ürünlü Mahallesi’nde hayata geçirilen Nilüfer Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nın ziyaret edilmesiyle başladı. Organik ürün yetiştiriciliğinin yapıldığı Kent Bostanları ziyaretinin ardından Ürünlü Mahallesi Meydanı’nda yer alan etkinlik alanına geçildi.


SAĞLIKLI GÜNLER GDO'SUZ ÜRÜNLERLE MÜMKÜN

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Anadolu topraklarının dünyanın en zengin toprakları arasında yer aldığını, ancak yanlış tohum politikaları yüzünden giderek bu özelliğini kaybetmeye başladığını söyledi. Bozbey, “Bizler Anadolu topraklarında yıllarca kendi kendimize yetecek olan üç beş ülkeden biri olarak övündük ama geldiğimiz nokta hiç iç açıcı değil. Buna tabi ki uluslararası tekellerin, uluslararası şirketlerin tamamen yoksullaştırarak fazla kazanma gibi düşüncesinden kaynaklandığını özellikle belirtmek istiyorum. Birileri buna ‘Dur demeli’ diye düşünüyoruz ama onun zamanı geldi de geçiyor. Buna ‘Dur’ diyecek de bu topraklarda yaşayan insanlardır. Ne zaman ki kendi özümüze, kendi toprağımızda ekilene sahip çıkarsak, onu desteklersek o zaman çark geriye dönmeye başlayacaktır ve birileri geri adım atacaklardır. Yerel yöneticiler olarak yıllardır bu konuda çaba gösteriyoruz. Ülkenin tarım politikaları adına beklediğimiz güçlü sesin bir an önce duyulmasını arzu ediyoruz. Biz her yıl daha da güçlenerek gerçekleştireceğimiz Tohum Takas etkinliğimizle sağlık dolu yerel tohumlarla üretilen ürünlerin sofralarımızı donatmasını istiyoruz. Sağlıklı günler ancak ve ancak GDO’suz ürünlerle mümkündür” dedi.


Anadolu coğrafyasında kayıt altına alınmış 12 bin bitki türü olduğunu söyleyen Bozbey, Türkiye’nin Avrupa kıtasının üzerinde var olan bitki çeşitliliğinden daha zengin olduğunu kaydetti. Başkan Bozbey, “Üzerinde yaşadığımız topraklar gıda olarak tükettiğimiz bir çok bitkinin de ana vatanıdır. Türkiye;  buğday, arpa, mercimek, nohut, elma, armut, kiraz, antep fıstığı ve kestanenin gen ve çeşitlilik merkezidir. Ama bugüne geldiğimizde, gıda egemenliğimizin tehdit altında olduğunu hep beraber görmekteyiz. İşte bu tehdit, tarım ve gıda endüstrisinin baskısıyla olmaktadır. Bu tehdit, dünyanın şekillendirilmesinde önemli rol oynayan tohum, tarım kimyasalları ve endüstriyel gıdayı üreten ve pazarlayan şirketler eliyle yapılmaktadır. Ülkelerin tarım politikaları manipüle edilerek halkların gıda egemenlikleri gasp edilmektedir. Halktan yana tavır koymayan, tarım politikalarını çiftçisinden ve tüketicisinden yana değil, şirketlerden yana belirleyen hükümetler ise tarımın çöküşünden, hayvansal ve bitkisel üretimin düşmesinden sorumlu olmaktadır” diye konuştu.


Gen ve çeşitlilik merkezinin Türkiye olması ile övünüldüğü temel gıda maddelerinin günümüzdeki durumunu da değerlendiren Mustafa Bozbey, “Artık nohut ithal ediyoruz. Geçen yıl yapılan 39 milyon dolarlık nohut ithalatının 15 milyonu Meksika’dan, 9 milyonu da Hindistan’dan gerçekleştirildi. Kuru fasulyeyi Arjantin ve Kırgızistan'dan alıyoruz. Bu sene Toprak Mahsulleri Ofisi üzerinden 40 bin tonluk ithalat yapılacağı söyleniyor. Binlerce ton mısır ithal etmeye devam, hem de çoğu GDO’lu olmak üzere. Üstüne üstlük bir de gümrük vergilerini sıfırlıyorlar. Kavun Kosta Rika’dan, karpuz ise İran’dan ithal ediliyor. Elmayı Şili’den, havucu Avustralya’dan, dünyanın en fazla çay tüketen ülkesi olarak övünüyoruz ama Sri Lanka’dan ithal edilen çayın miktarı yüzde 12 oranında artarak 49 milyon dolarlık bir seviyeye ulaştı. Yerel çay üretimimizin çok büyük bir kısmını üreten ÇAYKUR’un da Katarlılar'a satılacağı haberi eğer doğruysa, bundan sonra yudumlayacağımız çay boğazımızdan kim bilir nasıl geçecek” diyerek ithalat oranlarına sitem etti.


"ATA TOHUMLARIMIZI GELECEĞE TAŞIMAK İSTİYORUZ"

Nilüferliler olarak farkındalık yaratmak istediklerini söyleyen Bozbey, “Tohum Kütüphanemiz ile ata tohumlarımızı geleceğe taşımak istiyoruz. Kent Bostanlarımız, kentliyi tarımla buluşturan, toprağın kokusunu içine çeken kentliye bir vefa duygusu yaşatmayı amaçladığımız bir alandır. Üreterek, tüketme bilincine ulaşılmasını sağlamayı amaçlayan bir projedir. Öyle ki, toprağa vurulan her kazmada, sökülen her ayrık otunda, tek bir tohumun yeşermesi mucizesine nasıl emekle ulaşıldığının anlaşılmasına olanak sağlanmaktadır” dedi.


SARIBAL: GIDA DÜNYAYA EGEMEN OLMA ARACI

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da tarım topraklarının korunmasına dikkat çekti. Sarıbal, "Dünyada bundan sonra savaşların üç temel konusu var. Bunlar, enerji su ve gıda. Bütün dünya bu üç temel stratejik alan üzerinden savaş ilan edecek. Onlar için artık gıda dünyaya egemen olma aracıdır. Gıdaya sahip olmanın en önemli yolu da bizim gibi az gelişmiş toplumları önce ekonomik olarak bağımlı hale getirmek, yoksullaştırmak ve borçlandırarak çaresiz duruma düşürmek ve en sonunda ellerindeki toprakları alarak yok etmek. Bugün dünyanın bütün ülkelerinde bu var. Artık dünyada egemen şirketler tarım yapıyor. Bu ülkede 1 milyon ton tohumun 900 bin tonu yabancı şirketlerin elinde” dedi.


Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp'in Tohum Takas Şenliği’nin düzenlenme amacını anlattığı açılış töreninde, Ürünlü Mahalle Muhtarı Nihat Algan da böyle önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Açılış konuşmalarının ardından Bursa'nın yanı sıra,  Türkiye'nin dört bir yanından gelen üreticiler ve yerel tohum meraklıları kurulan stantlarda tohum takası yaptı. Böylece yüzlerce yerel tohum çeşidi el değiştirerek farklı bölgelere yetiştirilmek üzere götürüldü. 


Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alan Danışmanı Arca Atay’ın moderatörlüğünde forumun da düzenlendiği şenlikte, Ahmet Aykanat ile ‘Tohumdan Fidana’ Karikatür Atölyesi ve EKODER ile ‘Tohum ve Fide Dikimi Atölyesi’ gerçekleşti.