Birçok değerli yazar, sanatçı ve akademisyen, sempozyumda, usta sanatçının edebiyatını derinlemesine ele alıyor. 2018 yılını, Türk edebiyatına önemli eserler bırakan Sevgi Soysal’a adayan Nilüfer Belediyesi’nin, usta yazara yönelik yıl boyunca düzenlediği etkinlikler “Hayatın Emekçisi Sevgi Soysal Sempozyumu” ile sona eriyor. Sevgi Soysal’ın her yönüyle ele alınacağı sempozyum, açılış konuşmaları ve Sevgi Soysal okumalarıyla başladı. Nâzım Hikmet Kültürevi’nde iki gün boyunca devam edecek olan sempozyumun ilk gününe, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Sevgi Soysal’ın kızı Funda Soysal, edebiyat dünyasından değerli isimler, akademisyenler ile sanatçılar katıldı.
BOZBEY: SOYSAL’I KENT GÜNDEMİNE TAŞIDIK
“Hayatın Emekçisi Sevgi Soysal Sempozyumu”nun açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Ülkemizin kültür-sanat dünyasına önemli bir katkı olduğunu düşündüğümüz Yılın Yazarı etkinliklerimizin beşincisinde, ‘Sevgi Soysal’ı Nilüfer’de ağırlamanın onurunu yaşadık” dedi.
Yılın Yazarı buluşmalarıyla düzenlenen 31 oturumda genç kuşağın Sevgi Soysal’la tanıştığını ifade eden Başkan Bozbey, Sevgi Soysal’ın ele alındığı ve her yaştan insana yönelik düzenlenen 78 etkinlikte de 4 bin 286 kişiye ulaştıklarını vurguladı. Bu kapsamda gerçekleştirilen Bursa Liselerarası Kitap Kapağı Tasarım Ödülü’ne bu yıl 32 liseden 726 öğrencinin başvurduğuna dikkat çeken Başkan Mustafa Bozbey, bu sayede 2 bin 333 öğrenciyle bağ kurulduğunu ifade etti. Başkan Bozbey, “ Sevgi Soysal’ın ‘Tutkulu Perçem’ adlı eseri, birinci olan kitap kapağı tasarımıyla, tekrar basıldı. Bu yıl da Öğretmenler Günü’nde 10 bin öğretmenimizi bu yeni kapak tasarımıyla basılan kitapla buluşturduk” diye konuştu. Bozbey, Sevgi Soysal anısına düzenlenen Yılın Yazarı Öykü Ödülleri’ne Türkiye’nin dört bir yanından 640 öykünün katıldığına da dikkat çekti.
SEMPOZYUM BİLDİRİLERİ KİTAPTA TOPLANACAK
“Hayatın Emekçisi Sevgi Soysal Sempozyumu”nun edebiyat ve akademi dünyasının seçkin isimlerini bir araya getirdiğinin altını çizen Başkan Mustafa Bozbey, her yıl olduğu gibi bu yıl da sempozyumda sunulan bildirilerin, Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri tarafından kitap haline getirilerek, ilgililere ücretsiz olarak dağıtılacağını belirtti. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Böylelikle, yazar hakkında yapılan çalışmalara bir yenisi ekleniyor. Aynı zamanda, edebiyat dünyasına yeni bir eser kazandırılacak” dedi.
FUNDA SOYSAL: ANNEMİ BİR YAZAR OLARAK TANIDIM
Sempozyumun açılış gecesinde söz alan Sevgi Soysal’ın kızı Funda Soysal da anılarını paylaştı. “Ben annemi annem olarak değil, bir yazar olarak, kitapları ve yazdıklarıyla, okuyucularından biri olarak tanıdım” diyen Funda Soysal konuşmasına şöyle devam etti: “Ben, onunla ilgilendikçe, merak edip araştırdıkça, annem gittikçe canlandı kafamda. Annem üzerine bir şeyler yazmışsam, kendi öğrendiklerimi, diğer okuyucularla da paylaşmak istediğimdendi.” Yılın Yazarı Sevgi Soysal etkinlikleri kapsamında 2018 yılı boyunca birçok anlamlı işlerin yapıldığını belirten Funda Soysal, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
SEMİH GÜMÜŞ: AYKIRI BİR YAZARDI
Yılın Yazarı Sevgi Soysal Proje Danışmanı Semih Gümüş de, Sevgi Soysal’ın aykırı bir yazar olduğunu ifade etti. Gümüş, “Sevgi Soysal, 1960’lı yıllar içinde hem yaşadığımız toplumsal hayatın değerleri ve ölçütleri hem de dönemin edebiyatının değerlerinin dışında bir yazardı. Yazdıkları ve düşünce biçimiyle o dönemin anlayışının dışında çıkmıştı. Yani aykırıydı. Pek çok eleştiriyle karşılanmıştı. Daha sonra Yenişehir’de Bir Öğle Vakti eseriyle, edebiyat kamuoyu ve çok geniş bir çevre tarafından onaylandığını görmeye başladık. Herkes çok olumlu sözler ediyor, yazılar yazıyordu” şeklinde konuştu.
LATİFE TEKİN: O BENİM BİR YAZAR KAHRAMANIM
“Hayatın Emekçisi Sevgi Soysal Sempozyumu” açılış konuşmacısı olan Latife Tekin de, etkilendiği ilk kadın yazarın Sevgi Soysal olduğunu belirtti. Tekin şöyle devam etti: “Ben, İstanbul’a geldiğimde 9 yaşındaydım. Sevgi de o yıllarda göçle gelen insanları yazıyordu. Aslında ben, Sevgi Soysal’ın bir roman kahramanıyım. Ben onun roman kahramanıyım ama o da benim bir yazar olarak kahramanım. 12 Mart döneminde politik hareketi eleştirmesi, yüzleşmeye çalışması ve benim 12 Eylül sonrası Gece Dersleri’ni yazmış olmam neredeyse kardeşlik duygusunu yansıtıyor iki kadın edebiyatçı olarak.” Konuşmaların ardından Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Funda Soysal, Semih Gümüş, Latife Tekin ve “Sevgi Soysal Okuyoruz” sergisinin küratörü Emre Senan’a Sevgi Soysal’ın özel yapım portresini vererek teşekkür etti.
TİYATRO OYUNCULARINDAN SEVGİ SOYSAL OKUMALARI
Açılış konuşmalarının ardından yönetmenliğini Berfin Zenderlioğlu’nun yaptığı “Nasıl Yaşanır Hayat?” konulu Sevgi Soysal okumaları yapıldı. Usta yazarın Yıldırım Bölge Kadınlar Koğuşu, Tante Rosa, Yenişehir’de Bir Öğle Vakti’nden pasajları, tiyatro oyuncuları Ceren Erginsoy, Meltem Yılmazkaya, Sevinç Erbulak ve Şebnem Köstem okudu. Sempozyumun ikinci gününde de “Yaratıcılığın İzinde, Sevgi Soysal’ın Öykücülüğünün Özgünlüğü Nedir?”, “Sevgi Soysal’ın Romanlarında Kadın ve Erkek Rolleri”, “Sevgi Soysal’ın Yazıları ve Düşünce Dünyası”, “Yenişehir’de Bir Öğle Vakti ve Şafak” ve kapanış oturumları düzenlenecek. Sempozyumun kapanışında Yılın Yazarı Öykü Ödülleri de sahiplerini bulacak.
SOYSAL’IN ESERLERİ BU SERGİDE
Sempozyum kapsamında bir de sergi açıldı. Küratörlüğünü Emre Senan’ın yaptığı “Sevgi Soysal Okuyoruz” isimli sergi Nâzım Hikmet Kültürevi’nde izlenime açıldı. Sergide, Sevgi Soysal’ın eserlerinden alıntılar, yaşamından fotoğraflar, mektuplar ve belgeler yer alıyor. İlk günden büyük ilgi gören sergi 6 Ocak 2019 tarihine kadar açık kalacak.