haber

Zeynep Oral Nilüferli kadınlarla buluştu


Nazım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen ve Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’ in de takip ettiği söyleşide Zeynep Oral, 1968 yılında adım attığı gazetecilik yaşamından günümüze, anılarını, düşüncelerini,  siyasal gözlemleri ve eleştirilerini paylaştı.
“40 yıllık meslek yaşamımda beni üzen; 40 yıl önce de aynı sorunları, kadına şiddet sorununu yazıyordum. Maalesef bugün de yine aynı sorunu yaşıyoruz” diyen Oral, kadına şiddet konusunun bir insan hakkı sorunu olarak görülmesi gerektiğini söyledi.
İnsan hayatındaki seçimlerin önemini vurgulayan Oral, “Toplumumuzu ve nasıl yaşayacağımızı aslında biraz da bizler belirleriz. Her an çelişkileri, farklılıkları vurgulayan, bu farklılıklardan düşmanlık, kin, öfke yaratan bir toplumda mı yaşamak istiyorum yoksa uzlaşmacı, farklılıkları zenginliğe dönüştürebilen bir toplumda mı yaşamak istiyorum? Biz aslında her gün bir seçim yaparken nasıl bir toplumda nasıl bir dünyada yaşamak istediğimize karar vermiş oluyoruz” diye konuştu.

Siyasal seçimlerin insan hayatı, toplumlar ve hatta o toplumun kadına bakış açısı üzerinde etkili olduğunu belirten Zeynep Oral, 10 yıllık Ak Parti iktidarına eleştirel bakışını şu sözlerle özetledi: “Bu ülkeyi hangi partinin yöneteceği o kadar önemli değil ama benim özellikle bu partiye, bu yöneticilere karşı olmamım bir tek nedeni var. Yaşamın her alanında ayırımcılığı, düşmanlığı, kini ve öfkeyi bize bu kadar dayatmaları… Düşünün ki medyanın nasıl olması, kadınların kürtaj konusunu, onların kaç çocuk yapmaları gerektiği ve hatta televizyondaki hangi dizinin nasıl olması gerektiği iki dudağının arasında olan bir Başbakan yönetiyor bu ülkeyi. Dünyanın herhangi bir uygar ülkesinde böyle bir şey olabilir mi? Söz konusu seçim ise ben hala ilimden, bilimden, Atatürk’ün muasır medeniyet dediği uygarlıktan yanayım ve seçimlerimi ona göre yapıyorum.”

Söyleşide Nilüferli kadınların “Kadın Hayata Yakın” projesi kapsamında okudukları “O Güzel İnsanlar” isimli kitabı hakkında merak edilenleri de yanıtlayan Oral, aslında kendisini en iyi ifade eden kitabının “Meslek Yarası” isimli eseri olduğunu söyledi. Kendisinin kurduğu ve 32 yıl çalıştığı Milliyet Sanat Dergisi’nden kovuluş öyküsü ve etkilerini kaleme aldığı kitap hakkında bilgi veren Oral, “32 yıl çalıştığım bu kurumdan hiçbir gerekçe gösterilmeden, kabaca, kovulduğumu internetten öğrendim. Bana işkence ve tecavüz gibi gelen bu dönemin üstesinden aldığım psikolojik yardım ve kendimi ifade ettiğim yazılarımla gelebildim.” diye konuştu.
Oral söyleşinin ardından “Kadın Hayata Yakın” projesinde yer alan kadınlar için kitabını imzaladı.