
Engelliler Hizmet Birimi
2000 yılından itibaren Engelliler Masası bünyesinde yürütülen engelli hizmetleri 2010’da faaliyete geçen Engelliler Hizmet Birimi olarak çalışmalarının kapsamını genişletmiştir.
Engelliliğin ve engellilik durumunun, fonksiyonel problemleri olan kişilerin topluma diğer bireyler ile birlikte eşit koşullarda tam ve etkin katılımını engelleyen tutumlar ve çevre koşullarının etkileşiminden kaynaklandığı gerçeğini kabul ederek,
Birleşmiş Milletler’in, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Uluslararası İnsan Hakları Sözleşmeleri ile tanınan hak ve özgürlüklere herhangi bir ayrımcılığa uğramaksızın herkesin sahip olduğunu kabul ve ilan ettiğini göz önünde bulundurarak, çalışmalar “hak temelli” sürdürülmektedir.
Bir kentte yaşayan herkesin, o kentin yaşlıların yaşamdan kopmalarını önleyecek etkinlikler düzenlemek, uygun mekan tasarımları için iyileştirici çalışmalar yapmak.
Bu faaliyetlerin desteklenmesine ve geliştirilmesine yönelik basılı ve görsel yayınlar yapmak.
Hizmetlerinden eşit yararlanmasının ilkemiz olduğu gerçeği ile kenti kullanma ve kentten yararlanma “ hakkı” nın yani “kent hakkı” nın engelliler için gerçekleşmesi yönünde çalışılmaktadır.
Yasal Dayanak Ve Gerekçelerimiz
Nilüfer Belediyesi Engelliler Hizmet Birimi aşağıda belirtilen yasal dayanak ve gerekçeler çerçevesinde çalışmalarını yürütmektedir.
· Belediyelerin kuruluş, organ, yönetim, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenleyen 5393 sayılı kanun,
· Büyükşehir Belediyesi ile Büyükşehir sınırları içindeki belediyeleri kapsayan 5216 sayılı kanun,
· 5378 sayılı Özürlüler Kanunu’nun ilgili hükümleri,
· Nilüfer’de konu ile ilgili hizmet eksikliği ve bu durumdan yola çıkarak kabul edilen 2010–2014 yılı Stratejik Plan düzenlemeleri ve
· Nilüfer Belediyesi Engelli Politikası
Engelli Politikamız
Nilüfer Belediyesi’nin engelli yurttaşlara hizmet verirken belirlediği ve uymayı taahhüt ettiği ilkeler, Belediyemizin Engelli Politikası’nı oluşturmaktadır.
Nilüfer Belediyesi Engelli Politikası maddeleri
Engellilerin topluma tam ve etkin katılımlarının sağlanması,
Fırsat eşitliği,
Erişilebilirlik,
Kadın-erkek eşitliği,
Ayrımcılık yapılmaması,
Kendi seçimlerini yapma özgürlükleri ve bağımsızlıklarını da kapsayacak şekilde, kişilerin insanlık onuru ve bireysel özerkliklerine saygı gösterilmesi,
Engelli çocukların gelişim kapasitesine ve kendi kimliklerini koruyabilme haklarına saygı duyulması.