Nilüfer'de dünya rekoru

Nilüfer Belediyesi Cumhuriyet’in 90’ıncı kuruluş yıldönümünde tarih yazdı. Nilüfer Belediyesi’nin öncülüğünde İhsaniye Meydanı’nda gönüllü olarak gelen 5990 kişi yaklaşık 30 dakika hareketsiz kalarak canlı Atatürk portresi oluşturdu. Alana giremeyen 20 bin kişi de portrenin etrafında durarak, tarihe tanıklık etti. Portrenin canlandırılmasına Bursa dışından gelen yurttaş ve sanatçılar da katıldı. Portrenin oluşturulmasından sonra, Fotoğraf Sanatçısı Cumhur Aygün helikopterle farklı açılardan çektiği resimlerle bu anı ölümsüzleştirdi.

Nilüfer Belediyesi’nde canlı Atatürk Portresi için hazırlıklar günler önce başladı. Gönüllü katılımcı olmak ve tarihe geçecek karede yer almak isteyenler için kayıt masaları açıldı. Binlerce yurttaş sabahın erken saatlerinden itibaren kayıt masaları önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Öğle saatlerinde bu kuyruk yaklaşık 6 kilometreyi buldu. Kayıt işlemleri sırasında katılımcıların kollarına  “Duruyoruz”  mührü basıldı ve alanda bulunacakları parsel ve numarasını belli eden etiketler dağıtıldı.

Öğle saatlerinde İhsaniye Meydanı’na gelen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey vatandaşlar tarafından tezahürat ve alkışlarla karşılandı. Bozbey, vatandaşlarla ayrı ayrı tokalaşarak Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.

Kayıt masalarında yapılan işlemlerin ardından siyah giysilerle alana giren katılımcılar, Nilüfer Belediyesi ekipleri tarafından yönlendirildi. Daha sonra alana kırmızı tişörtlerle birlikte Nilüfer Belediyesi’nin 656 personeli girerek Atatürk’ün imzasının canlandırılması için kendilerine ayrılan bölümde yer aldı. Nilüfer Belediye Başkanı da kırmızı tişörtüyle  Atatürk’ün imzasının canlandırıldığı bölümde hazır bulundu. 5990 kişinin yer aldığı Atatürk Portresi’nin canlandırılması sırasında Fazıl Say’ın, bu tarihi gün için bestelediği  “Ses” adlı eser dinletildi.

Yaklaşık yedi saat süren hazırlığın ardından,  tüm katılımcıların alanda yerini almasıyla birlikte Atatürk’ün portresi ve imzası tamamlandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde binlerce kişi yaklaşık 30 dakika hareketsiz kaldı ve bu eşsiz görüntünün bir parçası oldu. 5990 kişi canlandırma sırasında bir tarafı siyah, diğer tarafı Türk Bayrağı olan kartonları kaldırdı. Aynı sırada hep bir ağızdan “Andımız” okundu, Gençlik Marşı söylendi.

5990 kişinin İhsaniye  Meydanı’nda bir araya gelerek oluşturduğu portre, tüm dünyaya miras olarak sunuldu. Bu eşsiz an hava fotoğrafları ile ölümsüzleştirildi. Tüm etkinliğin hazırlık sürecini ve tamamlanmasını içeren video belgeseller de tarihe bırakıldı.

Canlı Atatürk Portresini çekmek isteyen gazeteciler kendilerine ayrılan özel yerden bu anı görüntüledi. Fotoğraf sanatçısı ve projenin yöneticisi Cumhur Aygün ile birlikte kalabalık bir kadro bu ölümsüz an için çalıştı. Projenin Genel Koordinatörlüğünü, Nilüfer Belediyesi Basın Halkla İlişkiler Müdürü Bukle Erman yürüttü.

Tarihi anın mimarı Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de katılımcılarla birlikte, portrede yer aldı. Bozbey, kürsüden yaptığı konuşmada İhsaniye Meydanı’nı dolduran binlerce kişiye teşekkür etti. Başkan Bozbey konuşmasına "Güzel ülkemin güzel insanları” diyerek başladı. Cumhuriyet bayramlarını salon kutlamalarından çıkardıklarını söyleyen Bozbey, halkın bayramını halkın kendisinin kutladığını kaydetti.

Bozbey şöyle dedi "Cumhuriyet barış demektir, özgürlük demektir, demokrasi demektir, kültür demektir. Buna sahip çıkan halktır. Halk kendi bayramını kendisi kutlamaktadır. Cumhuriyet Bayramı’nı böylesine büyük coşkuyla kutlayan yurttaşlarıma ve Nilüfer Halkı’nı teşekkür ediyorum”
Canlı Atatürk portresi için yoğun bir katılım olduğunu kaydeden Bozbey, Antalya, İzmir Balıkesir ve çevre illerden de bu özel etkinliğe gelen çok sayıda yurttaş olduğunu söyledi.

Portreye giremeyen 20 bin kişi olduğunu hatırlatan Bozbey, katılımın dünyaya çok önemli bir mesaj verdiğini belirtti. Bozbey şöyle dedi; "Nilüfer İhsaniye’den dünyaya mesaj veriyoruz.

Buradaki halk, ‘Biz Atatürk’e ve Türkiye Cumhuriyetine sahip çıkıyoruz. İlelebet sahip çıkacağız” demiştir.’  Bu mesaj iyi alınmalıdır" dedi. İhsaniye Meydanı’nda bulunanların büyük çoğunluğunun kadınlar olduğunu söyleyen Bozbey, kadınların Türkiye Cumhuriyetine bir kez daha sahip çıktığını gösterdiğini vurguladı.

İhsaniye Meydanı’nda 5990 kişiyle Atatürk’ün portresinin canlandırıldığı rekor noter tarafından da kayıt altına alındı. Noter tarafından hazırlanan tutanak Guinnes Dünya Rekorlar Kitabı’na gönderilerek tescil ettirilecek. Bu arada Atatürk’ün portresinin canlandırılması sırasında çekilen fotoğraflar ve yapılan yorumlar, sosyal paylaşım sitelerinde “Tıklanma” rekoru kırdı.