haber

Bozbey: Türkçe'nin kirlenmesine karşı mücadele etmeliyiz

Türkçe’nin geleceğine ışık tutacak çalışma yöntemlerinin ortaya konmasını sağlayacak Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu’nun altıncısı bu yıl Uludağ Üniversitesi’nin öncülüğünde düzenleniyor. Uludağ Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü tarafından düzenlenen sempozyum Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde başladı. Sempozyumun  açılış törenine Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin’in yanı sıra çok sayıda davetli ve akademisyen katıldı.

Türkçe’nin eğitimi ve öğretimi, Türk dili araştırmalarında yöntem sorunları, yabancı dil olarak Türkçe’nin öğretimi gibi konuların ele alındığı sempozyumda Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de bir konuşma yaptı.

”Dilimiz kimliğimizdir kimliğimize sahip çıkalım” diyen Başkan Bozbey, Türkçe’nin kirlenmesine karşı mücadele verilmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Bozbey, “Sokaklara baktığınızda tabelaları gördüğünüzde ne hissediyorsunuz? Önce Türkçe’nin kirlenmesine karşı bir mücadele göstermemiz gerekiyor. Bu yerel yönetimler düzeyinde olabilir, meclis düzeyinde de olabilir. Nilüfer Belediyesi iki bin iki yılından itibaren almış olduğu meclis kararıyla kendi uhdesinde bulunan sokaklarda ve işyeri tabelalarında Türkçe kullanımını şart koşmuştur. Bu konuda yıllarca mücadele etmekteyiz ancak Büyükşehir’e defalarca yazmamıza rağmen Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden bu kararı çıkarabilmiş değiliz. Onun için de ana arterlerde caddelerde gördüğünüz o tabela kirliliğini şiddetle protesto ediyoruz,” şeklinde konuştu. Bozbey, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Türkçe’yle ilgili, işyeri tabelalarıyla ilgili yasanın da bir an önce çıkması için kamuoyu oluşturulması gerektiğini söyledi.

Uludağ Üniversitesi’nde düzenlenen sempozyumun açılışına katılan Bursa Valisi Münir Karaloğlu da teknolojinin Türkçe üzerindeki etkisine dikkat çekti. Vali Karaloğlu, “Günümüz medya çağında, bilişim çağında dili korumak belki çok kolay belki de çok zordur. Eğer bu çağın sunmuş olduğu imkanları kullanırsak internetin dilini, sosyal medyanın dilini, bilim dilini Türkçe yaparsak bu medya çağında dilimizi daha kolay koruruz ve geliştiririz. Ama bunu yapmazsak inanın dilimizi korumak imkansız hale gelir. Onun için toplumun her kademesinin bu medya çağının imkanlarını kullanarak her hem dilimizi geliştirmek hem de koruma görevimiz var,” dedi.

Sempozyuma ev sahipliği yapan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek de Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden Türkçe’yi korumak amacıyla Bursa’ya gelen bütün katılımcılara teşekkür etti. Açılış konuşmalarının ardından Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Sait Gürlek katılımcılara plaket verdi. Sempozyum 7 Aralık’a kadar devam edecek.