Kültür ve Sanat Kenti Nilüfer’de yeni bir kültürevi daha Nilüferlilerin hizmetine sunuluyor. Nilüfer Belediyesi tarafından restore edilerek, onarılan Demirci Hamamı, kültürevi olarak kullanıma açılıyor. Demirci Kültürevi, 23 Ocak Perşembe günü Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in de katılacağı törenle hizmete girecek. Tören saat 13.00’de başlayacak.

Demirci Kültürevi, Nilüfer Belediyesi tarafından yaptırılan beşinci kültür- sanat merkezi  olacak. Nilüfer Belediyesi daha önce de , Konak Kültür Merkezi, Uğur Mumcu Sahnesi, Özlüce Kültürevi ve Nâzım Hikmet Kültürevi’ni yaptırarak hizmete sunmuştu.

Demirci (Sultan Alâaddin) Hamamı:

Demirci Hamamı 1326 yılında yapılmış; kimin yaptırdığı bilinmiyor. Dikdörtgen planlı olan hamamın batısına sonradan soyunmalık, doğusuna da odun deposu eklenmiş. Hamamın kare planlı asıl yapısı, tromplu kubbe ile örtülü iki ayrı bölümden oluşuyor. Doğusunda sivri kemerli külhan, kuzey, güney ve batı duvarlarında ahşap doğramalardan oluşan soyunmalık bölümleri, ortasında mermer bir şadırvan, sıcaklık bölümünde birbiri ile bağlantılı üç sıcak halvet bulunan hamamın soğukluk bölümünden yuvarlak kemerli ahşap bir kapı ile sıcaklığa geçiliyor.

Hamam, 1985 yılında restore edilip bir süre daha hamam olarak hizmet verdikten sonra kapatılmıştı.

Çalışmaz haldeki hamamı Demirci Mahallesi’ne, Bursa’ya, kentin kültürel mirasına yeniden kazandırmak amacıyla Nilüfer Belediyesi tarafından ele alınan hamam, 2010 yılında başlayan 3 yıllık yenileme ve restorasyon çalışmasının tamamlanmasıyla Demirci Kültürevi olarak yeniden hizmete sunuluyor.