Gezi'nin simgelerinden biri haline gelen “Gitarcı” ve “Toma” karelerine imza atan Kemal Aslan’ın fotoğraflarından oluşan sergi, Nilüfer Belediyesi Nâzım Hikmet Kültürevi’nde açıldı.

“Sanat ve Demokrasi Kenti Nilüfer” önemli bir organizasyona daha ev sahipliği yapıyor. Bir yıl önce başlayan, son dönemin en önemli toplumsal hareketi olarak tarihe geçen ve etkileri halen devam eden Gezi’nin medyaya yansımayan yüzü, fotoğraflarla kamuoyuna anlatılıyor. “Gitarcı” ve “Toma” kareleriyle zihinlere kazınan Kemal Aslan fotoğrafları, Attila Durak’ın küratörlüğü, Ayşegül Özmen’in tasarımlarıyla hazırlanan “Bu Daha Başlangıç / Direniş Sergisi” adlı sergi Nilüfer Belediyesi Nâzım Hikmet Kültürevi’nde açıldı.

Serginin açılışına Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, Belediye Meclis Üyeleri, Başkan Yardımcıları, Nilüfer Kent Konseyi Yöneticileri, çok sayıda sanatçı ve yurttaşlar katıldı. Bozbey sergi öncesinde sanatçılarla ve konuklarla bir süre sohbet etti. Serginin açılışı dolayısıyla bir konuşma yapan Başkan Bozbey sözlerine “Tarihimize 'Gezi Direnişi' olarak geçen, uzun yıllar belleklerden silinmeyeceğini düşündüğüm ve yalnızca “Ağaç kurtarmak” değil, ‘demokrasi ve özgürlük mücadelesi’ olarak baktığım olayların yıl dönümünde, böylesine anlamlı bir buluşmaya Nilüfer Belediyesi olarak ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyuyorum,” diyerek başladı. Bozbey, Gezi’de yaşamını yitiren gençler ile resmi görevlileri saygıyla andığını kaydederek duyduğu acıyı ifade etti. Gezi sürecinin Türk siyasi tarihinin yapraklarına geçtiğini hatırlatan Bozbey şöyle dedi: “Gezi ruhu, demokrasi taleplerinin hep bir ağızdan yansıtılmasıdır. Gezi ruhu, bu ülkede yaşayan insanların, kendilerini ilgilendiren konularda görüşlerinin alınmasının zorunlu olduğunu ortaya koymuştur. Ve gezi ruhu, demokrasinin “Az ya da çok” değil, “İleri ya da geri” değil, tek ve evrenselbir tanımı olduğunun haykırılmasıdır. Demokrasi demokrasidir çünkü. İnanıyorum ki bir yıl önce başlayan bu süreç, işlemeye devam ediyor ve edecek. Gezi süreci muhteşem zeka ürünlerini özellikle sosyal medyada hayretler içinde izlediğimiz bir dönemdi.” Başkan Bozbey sergide emeği geçen sanatçıları kutlayarak sözlerini tamamladı.

Küratör Attila Durak da yaptığı konuşmada serginin öyküsünün aslında Gezi olaylarının öyküsü olduğunu kaydetti. Durak “Bu sergiyi Nilüfer’in dışında açacağımız başka dünya yoktu” diyerek Başkan Bozbey’e teşekkür etti. Durak serginin sosyal medya aracılığıyla dünyanın her tarafından merakla izlendiğini kaydetti.

Sergide fotoğrafları yer alan Sanatçı Kemal Aslan da, Gezi sürecinin Türk Siyasi tarihindeki önemini anlattı. Aslan her karenin toplumsal hafızaya taşınacak bir tarihi bir gerçek olduğunu belirtti. CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan da gençlerin Gezi’de tüm dünyaya mesaj verdiğini vurguladı. Tayan tüm gençleri kutlayarak “Türkiye artık uyanmıştır” dedi.