haber

Nilüfer’in yeni mahallerindeki içme suyu mercek altında

Yapılan incelemelerde, mahallelerinin içme suyunda fosseptik tehdidinin olmadığı ancak bazı köylerde yağış sularının sızmalara yol açtığı kaydedildi. Nilüfer Belediyesi’nin Haziran Ayı toplantısında 30 Mart seçimlerinden sonra mahalle statüsüne dönüşen yerleşim yerlerindeki içme suları gündeme geldi. Toplantıda Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından yapılan periyodik çalışmalar hakkında bilgi verildi, içme sularının insan sağlığına uygunluğu değerlendirildi. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Kimya Mühendisi Vahap Sınmaz tarafından okunan raporda yeni mahallerdeki içme sularında fosseptik tehdidinin olmadığı açıklandı.

 

Raporda şöyle dendi: “Nilüfer Belediyesi görev ev sorumluluk alanında kalan ve eskiden köy yerleşim birimi olup günümüzde mahalle statüsüne kavuşmuş yerleşim birimlerimiz: Akçalar, Atlas, Ayva, Büyükbalıklı, Badırga, Başköy, Çatalağıl, Çalı, Çaylı, Dağyenice, Doğanköy, Fadıllı, Gökçeköy, Gölyazı, Güngören, Hasanağa, İnegazi, İrfaniye, Kadriye, Karacaoba, Kayapa, Konaklı, Korubaşı, Kuruçeşme, Maksempınar, Tahtalı, Unçuru, Üçpınar, Yaylacık, Yolçatı’dır. Başlangıcı Doburca İçme Suyu Arıtma Tesisleri olan BUSKİ içme suyu şebekesinden içme suyu alan yerleşimler: Büyükbalıklı, Badırga, Başköy, Çatalağıl, Çalı, Çaylı, Doğanköy, Gökçeköy, Hasanağa, İrfaniye, Kayapa, Karacaoba, Konaklı, Tahtalı, Yaylacık, Yolçatı’dır. Dolayısıyla anılan yerlerin içme suyu şebekeleri yeni imal edilmiş olup, fosseptik tehdidi söz konusu değildir. Doburca İçme Suyu Arıtma Tesisleri’nden gelen hatlara bağlı olmayan yerleşimlerin içme suyu kaynakları her yerleşim için farklı ve ayrıdır. Her yerleşimin su kaynağı üst kotlarda olup, içme suyu kot farkıyla hanelere ulaştırılmaktadır.

 

“Su kaynaklarının bulunduğu yüksekliklerde yerleşim olmadığı için su kaynağını etkileyecek fosseptik kuyusu da yoktur. Köy statüsünde olup da mahalle statüsüne kavuşan ve kendi su kaynağını kullanan yerleşimlerin içme suyu kaynaklarındaki en önemli kirlilik ise fosseptik veya kanalizasyon sızıntıları olmayıp, yağış sularının kaynakta neden oldukları kirliliktir. Bazı eski köy yerleşimlerinin su alma yapılarındaki sızdırmazlık sorunları yağışlı havalarda yağış sularının kaynağa sızmasına ve suyun kaynağında bulanmasına yol açmaktadır. İçme suyu kalitesini etkileyen diğer bir sorun ise dezenfeksiyon sistemlerinin ilgili kurum tarafından yeteri kadar denetlenmemesi sonucunda oluşan mikro biyolojik kirliliktir.

 

“Belediyemiz Çevre Bürosu’nca mahalle statüsüne kavuşturulan köyler 2 ayda bir, diğer mahalleler ise her ay örnekleme ve analiz yoluyla su kalitesi mikrobiyolojik olarak denetlenmektedir. Kirli sonuçlar BUSKİ’ye iletilerek önlem alınması talep edilmektedir. Ayrıca her yıl Ekim ayında köy statüsünden mahalle statüsüne çevrilen yerleşimlerdeki içme suyu sistemleri gezilerek rapor oluşturulmakta ve su yapılarındaki eksiklikler BUSKİ’ye iletilerek önlem alınması veya iyileştirme yapılması istenmektedir. Ayrıca yıllık bazda Su Projesi ile Nilüfer deki içme suyu kalitesi, hizmet alımı yapılarak suyun kimyasal, mikrobiyolojik, radyoaktiflik özellikleri izlenmektedir.”