Bozbey: Biz dünya barışına hizmet ediyoruz

Nilüfer Belediyesi tarafından restore edilerek Kültürevi’ne dönüştürülen Gölyazı Aziz Panteleimon Kilisesi, bu sene üçüncüsü gerçekleştirilecek olan anma ayini için kapılarını açacak. 27 Temmuz Pazar günü düzenlenecek ayin öncesinde Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i ziyaret eden Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti ve Heybeliada Ruhban Okulu Başrahibi Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis, Türk-Yunan ilişkilerinin barış içinde gelişmesine katkı sağladığı için Başkan Bozbey’e teşekkür etti. Lambriniadis, “Din adamı olarak Filistin’de yaşanan drama karşı dua ediyoruz,” dedi.

“İki halkın birbirine yakınlaşması; eski acıların, yaraların iyileşmesi ve kapanması için birlikte dua edip, yemek yersek ve eğlenirsek olur. Birbirimizden uzak kalırsak eski anıları arkamızda bırakamayız, ileriye doğru da ilerleyemeyiz,” diyen Lambriniadis, inanç turizminin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Filistin’de yaşanan insanlık dramı hakkında da konuşan Bursa Metropoliti Lambriniadis, “Bir din adamı olarak bizim yapabileceğimiz şey dua etmek. Duanın etkisine ve gücüne inanıyoruz. Her ne kadar değişik bakış açısından görsek de aynı Allah’a dua ettiğimiz için dualar bizi birleştiriyor. Kudüs Patrikhanemize bağlı olan bütün Ortodoks Hristiyanlar Filistinli’dir. Müslüman kardeşlerimizin acısı olduğu gibi bizim de acımız aynıdır. Çünkü orada zulüm gören halk sadece Müslüman halkı değil, Filistinli Ortodoks halkı da aynı durumu yaşıyor. Onun için Kudüs Patriği’mize destek veriyoruz ve din adamları olarak bunu yapabiliyor ve dua ediyoruz,” şeklinde konuştu.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de “İnancımız gereği her zaman önce insan diyoruz. Onun için de hiç kimseyi ötekileştirmiyoruz. Bizim için insan önemli. Onun içindir ki bu ülkede barış ve huzur içerisinde yaşamak sorumluluğunu herkesin görmesini istiyoruz. Türk Yunan dostluğu bizim için çok önemli. Özellikle 99 depreminin ardından karşılıklı bir yardımlaşmanın olmasıyla ilişkileri pozitife çeviren bir ortam oluştu. Ardından Yunanistan’da olan bir depreme Türkiye’den yardım gitti ve bu bizi yakınlaştırdı. Biz dostluk adına ve geçmişte de yakın bağları olan ve bu coğrafyada birlikte ağlayıp birlikte gülen insanlar olarak kültürel eserlerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Bu ilişkiler, bu dostluklar bizlerin aslında dünya barışına da hizmet ettiğinin göstergesi. Biz dünya barışına hizmet ediyoruz aslında,” dedi.

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kaldığının da altını çizen Başkan Bozbey, bütün Dünya’ya barış gelmesi dileğini yineledi. Bozbey, “İsrail’in Gazze’ye yapmış olduğu saldırı, çocukları kadınları hedef alması, Irak’taki olaylar, Suriye’deki olaylar hakikaten insanlık adına üzüntü verici, kahredici bir süreç yaşıyoruz. Aynı zamanda kuzeyde yaşanan Ukrayna da aynı sorunlar var. İnşallah bu savaşların olmadığı, anaların ağlamadığı, çocukların ağlamadığı, ölmediği ve aç kalmadığı bir Dünya özlüyoruz,” diye kaydetti.

Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti ve Heybeliada Ruhban Okulu Başrahibi Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis’in gerçekleştirdiği ziyarete Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Beril Ünler ve Pınar Göz de katıldı. Ziyaretin sonunda Başkan Bozbey Bursa Metropoliti’ne Nilüfer’i simgeleyen hediyeler verdi.