Nilüfer’den Ezidilere insani yardım kampanyası

IŞİD’in Irak’ta yüz binlerce masum insanı katletmesine duyarsız kalmayan Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi, Şengal Dağı’na sığınan binlerce Ezidi için insani yardım kampanyası başlattı. İnsanlık dramının yaşandığı Irak’ın kuzeyine yardım eli uzatmak için harekete geçen Nilüfer Belediyesi ve Kent Konseyi, kentin tüm insan hakları savunucularına ve demokratik güçlerine çağrıda bulundu. Nilüfer Kent Konseyi’nde düzenlenen basın toplantısında Ezidiler için destek beklediklerini belirten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Dayanışma kenti, vicdanın ve etiğin kenti Nilüfer’de yaşayanlar olarak, bu çığlıklara kulak vermeyi insanlık görevi kabul ediyoruz,” dedi.

“İnsanları katleden, katliamdan kurtulanları göç etmek zorunda bırakan, ya öldüren ya yersiz yurtsuz bırakan, yanı başımızda gerçekleşen bu vahşete sessiz kalmayacağız,” diyen Bozbey, Şengal Dağı’na sığınan Ezidiler’in sorunlarına dikkat çekti. Açlık, susuzluk, barınma, gıda ve salgın hastalıklarla çok sayıda masum insanın hayatını kaybettiğinin de altını çizen Mustafa Bozbey, bölgeden gelen acil ihtiyaç listesinde vantilatör, su sebili, kuru gıda (bakliyat), çocuk maması, çocuk bezi, çocuk ayakkabısı, çocuk giysisi, erkek-kadın elbisesi, kadın pedi bulunduğunu söyledi. Bozbey, insanca yaşamanın gerektirdiği tüm malzemeleri duyarlı, demokrasiye inanan, barış yanlısı ve içlerinde insan sevgisi barındıran Nilüferliler’le birlikte bir an önce temin ederek Ezidiler’e ulaştırmak istediklerini kaydetti.

Bölgede sadece Ezidiler’in bulunmadığını da sözlerine ekleyen Başkan Bozbey, resmi olmayan rakamlara göre IŞİD’den kaçarak Türkiye’ye sığınan insan sayısının 10 bin civarında olduğunu ve bu insanlar arasında Ezidiler, Türkmenler ve Hristiyanlar’ın da bulunduğunu belirtti.

Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Elvan Atay da açıklanan rakamların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bölgede kurulan koordinasyon merkeziyle sürekli iletişim halinde olduklarını belirten Elvan Atay, toplanan yardımların ivedilikle ulaştırılması gerektiğinin altını çizdi. Atay, yardım etmek isteyenlerin FSM Bulvarı’nda bulunan Nilüfer Kent Konseyi’ne başvurmalarını istedi. Elvan Atay, toplanan erzakların en erken 1 Eylül tarihine kadar gönderileceğini fakat yardımların devam etmesi durumunda da 7 Eylül’e kadar insani yardım kampanyasını süreceğini açıkladı.