Toplam 16 araştırmanın katıldığı yarışmada akademik ve akademi dışı alanlardan iki başarı ödülü ile aynı alanlarda iki teşvik ödülü 28 Nisan’da sahiplerine verilecek. 

TÜYAP Fuar Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısı ile ödül almaya hak kazanan araştırma çalışmaları kamuoyuna duyuruldu. Yener Akkılıç, Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, Prof. Dr. Hasan Ertürk, Prof. Dr. Vahap Katkat, Mehmet Kartal, Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu ve Hacı Tonak’tan oluşan Seçici Kurul’un değerlendirmesi sonucu, akademik alandaki başarı ödülü Uludağ Üniversitesi’nden Cem Okan Tuncel’in İnovasyon sistemleri ve ekonomik gelişme adlı doktora tezine verildi. Aynı alandaki teşvik ödülü ise Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nden Muhammed Zeynel Öztürk’ün Uludağ’daki periglasiyal süreçlerin ve yer şekillerinin ve bunları denetleyen etmenlerin incelenmesi başlıklı yüksek lisans tezinin oldu.

Akademi dışı alanlar kategorisinde ise Dr. Yelda Ertürk’ün Bursa ve Resim Sanatı başlıklı çalışması başarı ödülüne, Mustafakemalpaşa ilçesinden Dr. Murat Çubukçu ve Öğretmen Halit Ersöz’ün Yerel basında sağlık olgusu adlı eserleri de teşvik ödüllerine layık bulundu.

Yılmaz Akkılıç’ın hayatı boyunca bilimsel düşünce ve araştırma kültürünü önemseyip yaygınlaştırmaya çalışan, Bursa araştırmalarına önem veren, hayatının her aşamasında bilginin ve öğrenmenin değerini vurgulayan bir insan olduğunu söyleyen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kendisinin Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi’nin kurulmasında da önemli rol üstlendiğini anımsattı. Bozbey, “Bizler de onun düşünsel mirasına sahip çıkmak ve araştırmacılığı teşvik için bir yarışma düzenliyoruz. Bu yarışmaya katkı sunan ve katılan herkese Bursa ve Yılmaz Abi adına teşekkür ediyorum,” dedi. 

Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı da Akkılıç’ın Bursa ve yerel basın açısından çok önemli bir kişilik olduğunu kaydederek, Bursa Ansiklopedisi adlı çalışmasının yarım kalan kısmını cemiyet olarak tamamlayacaklarını dile getirdi.

Seçici Kurul Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu ödül sürecinde, Bursa’nın doğal ve kültürel varlıklarının yanında tarihsel, sosyal ve ekonomik yapısını kapsayan çalışmaların değerlendirildiğini belirtirken, eserlerin Bursa’ya katkısı ve kitap olarak basıldığında sağlayacağı yaygın etkinin ne olacağı gibi ölçütleri dikkate aldıklarını kaydetti. Dostoğlu, “Bu yıl ikincisi düzenlenen yarışmaya olan ilgi bizi oldukça memnun etti. 6 doktora ve 5 yüksek lisans tezi ile 6 tane de akademik dışı alandan başvuru oldu. İki kategoride başarı ödülüne layık görülen eserler kitap haline getirilecek,“ diye konuştu. 

Yılmaz Akkılıç’ın kardeşi Yener Akkılıç ise yarışmanın geleneksel hale gelmesinin kendilerini çok mutlu ettiğini kaydetti. Akkılıç, “Abim Yılmaz Akkılıç her zaman etrafına pozitif ışık saçan ve insanlara yol gösteren birisiydi. O Bursa aşığıydı ve her zaman şehirle ilgili bir araştırmalar yapardı. İkinci kez yapılacak olan bu yarışmaya olan ilgi bizleri çok memnun ediyor. Katkı sunan herkese sonsuz teşekkürler,” dedi. 

Yarışmanın ödül töreni, Akkılıç’ın vefatının yıl dönümü olan 28 Nisan’da Uğur Mumcu Sahnesi’nde gerçekleştirilecek. 10. Bursa Kitap Fuarı kapsamında ayrıca , “Yerel Yönetimler Türkçenin kirletilmemesi için neler yapıyor?” konulu bir panel düzenlendi. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Türk Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel’in katılımı ile gerçekleştirilen panelde, iş yeri tabelalarını etkisi altına alan ve Türkçeyi yozlaştıran yabancı kökenli isimlerin arındırılması konusunda Nilüfer Belediyesi’nin çalışmaları paylaşıldı.