Nilüfer Belediyesi işçileri erken bayram yaptı

Öncü ve lider kent Nilüfer Belediyesi farkını çalışanın emeğinin karşılığını almasında da ortaya koydu. Nilüfer Belediyesi DİSK Genel-İş Sendikası ile 149 kadrolu işçiyi kapsayan 2 yıllık sözleşme için masaya oturdu.

Yapılan toplu sözleşme toplantılarının ardından taraflar, Nilüfer Belediyesi Halk Evi’nde sözleşmeye imza attı. İmza törenine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Başkan Yardımcıları Bukle Erman, Adil Kayaoğlu, Ahmet Çakıcı ve Nazlı Yazgan ile DİSK Genel İş Sendikası Bursa Şubesi Başkanı Selahattin Atak ile işçiler katıldı.

Başkan Bozbey ve Selahattin Atak arasında İmzalanan sözleşme ile 114 işçinin taban yevmiyesi 80 TL’ye yükseltildi. 149 işçiyi kapsayan sözleşme ile de sosyal haklar dâhil en düşük işçi maaşı net 3 bin 80 liraya, en yüksek maaş da 4 bin 134 liraya çıktı.

İşçilere birinci yıl ilk 6 ay için yüzde 5, ikinci 6 ay için de yüzde 5 oranında zam uygulanacak.  İkinci yıl da zam oranları ilk 6 ay yüzde 6, ikinci 6 ay yüzde 5 olarak belirlendi. 1 Mart 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe giren sözleşme 28 Şubat 2017 tarihine kadar geçerli olacak.

Sözleşmeye imza atan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi olarak sendikal hak ve özgürlüklerin yanında olduklarını söyledi. Başkan Bozbey, ‘Sözleşmede sosyal haklarda, yevmiyelerde yaptığımız artışla da işçinin, emeğin yanında olan tavrımızı somutlaştırdığımıza inanıyorum. Belediyemizde çalışan işçi ve memurlarımızın tamamı, sendikal hak ve özgürlüklerden yararlanmaktadır. Herkes özgür iradesiyle istediği sendikaya üye olabilmektedir. Bu zammı ve iyileştirmeleri sizler hak ederek kazandınız. Çünkü biliyoruz ki, Nilüfer Belediyesi bugün Türkiye’ye örnek ve lider bir kentin yapı taşlarını, tüm paydaşlarıyla olduğu gibi gönülden çalışan, Nilüferlilik bilincini ve sahiplenme duygusunu hisseden tüm çalışanlarıyla döşemiştir” dedi.

Bozbey: Taşeron sistemden yana değiliz

Taşeron işçileri de Nilüfer Belediyesi bünyesine katmayı çok istediklerini ancak yasaların buna izin vermediğini ifade eden Bozbey, “Belirli yasalar düzenlendikten sonra, hatta çok yakın bir gelecekte taşeron çalışanlarımızın da bu haklara kavuşabilmesi en büyük arzumuz. Sendikal hak ve özgürlükler, çalışan kesimin sigortasıdır. Umarım gelecekte her bir çalışan bu sigortaya kavuşur. Biz, kurum olarak, sizlerin sesinizin daha çok, daha gür çıkabilmesi için her zaman omuz omuza duruşumuzu koruyacağız. Önümüzde bir seçim var. Bu seçimde sadece bizler değil, sizlerin de hedefi Cumhuriyet Halk Partisi’ni iktidara getirmek olmalı. O zaman taşeronlaşma kalkacak tüm arkadaşlarımız Nilüfer Belediyesi bünyesinde çalışır duruma gelecek ve güvenceli bir şekilde işlerini yapmaya devam edecek. İlk kez siyasi bir laf ettim. Bunu sadece bir partinin söylemiş olması dolayısıyla söyledim. Başka bir partinin de bu konuda söz etmediğini biliyorum. Hangi partinin programında varsa bunu da rahatlıkla burada söyleyebilecek de bir insanım. Her kim ki taşeronlaşmayı kaldıracaksa bu konuda şimdiden teşekkür ediyorum. Desteğimiz o yöndedir. Biz belediye olarak taşeron sistemden yana olmadığımız, gönlümüz razı olmadığı halde bazı arkadaşlarımızı hizmet alımı şeklinde çalıştırıyoruz. Keşke yasal değişiklik olsa. Bugün yasal değişiklik olsa hükümete de teşekkür ederiz. Mevcut iktidara da teşekkür ederiz. Ama böyle bir yasal değişiklik olmadığına göre ve önümüzdeki süreçte de sadece bir partinin bu konuda bir bildirge yayınladığına göre bundan bahsetmek istedim” diye kaydetti.

DİSK Genel İş Sendikası Bursa Şubesi Başkanı Selahattin Atak da taşeron sistemini eleştirerek “Emek ve emekçiden yana olan kurumla masaya oturmak bizi mutlu ediyor. Önümüzde bir seçim var. Kölelik düzeninin bitmesi için önümüzdeki seçimler çok önemli” dedi.

Törende Genel İş Sendikası İşyeri Temsilcisi İrfan Dündar, işçiler adına Başkan Mustafa Bozbey ve Genel İş Bursa Şube Başkanı Selahattin Atak’a çiçek vererek teşekkür etti.

Sözleşme töreninin ardından işçiler sevinçlerini davul zurna eşliğinde oynayarak yaşadı. İşçilerin sevincini Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de oyunlarına eşlik ederek paylaştı.