‘Bizim Bahçe Projesi’ ile engelli bireyler ve ailelerine tatil imkânı

Nilüfer Belediyesi, Engelliler Haftası’nda çok özel bir projeyi hayata geçiriyor. Alaaddinbey Mahallesi’nde 4 bin 643 metrekarelik bir alanda yapılacak  ‘Bizim Bahçe’ projesi ile birçok turistik mekânda özel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken engelli bireylere aileleri ile birlikte özel tasarlanmış tek katlı evlerde tatil yapma fırsatı sunuluyor. Gelecek yıl Engelliler Haftası’nda açılışı yapılması planlanan Bizim Bahçe projesi ile engelli bireyler engelsiz olarak tasarlanmış, güvenli evlerde aileleri ile birlikte kaliteli bir sosyal yaşam fırsatı bulacak.

Özel tasarım evler

Projenin tanıtımını Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey yaptı. Bizim Bahçe Projesi ile engelli birey ve ailelerinin kentin stresinden uzak, her mevsim gidebilecekleri, kendilerine tahsis edilmiş evlerde kısa süreli ücretsiz tatil yapabileceklerini kaydederek, “Bu projeyle engelli birey ve ailelerine, birarada ya da bağımsız olarak vakit geçirme olanağı sağlayacağız. Bu projeden zihinsel, ortopedik, işitme, görme engelli bireylerin yanı sıra süreğen hastalık grubu ile ruhsal ve duygusal engeli olan bireyler de yararlanacak. Engelli bireylerle birlikte aileleri de Bizim Bahçe evlerinde tatil yapabilecek. Bizim Bahçe Evleri, fiziksel özellikleri ile tüm engel gruplarının kullanımına uygun 54 metrekarelik tek katlı 7 adet evden oluşacak. Evlerde bulunan mutfak dolapları ve tezgâh yükseklikleri, banyo ve tuvaletler evrensel tasarım kuralları çerçevesinde ortopedik engelli bireylerin kolaylıkla kullanımına uygun olarak yapılacak. Ücretsiz konaklama hizmetinin verileceği evlerin her birinin önünde 50 metrekare büyüklüğünde aile bireylerinin birarada açık alanda vakit geçirmelerine olanak sağlayan bahçe de bulunacak. Açık alan üzerinde; engelli bireylerin kullanımına uygun oyun grupları, açık alan spor aletleri, mini spor sahası ve yürüyüş yolu yapılacak. Bizim Bahçe’de refleksolojiye göre yorumlanmış ayak haritalarının yer alacağı sağlıklı yürüyüş alanı bulunacak” dedi.

Sosyalleşme artacak

Projenin sosyalleşmeyi de artıracağına dikkati çeken Başkan Bozbey, ‘Projenin yapılacağı alanda kısa süreli konaklama hizmetinden yararlanan bireylerin birarada vakit geçirmelerine olanak sağlayan 170 metrekare alana sahip bir sosyal tesis bulunacak. Tüm engel gruplarının yanı sıra ortopedik engelli bireyler ve yatalak durumdaki hastaların da kullanımına ve bakımına müsait olacak evlerde aileler, engelli bireyin bakımını kolaylıkla gerçekleştirebilecek. 2016 yılında Engelliler Haftası’nda açılışını planladığımız Bizim Bahçe evlerinden 1 yıllık dönem içerisinde 1456 engelli birey ve yakını yararlanabilecek. Toprağa zarar vermeyecek şekilde inşaa edilecek evlerde kullanılan sıcak su ve ısıtma doğalgaz ile karşılanacak böylece tarım arazisine zarar vermeyecek” diye kaydetti.