Binyazar, Aziz Nesin’i anlattı

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü, ‘‘2015 Yılın Yazarı: Aziz Nesin’’ etkinlikleri kapsamında yazar ve eğitmen Adnan Binyazar’ı konuk etti. Nilüfer Belediyesi Akkılıç Kütüphanesi’nde düzenlenen söyleşiye edebiyat tutkunları büyük ilgi gösterdi. Aziz Nesin ile olan dostluğunu kitaplarına da yansıtan Binyazar, onun Türk yazın ve düşünce dünyasına etkisini gençlere anlattı.

Aziz Nesin’in Türk Edebiyatı için çok şey yaptığını belirten Binyazar, “O Türkiye’nin iradesi en yüksek insanlardan biridir. Düşündüğünü yapan ve asla ödün vermeyen bir insandır. Devlete karşı bile kendi sınırlarını belirleyecek kadar yüksek kişilikli insandı Aziz Nesin. O kendi çapında bir köy enstitüsü sistemi kurmaya çalıştı. Aziz Nesin her zaman kendi işine bakarak başarıyı kendi gücünden aldı” dedi.

Aziz Nesin’in Türk diline çok önem verdiğini kaydeden Binyazar, “Aziz Nesin, dille ayakta kalan yazardı. Dili başarılı kullanan insandı. En duyulmadık deyim ve atasözü kullanarak,  dile yeniden anlam vermek isterdi. Shakespeare için ‘İngilizce’ye 15 bin kelime kazandırdı’ derler. Aziz Nesin kelime kazandırmadı ama dilin kullanım alanlarını genişletti. Halk dilini sanatsal şekilde kullandı. Gençlerimiz dilimize sahip çıkmalı. Dilini kaybeden toplumlar benliğini de kaybeder” diye konuştu.

Adnan Binyazar söyleşisinde genç dinleyicilerinin de sorularını yanıtladı.