Unutulmaya yüz tutan el sanatları NİLSEM’de hayat buldu

Kadınları sosyal yaşamın bir parçası haline getirerek üretimde daha fazla yer almalarını isteyen Nilüfer Belediyesi’nin bu amaçla kurduğu Nilüfer Sürekli Eğitim Merkezi (NİLSEM), verdiği eğitimlerin meyvesini topluyor.

NİLSEM tarafından 2014/2015 eğitim döneminde 9 farklı branşta eğitim gören 270 kursiyer, yıl boyunca ürettikleri birbirinden değerli eserleri Fethiye Mahallesi Meydanı’nda bulunan Eğitim Merkezi’nde sergiliyor. Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Halk Eğitim Merkezi’nin desteğiyle kadınların el emeği göz nuru eserlerini sergilediği NİLSEM Yıl Sonu Sergisi’nin açılışına Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Halk Eğitim Merkezi Müdürü Emin Ay, Nilüfer Belediyesi Meclis Üyeleri Nilgün Berk, Berna Hacer Bilici, Ali Kızılkaya ve Atakan Çorbacı’nın yanı sıra Başkan Yardımcısı Bukle Erman, Fethiye Mahallesi Muhtarı Hüseyin Ormanlı ve çok sayıda davetli katıldı.

Nilüfer Sürekli Eğitim Merkezi’nde düzenlenen yıl sonu sergisinin açılış konuşmasını yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kadınların aldıkları eğitimler sonucunda ekonomik değerlere dönüştürebilecekleri beceriler kazandıklarının altını çizdi. Bozbey, “Bir belediyenin görevi, sadece temel ihtiyaçları karşılamak değildir. Kentimizde yaşayan her bireyin, sosyal yaşantısını da bir adım öteye taşımak gerektiğini düşünerek çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. NİLSEM de bu hedefimizin bir parçası ve bugün görüyoruz ki yine çok doğru bir iş yapmışız. Sadece bu yıl, NİLSEM kurslarına katılan 270 kadınımız, mesleki beceri sahibi oldu” diye kaydetti.

Ürettiklerini Agora’da satıyorlar

Giyim, el nakışı, koza çiçek, hediyelik eşya, dekoratif dokuma, keçe yapımı, gümüş kazaziye, ev mefruşatı ve iğne oyası olmak üzere toplam 9 branşta kadınların eğitim aldığını belirten Başkan Bozbey, unutulmaya yüz tutan el sanatlarının da gün yüzüne çıktığını söyledi. Bozbey,  “Kursiyerlerimiz aldıkları eğitimin yanı sıra dayanışma içerisinde, ekip çalışmasıyla üretiyor. Öğrenim durumu, yaşı, maddi olanakları fark etmeksizin burada herkes keyifle eğitim alıyor. Kursiyerlerimiz ürünlerini, Agora Çarşı’da bulunan NİLSEM’e ait satış yerinde, kendilerinin belirledikleri fiyata satarak gelir elde ediyor. Bu şekilde çocuğunun üniversite masrafını karşılayanlar olduğunu öğrendik ki bu bizi daha da mutlu etti. Çünkü bu kurslardaki amaçlarımızdan biri buydu. Ama tek amacımız bu değil. Biz kadınlarımızın her anlamda hayatın içinde olmalarını istiyoruz, daha çok sosyalleşsinler ki içinde bulundukları topluma artı değer katsınlar. Bu kurslara boş zamanlarını değerlendirmek için katılanlar da var. Özellikle emekliler. Enerjilerini üretime yönlendirerek, kendilerini çok mutlu hissediyorlar. Bu anlamda da önemli bir boşluğu doldurduğumuza inanıyorum” şeklinde konuştu.

Açılışta söz alan NİLSEM kursiyerlerinden Türkan Seyitoğulları da Nilüfer’de çağdaş kadınların yetişmesi için çaba sarf eden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e katkılarından dolayı teşekkür etti.

NİLSEM Yıl Sonu Sergisi’ni gezen Başkan Bozbey eğitmenlere teşekkür ederek plaket verdi. Bozbey, kadınların birbirinden değerli eserlerine hayran kaldığını da söyledi.