Nazım, ölümünün 49. yılında Nilüfer'de anıldı

Beşevler’de altı yıl önce Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği üyelerinin katılımı ile oluşturulan Nâzım Hikmet Çınarlığı’nda başlayan ilk törende, usta şair şiirleri ile anıldı. Nazım Hikmet’ in seçilen 20 şiirinin çınar ağaçları altına oluşturulan platformlarda sergilendiği çınarlığın resmi açılışının yapıldığı törene, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de  katıldı.

Nazım Hikmet Çınarlığı’nın altı yıl önce Bursa’da Nâzım’ın adının verildiği Bursa’daki ilk mekân olduğunu hatırlatan Bozbey, Nilüfer Belediyesi’nin şimdi de Türk şiirinin evrensel ismini, adına açılan kültürevi ile yaşattığını söyledi.

Nilüfer’de Nâzım’ı anmak için yapılan bir diğer etkinlik ise, bu yıl açılan ve Nâzım Hikmet’in adını taşıyan kültürevinde gerçekleştirildi. “Yüzümde Nazım izi var” adıyla düzenlenen etkinliğe çok sayıda Nilüferli katıldı. Nâzım dostlarının yoğun ilgi gösterdiği gecede şairin arkadaşı Bursalı ünlü ressam İbrahim Balaban da yer aldı.

Etkinliklerin açılış konuşmasında “O bir dünya ozanıydı ve belki de en verimli yıllarını Bursa Cezaevi’nde geçirdi ve en güzel şiirlerini de bu kentte yazdı. O nedenle bu kentin Nazım’a hep vefa borcu vardı. Ancak Bursa’da Nazım’a adanmış ve onun adını ve anısını yaşatan bir mekan bile yoktu,“diyen Bozbey, Nazım adına Nilüfer’de oluşturulan mekanlar sayesinde Nazım isminin şiirleriyle, eserleriyle, anılarıyla, Bursa’da bıraktığı izlerle, düşünceleriyle, dostlarıyla, ilelebet yaşayacağını söyledi.

Bozbey’in ardında kürsüye gelen ressam İbrahim Balaban ise Bursa Cezaevi’nde tanıştığı Nazım Hikmet’in hayatı üzerindeki etkisini anlattı.

Konuşmaların ardından Nazım Hikmet Kültürevi’nin 4 katında İbrahim Balaban adına oluşturulan salonun açılışı gerçekleştirildi. Balaban kendi adına açılan salonu görünce oldukça duygulandı.

Etkinlikler, Nâzım’ın Bursa Yılları isimli kitabının ardından şimdi de Nâzım’ın Bursa’da birlikte hapis yattığı insanların fotoğrafları ve öykülerinin yer aldığı Yüzümde Nazım İzi Var isimli bir araştırma kitabı yayınlayan Güney Özkılınç’ın söyleşisi ile devam etti. Özkılınç, Bursa’nın Nâzım Hikmet’e olan vefa borcunu  hatırlatarak, bu konudaki duyarlılığın sadece Nilüfer Belediyesince değil tüm Bursa tarafından gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Gece, bestelenen Nazım Hikmet şiirlerinin seslendirildiği Sevinç Eraltay müzik dinletisi ile sona erdi.