Geçit Kavşağı’nın trafiğe kapatılması isyan ettirdi

Bursa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Kurulu kararınca Geçit kavşağının doğu - batı aksının trafiğe kapatılması, Nilüfer Kent Konseyi ve çevredeki mahalle sakinleri tarafından protesto edildi. Aralarında Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu, Balat Mahalle Muhtarı Ersin Yetik, Ahmet Yesevi Mahalle Muhtarı Bülent Çaklı, Balat ve Ahmet Yesevi Mahalle Komite üyeleri, Büyük Birlik Partisi Nilüfer İlçe Başkanı Mustafa Aydın, bölgede yaşayan yurttaşlar ile çok sayıda esnafın da bulunduğu kalabalık grup karara tepki gösterdi. Geçit Kavşağı’nda toplanan Balat, Ahmet Yesevi, Geçit ve Bademli sakinleri ‘Ulaşamıyoruz UKOME’, ‘Geçit Kavşağı trafiğe açılsın’, ‘Nitelikli ulaşım haktır’ yazılı dövizler taşıdı, sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan Balat Mahalle Komitesi Üyesi Gaffar Aker, yeni uygulamayla birlikte günün büyük kısmında trafik yoğunluğu yaşanan Bursa-Mudanya yolunda ulaşımın keşmekeşe dönüştüğünü ifade etti. Alınan kararın yanlış olduğunu vurgulayan Aker, “Bu kararda katılımcı bir yaklaşım benimsenmedi. Karar ile ilgili olarak Nilüfer Belediyesi, Mudanya Belediyesi ve karardan doğrudan etkilenen Ahmet Yesevi, Balat, Minareli Çavuş, Nilüferköy ve Geçit Mahalle sakinleri ile muhtarların görüşleri alınmadığı gibi konu ile ilgili bilgi dahi verilmemiştir” dedi.

Trafik daha da arttı

Uygulamanın trafik yoğunluğunu daha da artırdığını ifade eden Aker, “Geçit tarafından ve kent merkezinden Balat Mahallesi’ne doğru gidecek olanlar artık Bademli Kavşağı’ndan döndükleri için bu yöne bir o kadar trafik daha eklenmiştir. Balat Mahallesi’nden gelip Mudanya yönüne, Bademli’ye gitmek veya karşı tarafa geçmek isteyen araçlar Korupark Kavşağı’ndan dönüş yapmak zorundadır. Trafik sıkışıklığı bu kavşaklara yüklenmiş oldu. Özlüce tarafından gelip Mudanya yönüne giden araçlar için de durum aynıdır. Organize Sanayi Bölgesi’nden Korupark Kavşağı’na çıkmak veya Ata Bulvarı’ndan Mudanya yönüne katılmak zorundayız. Uygulama ile birlikte bu yollarda da yüzlerce metre trafik oluşmakta ve bizler trafikte daha uzun yol giderek eskisinin iki katı eziyet çekmekteyiz. Ayrıca Geçit Mahallesi’nden şehir merkezine gidecek olan araçlar da arka yolları kullandığı için ölüm yolu haline gelmiş, tali yollardan bu yola çıkış imkansızlaşmıştır” şeklinde konuştu. Kararla birlikte büyük mağduriyetlerin yaşandığını belirten Aker, “Bizler bu karar iptal edilerek, katılımcı ve bütünsel planlama yöntemi ile bu sorunu çözmek için doğru adımlar atılana kadar mücadele etmeye kararlıyız” dedi.

Plan ve alternatif yol olmadan Geçit Kavşağı’nın trafiğe kapatılmasına isyan eden vatandaşlar da, “Evlerimize ya da yolun karşı tarafına geçebilmek için yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki Bademli ve Korupark kavşaklarını kullanmak zorundayız. Bu da  çalışanlar için bir ayda en az 100 kilometre fazladan yol demek. Bu uygulama trafik yoğunluğunu azaltmanın aksine daha da çok artırdı. Herhangi bir acil servis yolu bulunmuyor. Ambulans ya da itfaiyenin acil durumlarda ulaşması çok zor. Bölge halkı ve esnafı mağdur durumda. Geçit Kavşağı’nın ulaşıma açılarak bu mağduriyetin bir an önce giderilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. Açıklamaların ardından vatandaşlar, kararın iptal edilmesi için imza kampanyası başlattı.

Mücadele sürecek

Balat Mahalle Komitesi üyesi Gaffar Aker'in okuduğu basın açıklamasının ardından 6 Ocak Çarşamba günü saat 19.00'da Balat Mahalle Muhtarlığı'nda toplanılması ve mücadelenin devamı için bir yol haritası oluşturulmasına karar verildi.