Parasız eğitim mümkün

Öğrenci Kolektifleri, üniversitelilerin yaşadığı sorunların yanında, üniversite dışındaki hayata da ‘aydın’ kimliği ile yaklaşıyor. Bu yaklaşımın en dikkat çekici örneklerinden biri ise 5. yılına giren “Okumuş İnsan Halkın Yanındadır” isimli proje.

Bursa’da da başarı ile süren kampanya çerçevesinde Uludağ Üniversitesi Öğrenci Kolektifleri’ne üye gençler, bu yıl da uzun öğrenim yılının yorgunluğunu memleketlerinde çıkartmak yerine, öğrenim gördükleri kentin çocuklarına ücretsiz eğitim vermeyi tercih etti. 1. ve 8. sınıf aralığındaki ilköğretim öğrencilerinin katılabildiği ve 4 hafta süren yaz kursunun Bursa’daki adresi ise Nilüfer Belediyesi Fethiye Hizmet Binası oldu. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in de desteklediği projede çocuklar, okul derslerinin yanı sıra; eğlenceli bilim, tiyatro, sinema, fotoğrafçılık, akapella ve ritim, felsefe, halk oyunları, kukla ve bahçe uygulamaları gibi birbirinden farklı pek çok konudaki kurslara ücretsiz olarak katılıyor.

Kursun düzenlendiği Fethiye Hizmet Birimi’ni ziyaret eden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e göre “Çocuklar burada, çoğu zaman sıkıcı gelen eğitim müfredatının dışına çıkarak, eğlenerek, katılımcılık esasına dayalı olarak öğrendiklerini yaratıcıkları ile birleştirebiliyor. Bu eğitimi sağlayan Öğrenci Kolektifleri de hem takdiri hem de desteği hak ediyor.”

Proje hakkında bilgi veren eğitmen öğrencilerden psikoloji 3. sınıf öğrencisi Fatih Bayrak “Amacımız eğitimin piyasalaştığı, gericilik baskısı altında kaldığı bir dönemde olsak da hayalini kurduğumuz parasız, bireysel ve demokratik eğitimin mümkün olabildiğini göstermek” diyor.

Eğitimde sorumluluk alan üniversiteli gençlerin yüklendiği “Okumuş İnsan Halkın Yanındadır” projesinde bugüne kadar sadece Bursa’da yaklaşık 400 öğrenci kurslara katılmış. Uludağ Üniversitesi’nin hemen her fakültesinden 15 gencin Bursa ayağını yürüttüğü projede dersler öğrencilerin istek ve yönlendirmesi ile belirleniyor. Üniversite gezilerinin yanı sıra Van depremzedesi çocuklarla mektuplaşarak kurulan dostluk köprüleri gibi çeşitli sosyal çalışmalarda yer alan çocuklar yaz tatillerini daha anlamlı geçiriyor.
4 haftalık projenin üç haftasını mahallelerinde öğretmenleriyle üreterek, öğrenerek ve keşfederek geride bırakan çocuklar şimdi tüm öğrendiklerini sergileyecekleri ve 14 Ağustos günü Fethiye Mahalle Meydanında düzenleyecekleri şenliğe hazırlanıyor.