İnam: Güzelliğin olmadığı bir siyaset etik olamaz

Nilüfer Belediyesi ve Sosyal Demokrasi Derneği iş birliğinde ‘Sınırları Aşıp Köprüler Kuruyoruz’ sloganıyla düzenlenen Sosyal Demokrasi Seminerleri alanında uzman isimleri ağırlamaya devam ediyor.

11 Nisan’a kadar devam edecek Sosyal Demokrasi Seminerleri’nin konuşmacılarından biri de Prof. Dr. Ahmet İnam oldu Nilüfer Dernekler Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen seminerde Prof. Dr. Ahmet İnam, ‘Siyasi ahlak’ üzerine değerlendirmelerde bulundu. Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Adil Kayaoğlu’nun da izleyenler arasında yer aldığı seminerde Prof. Dr. İnam, siyaset ve ahlakın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ahmet İnam, “Siyaset diye yapılanların veya yapılanlara siyaset adını takmanın ve bu dediklerimize  ‘Ahlaka uygun’, ‘Ahlaka aykırı’ demenin ölçüleri nedir? Ahlak nedir? Siyaset nedir? Bunların üzerine düşünmenin çoktan beri bizim ülkemizde sıkı biçimde başlaması ve gözden geçirilmesi gerekiyor.  Asıl sorun bu yaşama telaşı içinde düşünmeye çok az zaman ayırıyor olmamız ve çok enteresan biçimde herkesin düşündüğünü zannediyor olmasıdır” dedi.

“Düşünmenin bir lüks olmaması. Düşünmenin size bir can vermesi, yaşama sevinci yaratması, insan insana ilişkilerde, insan toplum ilişkilerinde, aşkta, dostlukta ve günlük hayatınızda yapacağınız seçimlerde bir yerinin olması gerekir” diyen İnam, asıl meselenin düşünmenin hayatla yoğrulması olduğunu söyledi.

Ahlakın ilkelerle yaşamak olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ahmet İnam, bu ilkelerin insanlar için ortak ilkeler olduğunu kaydetti. İnam şöyle konuştu: “Bütün insanları kuşatan ortak değerler üzerinden birlikte yaşama ilkelerini konuşmamız, tartışmamız lazım. Öncelikle biz kendi içimizde bunu yapmalıyız. Farklı inançlarda olan arkadaşların bir araya gelerek tartışması, konuşması lazım. Ahlakı hap haline getirdiğiniz zaman çok tehlikeli. Can, canlı olan anlamında değil yalnızca. Can olmak emek ister, çaba, bilgi, çile ister. Ama kültürümüzde can var ve siyasette maalesef yok. Türkçede bunu yapma imkânım olduğu için yaşam ile hayatı ayırıyorum. Yaşamımız olabilir, karnımızı doyuruyoruz. Yaşamdan hayata nasıl çıkılabilir? Bunu sorgulamak lazım. Siyaseti de yaşam düzleminde yapıyoruz, yani ölmemek için, bize karşı çıkanlara üstünlük sağlamak için, iktidar, güç elde etmek için. Bütün bunlar yaşam alanını gösteriyor. Çünkü burada değerler yok, burada güzel yok, saygı, muhterem, can, gönül, kalp yok, burada bir insan derinliği de yok. Hayat diye bir şey var. Çok hazin bir şey bu. Sadece iktidar için söylemiyorum bunu bütün siyaset için söylüyorum” şeklinde konuştu.

Siyasetin amacının güzele ulaşmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ahmet İnam, “Yaşadığımız yaşamı hayata götürecek olan güçlerden biri bilgidir, diğeri ise estetiktir. Estetik güzele ilişkin demektir. Hayatımızda güzel, güzeli bulmak, güzel insan olmaya çalışmak yalnız estetik değil etiktir de. Bizim Türkçemizde güzel dendiği zaman hem fiziksel güzellik anlaşılır hem de iç güzelliği anlaşılır. Can dediğimiz zaman da bu bütünlük var. Can bir insan bütünlüğüdür. Siyasetin güzellikle bir alakası ve hedefi yok. Güzelliğin olmadığı bir siyaset etik olamaz. Biz ince ahlak düzlemine ve seviyesine henüz çıkmadık ve hâlâ yaşamda kalıyoruz. Hayata çıkamıyoruz,  mevcut olmaya çalışıyoruz. Var olmak başka bir şey, bir insanın mevcudiyeti onun yaşamda olduğunu gösterir hayatta olduğunu göstermez. Ülkemizde hayatın konuşturulması lazım” diye kaydetti.