Nilüfer Belediyesi “Tiyatro”dan Dünya Tiyatro Günü Bildirisi

27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde Nilüfer Belediyesi “Tiyatro” bir bildiri yayınladı. Bildiride şöyle denildi:

“Aristoteles, ‘Bugünlerde gençler kontrolden çıkmış durumda. Kaba bir şekilde yemek yiyorlar. Yetişkinlere karşı saygısızlar. Ebeveynlerine karşı çıkıyorlar ve öğretmenleri sinirlendiriyorlar’ diyor, M.Ö 350’de. Kaynağı doğru kabul edersek tam 2.367 yıl önce, başka hayat mümkün diyen gençler başka ‘şeylerin’ peşinde gitmiş, ebeveynler statükoyu savunmuş.
Değişimin öncüsü de her daim genç kalan sanat olmuş.
İlham vermiş söyledikleri, yaptıklarıyla başka hayatı hayal edenlere.
Bugün de dünyada benzer şeyler yaşanıyor ama eğer bu kez gençler/sanatçılar başarılı olursa hayat kökten değişecek. Başka bir hayat mümkün şiarına inananların sayısı ve inancı 21. yüzyıla girdiğimizden bu yana hızla ve umutla çoğalıyor.
Tam da bu yüzden gericiler dünyanın bir çok yerinde her türlü olanağı kullanarak iktidara geliyor. Makyavelizm’in tüm araçlarını, hamaseti, milliyetçiliği, dini kullanarak yarattıkları iktidar Machiavelli’yi bile şaşırtacak derecede sert ve acımasız bir hal alıyor. Ebeveynler son bir çırpınışla muhafaza etmeye çabalıyorlar statükoyu. Tam da bu yüzden sanatın ve sanatçının hayatı, kıymeti muktedirler tarafından değersizleştirilmeye çalışılıyor.
Ama yenilecekler. Çünkü kralın çıplak olduğunu artık sadece çocuklar söylemiyor.
Bugün yaşanan sıkıntılar başka bir dünyanın doğum sancısıdır.
Tam da bu yüzden, başka şeyler söyleyecek tiyatrodur hayatın gereksinimi.
Geçmişte yaptığı gibi, bugün de; başka türlü bir şey isteyenlerin hayatlarına kıymet vererek, perdeyi yıkıp, özgür, eşit, adil ve mutlu bir dünyanın hayali peşinde koşmak olmalıdır tiyatronun ideali.
Ve en önemlisi tiyatro; 21. yüzyılda yenilecek olan ebeveynlerini anlayarak intikam almayacak, sadece Yemen kadısının ahlaklı ve adil olmasını sağlayacaktır.
Tüm bunlar büyük meseleler gibi görünse de  tiyatro bu meselelerden büyük olduğunu, öncü olduğunu tarih boyunca ispatlamıştır.
Bu yüzden iyidir tiyatro…
27 Mart Dünya Tiyatro Günü kutlu olsun.”