Nilüfer Belediye Meclisi’nde asbest riski ele alındı

Nilüfer Belediyesi Meclisi, aylık olağan toplantısını Nilüfer “Barış Meclisi”nde gerçekleştirdi. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in başkanlığında yapılan toplantıda gündem dışı olarak kentsel yenileme ile birlikte yıkılan bazı binalardan ortaya çıkabilecek asbestin çevreye zarar vermeden nasıl bertaraf edilebileceği ele alındı.

Meclis toplantısında gündeme geçilmeden önce, Asbest Söküm Uzmanı Utku Önen, asbestin tanımı, türleri, karşılaşılan malzeme ve işler ile ilgili sunum yaptı. Asbestin sağlığa ve çevreye olumsuz etkilerine dikkat çeken Önen asbestli binada yıkımın nasıl yapılması gerektiğini anlattı. Önen, yıkılacak binada, asbestli maddeden üretilen yalıtım ve kaplama malzemesinin varlığı tespit edilmişse, yıkımın yönetmeliğe uygun olarak asbest söküm uzmanı nezaretinde ve asbest söküm çalışanları tarafından yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Asbestin gözle bakılarak tespit edilemeyeceğine dikkat çeken Önen, mutlaka binalardan numune alınıp yetkili laboratuvarda incelenmesi ve buradan çıkacak sonuca göre binada asbest olup olmadığına karar verilmesi gerektiğini de anlattı.

BOZBEY: ASBESTLİ BİNALARLA İLGİLİ MECLİS KARARI ALINMALI

Önen’in sunumunun ardından Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de asbestin insan sağlığı ve çevreye zararlı olduğunu söyleyerek konuyla ilgili meclis kararı alınması gerektiğini kaydetti. Başkan Bozbey, “Şuanda kentsel yenileme kapsamında çok sayıda bina yıkılıyor. Tabi bu binalarda asbestli ürünlerin kullanıldığını tahmin ediyoruz. Bu tahmin doğrultusunda ‘Asbestten nasıl korunabiliriz?’ ya da ‘Çevreye zarar vermeden nasıl ortadan kaldırabiliriz?’, bunu tartışarak karar almamız gerekiyor. Yıkılmakta olan yapıların hemen hemen hepsinde asbest mevcut. Kentin merkezindeki binalar yıkılıyor ve çevresinde insanlar yaşıyor. Bu binalarda bulunan asbest toz bulutu halinde havaya yayılıyor, çevreden geçen insanlar da bunu soluyor. Büyük bir sorun var, bu konuda Meclis’te karar almalıyız. Yıkımın ne şekilde yapılması gerektiği uzman kurumlar tarafından takip edilmeli” dedi.