Bozbey: Mahalle Komiteleri Türkiye genelinde uygulanacak

Nilüfer Kent Konseyi 16. Olağan Genel Kurul’u, yönerge ve tüzük değişikliği gündemiyle toplandı. Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi’ndeki toplantıya Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp, mahalle komitelerinin başkanları ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı. Toplantıda konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, mahalle komitelerinin önemine değindi. Mahalle komitelerinin Türkiye’de örnek alındığına dikkat çeken Başkan Bozbey, “Mahalle komiteleri, şuanda Türkiye’de izlenen ve örnek alınan bir sistem. İnanıyorum ki en yakın zamanda yerel yönetimlerle ilgili yapılacak bir düzenlemeyle yasalara geçecek ve Türkiye’de uygulamaya konulacak. İçişleri Bakanlığı bizden bilgi ve sonuçları istiyor. Biz de paylaşıyoruz” dedi.

Nilüfer’de bu anlayışın, her yönüyle yüksek düzeyde ortaya konulmasıyla hedeflenen noktaya da ulaşılacağını ifade eden Bozbey, “Amacımız herkesin, mahallesinde söz sahibi olması, öncelikleri belirleyen bir düzeyde olması ve mahallenin sorunlarına hakim olması. Aynı zamanda mahallesine sahip çıkan, proje üreten bir anlayışta olmasıdır. Mahalle komiteleri, mahallelerindeki önemli sorunları proje haline getirerek, Nilüfer Belediye Meclisi’nin bütçe dönemlerinde bu projeyi bütçeye sokabilmesi için sunacak ve meclis üyeleri üzerindeki etkinliğini de orada ortaya koyacak” dedi.

“Yerel ve katılımcı demokrasi sağlanıyor”

Mahalle komitelerine katılımın her geçen gün arttığına dikkat çeken Bozbey, “Mahalle komiteleri bizim üzerinde ısrarla durduğumuz bir kurum. Mahalle komitelerini biz ne kadar destekler ve güçlü kılarsak, yerel ve katılımcı demokrasiyi o denli sağlamış oluruz. Biz, vatandaşlardan ve derneklerden gelen talepleri mahalle komitelerine yönlendiriyoruz. Çünkü gelen taleplerin öncelikle mahalle komitelerinin onayından geçmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Türkiye’de örnek alınan uygulama”

Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp de, “Çalışmalarımızı sürdürürken, daha ileri seviyeye ulaşmak için düzenlemeler yapılması gerektiğini düşündük. “Mahalle komiteleri,  çalışmalarımızın en güzel örneklerinden biridir. Türkiye'nin dört bir yanından mahalle komiteleri projemize yoğun ilgi var. Tüm bunlara rağmen bazı eksiklikler olabilir. Bizler de kendimizi geliştirme ihtiyacı duyduk. Bunu da kentliyle birlikte aşacağımıza her zaman inandık. Yönergelerimizin revize edilmiş halini gözden geçirmek istedik. Yapılan revizeyle yönergelerin daha anlaşılır olmasını sağladığımızı düşünüyorum” dedi.

Konuşmaların ardından yönerge ve tüzük değişikliği görüşmelerine geçildi. Divan başkanlığını Fehmi Enginalp’in yaptığı genel kurulda, Nilüfer Kent Konseyi İşleyiş Yönergesi, Gençlik Meclisi Çalışma Yönergesi ve Nilüfer Mahalle Komiteleri İşleyişi görüşüldü. Delegelerin oylarına sunulan yönergeler oy birliğiyle kabul edildi.