Tahtalı’nın ünlü şeftalisi görücüye çıktı

Nilüfer Belediyesi’nin, kentin kırsal mahallelerinde yetişen ürünlerin daha geniş kitleler tarafından tanınmasına katkıda bulunmak amacıyla düzenlediği festivallerden biri olan 2. Tahtalı Şeftali Festivali, geniş katılımla gerçekleşti. Halkın büyük ilgi gösterdiği festivale Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, eşi Seden Bozbey, CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, CHP Bursa Milletvekilleri Orhan Sarıbal ile Erkan Aydın, Nilüfer Belediye Meclisi Üyeleri ve mahalle muhtarları katıldı. Renkli görüntülerin yaşandığı festivalde, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve protokol üyeleri festival alanını gezerek hem halkla, hem de üreticilerle sohbet etti, Tahtalı’nın ünlü şeftalilerden tattı.

Bozbey: Yerel üretimi destekliyoruz

Festivalde konuşma yapan Başkan Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi olarak her alanda halkın yanında olmaya, sorunlarına çare bulmaya çalıştıklarını söyledi.  Bozbey, “Planlı gelişimin Türkiye’deki örnek kenti Nilüfer, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında, tarımsal zenginliğiyle de önemli bir bölge. Nilüfer Belediyesi olarak bu zenginliği dünyaya tanıtmakta kararlıyız. Nilüfer, inciri, enginarı, biberi, kavunu, karpuzu, zeytini ve şeftalisi başta olmak üzere birçok ürüne, verimli topraklarıyla ev sahipliği yapıyor. Bizler de her zaman üreticilerimizin yanında olarak, bu tür etkinliklerle, yöresel ürünleri Türkiye ve dünyaya tanıtmak istiyoruz. Ne yazık ki, ülkemizde tarımsal üretim anlamında bir geriye gidiş yaşanıyor. Artık her şeyi ithal eder duruma geldik” dedi.

Yerel üretimi ve yerel tüketimi artırmak istediklerini kaydeden Bozbey, “Bugün Tahtalı’nın ünlü şeftalisini bir kez daha görücüye çıkardık. Amacımız, 500 dekardaki şeftali üretimiyle, Nilüfer’in en çok şeftali üreten mahallesi olan Tahtalı’yı ülkemize ve dünyaya tanıtmaktır. Kalitesi ve ürün rekoltesiyle yüksek standarda sahip Tahtalı şeftalisinin tanıtımına katkı sağlamak için bugün burada yarışmaları düzenliyoruz. Ben “En İyi Şeftali Yetiştiricisi” ve “En Lezzetli Şeftali Yemekleri” yarışmalarına katılarak bu amaca destek olan tüm yarışmacılarımıza kentim adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Sarıbal: Çiftçi desteklenmeli

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da yaptığı konuşmada üreticinin desteklenmesinin önemine dikkat çekti. Bursa’nın verimli topraklarını her geçen gün kaybettiğine değinen Sarıbal, “Bursa’nın toprakları artık sanayi alanlarına açılmamalı. Tarıma, ürünlerimize sahip çıkmalıyız. Tarım bir ülkenin en önemli temel dinamiklerinden birisidir. Ekmek, su, gıda olmadan yaşamak mümkün değil. Artık ülke olarak her şeyi ithal etmeye başladık. İthalatla bizi terbiye etmeye çalışıyorlar. Üretici borç batağından çıkamıyor. Üretim planlaması yapılarak, ülke tarımını daha iyi noktalara getirmeliyiz. Katar örneği ortada. Uygulanan ambargo sonucu petrol zengini olan Katar, gıda sıkıntısı yaşadı. Paranız gücünüz olabilir ancak, üretiminiz yoksa yaşamsal kaynak konusunda sıkıntıya düşebilirsiniz. Verimli toprakları olan Türkiye’de çiftçi desteklenmeli. Buğday, şeftali, kiraz, incir gibi her şeyin yetiştiği ülkemizde tarım yok edilip, bu alanlarda bina yükselmemeli” diye kaydetti.

Yarışmalara ilgi büyük oldu

Festival düzenlenen iki ayrı yarışmayla renklendi. Şeftalili Lezzetler Yarışması’na katılan 11 kadın hünerlerini sergiledi. Şeftali ile yapılan yemeklerin ve tatlıların yer aldığı yarışmada birinci “Şeftalili Kuzu Güveç” ile Özlem Dolan, ikinci “Şeftalili Kuzu Sarma” ile Şerife Dolan, üçüncü de ‘”Şeftali Kebabı” ile Rahşan Başaran oldu.

Düzenlenen En İyi Şeftali Yetiştiricisi Yarışması’nda da üreticilerden İsmail İlgi birinci, Mehmet Oktay ikinci, Selahattin Derse de üçüncü oldu. Dereceye girenlere ödülleri törenle verildi. Yarışmaların ardından Nilüfer Roman Orkestrası ve Nilüfer Halk Dansları ekipleri sahne aldı. Konser ve halk oyunları gösterileri festival katılımcılarını coşturdu. 2. Tahtalı Şeftali Festivali’nin finalinde Gönül sahne aldı. Sevilen eserleri seslendiren Gönül, izleyenlerden büyük alkış aldı.