Geleceğin akıllı şehir ve binaları Nilüfer’de ele alındı

Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen "Akıllı Şehirler, Akıllı Binalar: 21. Yüzyılda Mimari ve Teknoloji" konulu sempozyum Nilüfer Belediyesi Halk Evi’nde Nilüfer Barış Meclisi'nde gerçekleşti. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Meclisi Üyeleri, Nilüfer Belediyesi’ndeki ilgili birim çalışanları ve TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi üyelerinin de katıldığı sempozyumda ABD Los Angeles’da çalışmalarını sürdüren mimar, tasarımcı ve akademisyen Güvenç Özel konuşmacı olarak yer aldı. Güvenç Özel sunumunda, ABD’deki çalışmalarının yanı sıra interaktif mekanlar, akıllı şehir-ulaşım, robotlarla inşaat ve sanal gerçeklik konularındaki uygulamalara yer verdi. Mimaride son 20 yılda devrim yaşandığını kaydeden Özel, “Mimaride artık teknolojiyle bağlantılı olarak farklı açılımlar yer alacak. Teknoloji sayesinde fikir ve düşünceler mimaride artık ön plana çıkacak. Sensörler sayesinde insan düşüncesiyle mekânlar ihtiyaca göre şekil değiştirecek. Son yıllarda teknoloji ve sanal dünya artık yaşamımızda vazgeçilmez hale geldi. Beklentiler mekânlar ve yaşanan ortama göre şekillenecek. Otomobiller insansız sürüşe geçecek. Böylece otomobilleri direksiyona geçmeden ulaşım aracı olarak kullanabileceğiz. O zaman tasarımını farklılaştırarak ihtiyaca göre mekana çevirmeliyiz. Örneğin uyuyabileceğimiz, ofis gibi kullanabileceğimiz ortama çevirebiliriz” dedi.

TÜRKİYE’DE MİMARLAR DAHA ÖZGÜR ÇALIŞMA İMKÂNINA SAHİP

ABD’de deprem konusunun çok önemli olduğuna dikkati çeken Özel, “ABD’de diploma sahibi olmak, meslek örgütüne üye olmak o mesleği yapmak için yeterli değil. Deprem Yönetmeliği’ni çok iyi bilmek ve yapılan sınavı geçmek gerekir. Bu anlamda Türkiye genç mimarlar için çalışma anlamında daha özgür bir ortam. Burada paylaşma ve tecrübe aktarma duygusu var. ABD bu konularda daha bencil bir toplum. Özetle gençler mesleğe burada daha rahat başlayabilir. Ancak yaratıcı ve yenilikçi olmak gerekir. Dünya çok değişiyor. Bugün bu projeler akılalmaz gelebilir ama bugün kullanılan teknoloji de 20 yıl önce bize çok çarpıcı geliyordu” diye konuştu.

Güvenç Özel’i çalışmalarından dolayı kutlayan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de kurum olarak her zaman yenilikçi çalışmaları desteklerini belirtti. Dünyanın sürekli değiştiğini kaydeden Bozbey, gelecekte teknolojik gelişmelerin insan hayatına birçok yenilik getireceğinin altını çizdi.