Bozbey’den Büyükşehir’e elektromanyetik kirlilik çağrısı

Nilüfer Belediyesi’nin sorumluluğu olmamasına böyle bir projeyi 2010 yılından bu yana sürdürdüğüne dikkat çeken Başkan Bozbey, Nilüfer Belediyesi olarak, halk sağlığını çok önemsediklerini belirtti. Bozbey şöyle devam etti: “Nilüfer Belediyesi olarak hava, ışık, gürültü ve elektro manyetik alan ölçümlerini yapıyoruz. Ama ne yazık ki, bugün halk sağlığı açısından gerçek ve somut bir tehdit oluşturan elektromanyetik kirlilik konusunda hâlâ bir mesafe alınabilmiş değil. Günümüzde karşı karşıya kaldığımız elektromanyetik kirliliğin en açık kaynakları olarak görülen baz istasyonları ve yüksek gerilim hatları üzerinde yürüttüğümüz çalışmalar, Türkiye’ye örnek olacak niteliktedir. Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Çerezci ile birlikte, 2010 yılından beri yürüttüğümüz proje 2017 yılında da devam etti. Talep eden her vatandaşımızın evinde, normalde ücreti 750-1000 TL arasında olan ölçümleri biz hiçbir ücret almadan yaptık. 2010 yılından bu yana, yaklaşık bin 900 ölçüm gerçekleştirdik. Yalnızca bu yıl başvuru yapan halkımızın evlerinde, 257 adet baz istasyonu ve yüksek gerilim kaynaklı elektromanyetik radyasyon ölçümleri yapıldı. Nilüfer’deki elektromanyetik kirlilik seviyesi hakkında Google Maps üzerinden topluma açık bilgilendirme platformu hazırlandı. İsteyen herkes ölçüm değerlerini http://www.radyasyonolcumu.com/bursa_nilufer_baz_olcum adresinden görebilir.”

DEĞERLER AVRUPA ORTALAMASININ ÇOK ÜZERİNDE

Yapılan bu çalışmalarda elde edilen verilerin, elektromanyetik kirliliğin evlerde, Avrupa ortalamasının üstünde olduğunu ortaya koyduğunu belirten Başkan Mustafa Bozbey, “Tüm bu bilimsel araştırmalarımız sonunda bir kere daha ortaya çıktı ki, maalesef Türkiye’deki insan hayatı, Avrupa ülkelerine oranla çok daha ucuz ve önemsiz. Ülkemizde gerek yüksek gerilim hatları kaynaklı ve gerekse de baz istasyonu kaynaklı elektromanyetik alan seviyesi, İtalya ve İsviçre gibi Avrupa ülkelerini kat kat aşıyor. Sadece Avrupa değil, Rusya ve Çin gibi ülkelerde de elektromanyetik alan maruziyeti limit değer belirlenmesinde, insan sağlığı öncelik oluşturuyor. Bu ülkelerdeki insanlardan bizim farkımız ne? Bizim sağlığımızı tehdit eden unsurlara karşı önlem alınması gerekir ve limitler aşağıya çekilmelidir. Yetkilileri bu bilimsel araştırmaların sonuçlarını, dikkatle değerlendirmeye, elektromanyetik kirliliğe karşı duyarlı olmaya çağırıyorum” diye konuştu.

BOZBEY: MECLİS KARARIMIZ İPTAL EDİLDİ TEK YETKİLİ BTK

EMA hakkında yapılan düzenlemelerle tek yetkili kurumun Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) olduğuna dikkat çeken Başkan Mustafa Bozbey, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle, baz istasyonu kurulurken yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni alınması uygulamasına son verildi. Bu değişiklikle GSM operatörlerinin, baz istasyonu kurarken belediyelerden izin almaları gerekmiyor. BTK’dan izin almaları yeterli. Bu konudaki ruhsat verilmesiyle ilgili biz daha önce bir meclis kararı almıştık. Buna bazı meclis üyeleri itiraz etti. BTK’nın da itirazıyla meclis kararımız iptal edildi” diye kaydetti.

BÜYÜKŞEHİR’E İŞ BİRLİĞİ DAVETİ

Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni elektro manyetik alan kirliliğine karşı mücadelede iş birliği yapmaya davet eden Başkan Mustafa Bozbey şöyle devam etti: “Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni kurumsal ve sosyal sorumluluğunun gereği olarak acilen iş birliğine çağırıyorum. Bu iş birliğinin kent yönetimi açısından örnek olacağına inanıyorum. Bursa Büyükşehir Belediyesi elektromanyetik kirliliğin bir çevre sorunu olduğunu kabul edip elektromanyetik kirliliğin (EMK) artışına karşı uygulanmakta olan limitlerin koruyucu olamayacağının farkına varmalıdır. Halkın çaresiz kaldığı elektromanyetik kirliliği mercek altına alarak, koruyucu ve kollayıcı bir eylem planı hazırlanmalıdır. Bu konuda kurum olarak bizler çalışma ve tecrübemizle gereken desteği vermeye hazırız. Okullarda yaptığımız elektromanyetik kirlilik ölçümlerinin yüksek değerleri dikkate alınarak azaltıcı çalışmalar yapılmalıdır. Büyükşehir Belediyesi yapılacak imar planlarında yüksek gerilim kaynaklı ölçümler yaparak onay vermelidir. Daha önceki yapılan planlarda gözden geçirilmelidir. İnsan hayatı önemsiz değildir. Bizler bu konuda her türlü iş birliğine hazırız. Bizler insanların daha huzurlu, güvenli ve daha temiz çevrede yaşaması adına projeler üretmek için görev yapan kent yöneticisiyiz.”

TÜRKİYE’DE EN DUYARLI KURUM NİLÜFER BELEDİYESİ

Nilüfer Belediyesi ile yürütülen projede 2017 yılında 257 ölçüm yaptıklarını ve bunun 191’inin yüksek gerilim hatlarıyla ilgili olduğunu belirten Prof. Dr. Çerezci, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü talebiyle Nilüfer’deki 25 riskli okulda yüksek gerilim kaynaklı ölçüm yaptıklarını ve risk durumları hakkında geri bildirimde bulunduklarını belirtti. Nilüfer’de yapılan ölçümlerde elde edilen verilere dikkat çeken Prof. Dr. Çerezci, şöyle devam etti: “Yüksek gerilim hatlarındaki bu değer ülkemizde 0.71 iken Avrupa’da 0.07 ve bu da gösteriyor ki bizdeki oran 10 kat fazla. Ayrıca bizim yaptığımız ölçümlerdeki yüksek gerilim kaynaklı manyetik alan değerlerin yüzde 46’sı Dünya Sağlık Örgütü’nün 0.4 değerlerinin üzerindedir. Bu yılki ölçümler sonucu baz istasyonu ortalama ölçüm seviyesi 1.58 V/m’dir. Bu oran Avrupa’da 0.52 oranında. Bu da gösteriyor ki 20 Avrupa ülkesinde yapılan ölçüm ortalamalarına göre yaklaşık 3 misli yüksek seviyededir. Bizler baz istasyonuna karşı değiliz fakat limit değerler makul daha düşük oranlara çekilmelidir. Piyasada yaklaşık 1000 TL’ye yapılan ölçümleri bizler ücretsiz yapıyoruz”diye konuştu.