Doster: Türkiye’de yazacak çok konu var

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen “Nilüfer’de Kadın Hayata Yakın” etkinliğinde bu kez araştırmacı-yazar Neşe Doster konuk oldu. Podyum Davet’te düzenlenen söyleşiye Nilüfer’in çeşitli mahallelerinden yaklaşık 700 kadın katıldı.

Kadınlar daha önceden Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafından kendilerine armağan edilen, Neşe Doster’in “Gitme Dönmezsin Dedi Annem” isimli kitabını okuyarak geldi. Nilüferli kadınların Doster ile buluşmasına Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de katıldı.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i kadınlara yönelik anlamlı projesinden dolayı kutlayan Neşe Doster, söyleşide hem Türkiye’den hem de yurtdışından izlenim ve anılarına yer verdi. Anılarını anlatırken duygu dolu anlar yaşayan Doster, günümüzde yaşanan toplumsal olaylara ilişkin de çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Doster: Bursa’nın bende unutulmaz izi var

Kadınların sorunlarının bitmez tükenmez olduğunu belirten Doster, anlattığı hikayelerle katılımcıları Anadolu’dan Avrupa’ya ve Orta Doğu’ya kadar  uzanan yolculuğa çıkardı. Bursa’ya defalarca geldiğini ifade eden Doster, yazarlık serüveninde Bursa’nın unutamadığı izi olduğunu belirterek, “Hepimizin çocukluğunda vazgeçemediği bir oyuncak vardır. Kars’ta geçen çocukluğumda bir oyuncak dikiş makinem oldu. Onla oynarken kuzenlerimden biri oyuncağımı kırdı. Buna çok üzüldüm ve bir öykümde yazdım. Aradan yıllar geçti ve bir konuşma için geldiğim Bursa’da bir paket geldi kürsüye. Açtım ve içinden bir oyuncak dikiş makinesi çıktı. Bursalılar çok farklı” dedi.

Ortada bir resim olduğunu ve bununla toplumun maalesef barışamadığını söyleyen Neşe Doster, “Bu resim bazen tarlada, evde, sokakta ve son zamanlarda cinayetlerde çıkıyor. Son 15 yılda kadın cinayetlerinin yüzde bin 400 arttığı bir ülkede yaşıyoruz. Sarılıyoruz, sarıyoruz, kucaklıyoruz ama dövülüyoruz. Peki biz ne yapalım? Nerede hata yapıyoruz? Çocuklarımızın büyüdüğünü kabullenemiyoruz. Onların üzerine titriyoruz ama annelikten çıkamıyoruz. Bu araştırmaları yaparken derin iz bırakan hikayelere rastladım. Birlik olmalıyız. Hayatta beklentilerimiz, hayallerimiz var. Hedeflerimiz de olmalı. Hedef olmazsa başarıya ulaşamazsınız” diye konuştu.

“Derdi olan konuşur”

‘Gitme Dönmezsin Dedi Annem’ adlı kitabının birçok yerden yaşanmışlık hikayesini içerdiğini belirten Doster, “Geçmişe baktığımda çok gezmişim ama yorulmuşum, uykusuz kalmışım, hatta gözlerimi bozmuşum. Derdi olan konuşur. Zaten yazmasaydım bugün sizlerle burada buluşamazdık. Ülkemizde yazacak çok konu var. Bu kitabım da birçok gerçek öyküyü içeriyor. Adını,Viyana’da tanık olduğum Tokatlı bir ailenin düğünü sırasında duyduğum sözden aldı” dedi.

Bozbey: Bu projemiz örnek oldu

Kadınların  konuk yazara sorular da yönelttiği söyleşinin sonunda Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de teşekkür konuşması yaptı. Neşe Doster’e katılımından dolayı teşekkür eden Başkan Mustafa Bozbey, “Her zaman söylüyorum; kadın değişirse, yaşam, dünya, kader değişir. Kadının değişimi için eğitim şart. Biz de 1999 yılından bu yana kurum olarak kadın ve çocukları önceliğimizde tutuyoruz. Sizlerin katılımları çok daha önemli. Sizler destekliyorsunuz bizler yapıyoruz. Bu projemiz birçok kuruma örnek oluyor. Bu başarı sizlerin sayesinde. Nilüferli kadınların farkı da bu zaten. Neşe hanıma da katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. Söyleşinin sonunda Başkan Bozbey, Neşe Doster’e günün anısına isminin yazılı olduğu özel tasarım defter hediye etti. Neşe Doster, 4 kıtadan 40 kadının öyküsünün yer aldığı ‘Gitme Dönmezsin Dedi Annem’ adlı kitabını da kadın okurları için imzaladı.