“Küçük yaşta evlilik büyük geliyor”

Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi’nde düzenlenen etkinliğe kadın dernekleri temsilcilerinin yanı sıra Nilüfer Belediyesi’nin “Kadın Hayata Yakın” projesi kapsamında düzenlenen etkinliklerde de yer alan, belde ve köylerden gelen kadınlar hazır bulundu.

Birleşmiş Milletler Kadın Dostu Kentler Birliği İl Koordinatörü Burcu Üzümcüler’in yönettiği söyleşide söz alan Avukat Begüm Karapınar Türkiye çocuk yaştaki evlikleri ve çocuk anneleri konuşurken, 2011 yılı rakamlarına göre 20 bin ailenin 16 yaşını doldurmuş kızlarını 18 yaşından önce evlendirebilmek için dava açtığını söyledi. Türkiye’nin hala çocuk gelinleri görmezden geldiğini ifade eden Karapınar, 18 yaş altı evliliklerde şikayet unsurunu aranmaksızın cezai müeyyidelerin artırılarak uygulanması gerektiğini vurguladı.

Çocuk gelinlerin sağlık durumlarını değerlendiren Opr. Dr. Jinekolog Gülin Okan ise 20 yaş altı gebeliklerin anneler için çok ağır seyrettiğini, gebelik zehirlenmesi, yüksek tansiyon, mineral eksikliği ve kansızlık gibi sebeplerle annenin koma, hatta ölümle sonuçlanan vakalarla karşılaştığını, doğan çocukların ise önemli oranda zeka ve bedensel özürlerle dünyaya geldiklerini söyledi.

Söyleşinin en çarpıcı açıklamaları ise Psikolog Özden Şenkoyuncu’dan geldi. “Toplumumuzda kan bağının erkek üzerinden sürdüğü düşüncesi ile ne yazık ki kadınlar çoğu kez bir taşıyıcı anne olarak görülüyor ve ne yazık ki hala kadının insan sayılmadığı aileler var. Bu hakim bakış açısı nedeni ile pek çoğumuz ergenliğimizden itibaren bir çok kez tacize ve tecavüze uğruyoruz” diyen Şenkoyuncu, psikolojik  danışmanlığını yaptığı kadınların büyük bölümünün özellikle yakın çevresinin, akrabalarının, sevgililerinin taciz ve  tecavüzü ile karşılaştı.