1. Apollonia Mozaik Çalıştayı

I.Apollonia Mozaik Çalıştayı

Farklı kültürlerin derin izlerini taşıyan mozaik sanatı, en eski ve en dayanıklı sanatsal ifadelerden biri olarak kabul ediliyor. Farklı renkteki objelerin desen oluşturacak şekilde bir araya getirilmesi ile MÖ 3000 yıllarında Sümerler ile başlayarak Yunan, Roma ve Bizans medeniyetlerinde en üst seviyeye çıkan mozaik sanatı, hangi dönemde yapıldıysa o dönemin kültür, inanç ve yaşayış tarzına ait izleri günümüze aktaran eşsiz bir sanat uygulamasıdır. Günümüzde yavaş yavaş yeniden dirilmeye başlayan mozaik sanatı, mozaik sanatçıları aracılığıyla hem klasik hem de çağdaş tekniklerde başarılı uygulamaları ile sanatın bir faaliyeti olarak uygulanmaktadır.

Mozaik sanatıalanında önemli çalışmaları olan ve bu alanda kendini kanıtlamış olan uluslararası ve ulusal mozaik sanatçılarını buluşturmayı hedefleyen “I.Apollonia Mozaik Çalıştayı 2019 ” 1-7 Temmuz  2019 tarihleri arasında Nilüfer-Gölyazı’da (Apollonia)düzenlenecektir.  Adını, Işığın ve Sanatın Tanrısı Apollon’dan almış olan Apollonia (Gölyazı) antik kentini günümüzde de bir sanat köyü haline getirmeyi amaçlayan mozaik çalıştayının teması, kentin isminden de ilham alınarak “Işık” olarak kabul edilmiştir.

8’i yurtiçi, 8’i yurtdışından olmak üzere toplam 16 mozaik sanatçısının misafir edilmesi düşünülen çalıştaysüresincesanatçıların, yurtdışı ve yurtiçi ulaşım bedelleri dışında, konaklama ve şehir içi tansferleri Nilüfer Belediyesitarafındankarşılanacaktır. Kabul edilen sanatçılarınüretimde kullanacakları malzemeler Organizasyon Komitesitarafından temin edilecektir. Ancak çalıştay sonrası ortaya çıkan eserler tüm telif hakları ile birlikte sergilenmek üzere Organizasyon Komitesi’ne devredilecektir.

Mozaik Çalıştayı’na başvurmak isteyen sanatçıların;

En az 5 yıl mozaik sanatı konusunda aktif olarak çalıştıklarını da belgeleyen özgeçmişleri ve en az 5 eserinin fotoğrafınınyer aldığı portföylerini08 Mayıs 2019 tarihine kadar muze@nilufer.bel.tr adresine göndermeleri gerekmektedir.

Başvurular aşağıda isimleri bulunan komisyon üyeleri tarafından değerlendirilecek ve çalıştayakabul edilen sanatçılar15Mayıs 2019 tarihinde www.nilufer.bel.tr adresinden duyurulacaktır.

Apollonia Mozaik Çalıştay Komisyonu

1)      Meryem Uzunoğlu - Uludağ Üniversitesi/Güzel Sanatlar Fakültesi/Resim Bölümü

2)      Ömer Faruk Kaya – Bursa Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi

3)      Nurgül Çetin – Nilüfer Belediyesi