Jak İhmalyan’ın eserleri Nilüfer’de

Yaptığı çalışmalarla Türkiye ve Rusya arasında kültür köprüsü oluşturan ressam Jak İhmalyan’ın eserleri Nilüfer’de sanatseverlerle buluştu. Sanatçının, Moskova’daki oğlu Vache İhmalyan tarafından Türkiye’ye getirilen 182 adet resim arasından oluşturulan seçki, Nâzım Hikmet Kültürevi’nde “Memleketime Hoş Geldin” adlı sergide izlenime sunuldu. Serginin açılışına Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Yıldız, sanatçının oğlu Vache İhmalyan ile çok sayıda sanatsever katıldı. Sanatçının 50’nin üzerinde yağlı boya çalışmasının yer aldığı sergide, Jak İhmalyan’ın yakın dostları Nâzım Hikmet’in kendisi için imzaladığı kitapları ile Ara Güler’in çektiği fotoğraf görselleri de yer alıyor.

TÜRKİYE-RUSYA ARASINDA KÜLTÜR KÖPRÜSÜ

Serginin açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Yıldız, böylesine özel bir sergiye ev sahipliği yapmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi. Zafer Yıldız, “Sürgün edilen bir ailenin ferdi olan sanatçı, sanatını icra etmeye devam etmiş. Çok önemli Türk şairler ve sanatçılarla bir arada olmuş. Onun çalışmaları Türkiye ve Rusya arasında da kültür köprüsü olmuş. Bu eserlerin Nilüfer’de sanatseverlerle buluşması çok önemli. Emeği geçenleri kutluyorum” dedi.

Açılışta konuşan sanatçının oğlu Vache İhmalyan da, babasının sanat geçmişi hakkında bilgi verdi. Atalarının Türk topraklarının evladı olduğunu vurgulayan Vache İhmalyan, “Babam 15 yaşlarında Abidin Dino ile tanışır ve ona yol gösterir. Okul yıllarında önemli isimlerle tanışır. Daha sonra Nâzım Hikmet ile tanışır ve sıkı dost olur. Babam Türkiye ile bağlarını hiç koparmamıştır. Babam ve Nâzım Hikmet Türkiye-Rusya arasında kültür köprüsü olmuşlardır” diye konuştu. Vache İhmalyan, babasının koleksiyonundan üç tabloyu  Nilüfer Belediyesi resim koleksiyonuna hediye ettiklerini, Aziz Nesin tarafından Jak İhmalyan’a not yazılarak imzalanmış 5  kitabı da Nilüfer Belediyesi  Edebiyat Müzesi’ne bağışladıklarını açıkladı.

“Memleketime Hoş Geldin” isimli sergi 10 Mayıs’a kadar Nâzım Hikmet Kültürevi’nde izlenime açık kalacak.