Başkan Turgay Erdem’den çağrı:

17 Ağustos depreminin yıldönümünde kentlerimizin doğal afetler karşısındaki durumunu değerlendiren Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum. Ancak görüyorum ki 20 yıl önce yaşanan felaketten gereken dersleri çıkaramamış durumdayız. Yaşanan acıların tekrarlanmaması için ilgili tüm kurumların ortak duyarlılığıyla tedbir almalıyız” dedi.

1999 depreminin ardından toplum olarak, kentlerimizin afetlere ne kadar hazırlıksız olduğunu farkettiğimizi kaydeden Başkan Erdem, Nilüfer Belediyesi’nin o günden bu yana olası depremlere hazırlık konusunda adımlar attığını hatırlattı. 2007 yılından buyana yer altındaki hareketleri mercek altına alan Nilüfer Belediyesi’nin bunun için 22 noktada “Deprem Öncü İşaretleri İzleme ve Tahmin İstasyonu” kurduğunu kaydeden Başkan Erdem, ayrıca kente tam donanımlı bir “Afet ve Acil Durum Merkezi” kazandırılarak, burada binlerce insana eğitim verildiğini sözlerine ekledi.

Türkiye’de daha çok deprem sonrasına yönelik çalışmaların yapıldığına dikkat çeken Başkan Erdem şöyle konuştu; “Oysa asıl önemli olan afet öncesi önlem ve eğitim çalışmalarıdır. Nilüfer Afet ve Acil Durum Merkezi 7 gün 24 saat aktif durumda. Merkezimizde halka; temel afet bilinci, depremle yaşam, yangın söndürme ve dumanlı alan tahliyesi gibi konularda eğitimler veriliyor. Eğitime katılanlar ayrıca deprem ve duman simülasyon odalarında uygulamalara katılarak yapılması gerekenleri öğreniyor. Nilüfer halkı bu konuda çok duyarlı. Merkezimizde bugüne kadar 12 bin kişiye eğitim verildi.

Nilüfer’de ayrıca, nüfusun yoğun olduğu 30 mahallede taksi durakları yanında bulunan afet konteynerlerinde olası deprem sonrası kullanılacak ekipmanların da hazır bekletildiğini vurgulayan Erdem, Afet Bilgi Sistemi sayesinde, afet sonrası toplanma alanları, geçici iskan/çadır alanları, sivil tahliye yolları, sahra hastanesi yapılacak alanlar ile Nilüfer’de yaşayan engelli bireylerin adres bilgilerinin de akıllı harita üzerinde işlendiğini kaydetti.

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu ve Bursa’nın da bu kuşağın içinde yer aldığını hiç unutmayalım” diyen Başkan Erdem, sözlerine şöyle devam etti; “Asıl yapmamız gereken fay hatlarını belirleyip, imar planlarını buna göre değerlendirmek, fay hattına yakın bölgelerdeki imar hareketliliğini ve buralardaki yapıların depreme dayanıklılığını gözden geçirmektir. Yeni ‘17 Ağustos’lar yaşamak istemiyorsak, ilgili tüm kurumların bu konuya ortak bir duyarlılık göstermesi gerek. Nilüfer Belediyesi olarak biz bu konudaki çalışmaları her zaman desteklemeye devam edeceğiz.”