haber

“İlk Şiddet Kadın İçin Şoktur”

Nilüfer Belediyesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) işbirliğiyle düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar günü kapsamında Akçalar Mahallesi’nde düzenlenen “Kadın hakları” eğitimi, Bursa Barosu Kadın Hukuku Komisyon Üyesi Avukat Funda Vural tarafından verildi. Kadın hakları, kadına ve çocuğa şiddet, vatandaşlık hakları ve medeni kanundaki değişliklerin anlatıldığı eğitimde aile içi şiddete dikkat çeken Avukat Funda Vural, “Türkiye’de kadınlara, yaşlılara ve çocuklara karşı erkekler tarafından şiddet uygulanıyor. Aile içi şiddet sadece fiziksel bir olgu değildir. Kadınların toplumsal aktivitelerden de uzak tutulmasını da şiddetin bir parçası olarak görebiliriz,” dedi.

 
Funda Vural kadınların hayatlarının her döneminde şiddete maruz kaldıklarını belirterek, “Ne yazık ki ülkemizde kadına karşı şiddet, çocuk yaşta günümüzde sık sık rastladığımız aile içi cinsel istismarla başlayıp erişkin dönemde iş yerinde cinsel yönden istismar ve tacize uğrayarak devam ediyor. Kadınlar yaşlılık döneminde ise çocukları tarafından şiddet görüyorlar. Bunun için kadınların yapması gereken şiddete karşı kendilerini nasıl korumalar gerektiğini öğrenmeleri gerekiyor,” şeklinde konuştu. 

İlk şiddet kadın için şoktur diyen Av. Funda Vural, “Kadınlar ilk şiddeti kolay kolay affedemezler fakat çevrelerine karşı daha saldırgan olmaya başlarlar. Örneğin, kocasından şiddet gören kadın çocuğu ağladığı zaman şiddet eğilimi içerisinde bulunuyor, onları ihmal etmeye başlıyor. Aynı zamanda yakınlarına karşı da saldırgan davranışlar içerisine girerek, kaynanasıyla geçimsizlik yaşıyor. Şiddet gören kimi kadınlar da daha fazla içine kapanarak sorunları kendi içinde çözmek için mücadele ediyor,” diye konuştu. 

Türkiye’de en çok boşanma sebepleri arasında zina ve aldatmanın bulunduğunu söyleyen Funda Vural, aldatılma davalarında hukuki sürecin 6 ay olduğunu ve bu sürenin aşılması durumunda mahkemenin eşlerin birbirlerini affetmiş sayacağını vurguladı. Vural, kadınların en çok sıkıntı yaşadığı mal paylaşımı konusunda da korkmamaları gerektiğini söyleyerek, “Kadınlar 2002 yılında çıkan kanunla eşlerinden mal paylaşımı alıyor. Fakat kadınlarımız bu mal paylaşımını nafaka ve tazminatla karıştırıyorlar. Kadınlar mal ayrılığı rejimiyle evlilik süresince alınan bütün eşyalara ortak oluyorlar, ancak paylaşılabilen ve paylaşılamayan eşyalar var. Mesela aileden kalan miras kesinlikle paylaşılamıyor iken birlikte alınmış ev ya da araba üzerinde mal ayrılığı rejiminden faydalanabiliyorlar,” diye kaydetti. 

ÇYDD Bursa Şube Başkanı Süheyla Kaplan’ın da katıldığı eğitim toplantısında, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Recep Tanlak da, kadına yönelik şiddetin son bulması için eğitimler düzenleyerek, Türkiye’nin kanayan yarası olan konuya hassasiyet göstermeye devam edeceklerini belirtti.