Yaşamı boyunca bilimsel düşünce ve araştırma kültürünü önemseyip yaygınlaştırmaya çalışan, Bursa’nın kent kültürüne önemli değerler kazandıran Yılmaz Akkılıç’ın düşünsel mirasına sahip çıkmak için Nilüfer Belediyesi, Akkılıç Ailesi, Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Bursa Gazeteciler Sosyal Hizmetler ve Emeklilik Vakfı tarafından düzenlenen Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülleri, Uğur Mumcu Sahnesi’nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi.
 
Yener Akkılıç, Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Prof. Dr. Hüseyin Savaş Başkaya, Prof. Dr. Kayıhan Pala, Doç. Dr. Neslihan Sam ve Hacı Tonak’tan oluşan Seçici Kurul’un değerlendirmesi sonucu, akademik alandaki başarı ödülü Bursa kent tarihine özgün katkıları nedeniyle Sibel Polat’ın “Kamusal Dış Mekanda Mimari Kimliği Değerlendirmek İçin Bir Yöntem Önerisi: Bursa Cumhuriyet Alanı Örneği” başlıklı doktora tezine verildi. Aynı alandaki teşvik ödülü ise Gizem Akkaya’ya ait, “Bursa İlindeki Toprak Numunelerinde Radyonüklid Dağılımının İncelenmesi” başlıklı doktora tezinin oldu.

‘Akademi dışı alanlar’ kategorisinde İsmail Yaşayanlar’a ait Osmanlı Dönemi Bursa Otelleri başlıklı araştırma, Bursa'da Osmanlı döneminde yaşanan modernleşme sürecini özgün biçimde yansıtarak kent kültürüne sağladığı katkı nedeniyle başarı ödülüne layık görüldü. Bu alanda Raif Kaplanoğlu'na ait "İlk Nüfus Sayımlarına Göre Bursa’da Sosyal Ve Ekonomik Yaşam" başlıklı araştırma teşvik ödülünün, Uğur Ozan Özen'in Bursa Oda Tiyatrosu başlıklı araştırması da Seçici Kurul Özel Ödülü'nün sahibi oldu.

Yılmaz Akkılıç’ı yaşamının her döneminde bilginin ve öğrenmenin değerini vurgulayan, aklın gösterdiği yolun izini süren bir insan olarak anlatan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bizim abimizdi Yılmaz Akkılıç. Biz abi derdik, abi olarak da aramızdan ayrıldı. Hakikaten çok değerli, hatta ve hatta bizim düşüncelerimize belki yaşam kalitemizin yükselmesine dahi yön veren insanlardan biriydi. Pozitif düşüncelere sahipti. Aklın egemen olması için yaşamında çok önemli mücadele örneklerini biliyoruz. Hep bu konuda çalışmıştı. Bilimsel düşünceyi ve araştırma kültürünü de araştırmaya özen gösteren biriydi. Bu ödüller onun hedeflerini yaşama geçirme konusunda devralmış olduğumuz bayrağın elden ele taşınması anlamına gelmektedir,” dedi.
 
Yılmaz Akkılıç’ın Bursa basınına temiz dürüst, tarafsız gazeteciliğini ve araştırmacılığın önemini miras bıraktığını vurgulayan Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı da, “Bursa basınının duayeni, araştırmacı, gazeteci ve yazar Yılmaz amcamız üç yıl önce aramızdan ayrıldı. Yılmaz amcamızın bedeni aramızda olmasa da, kişiliği, ilkeleri, dürüstlüğü ve Türkçeyi doğru kullanımıyla hep aramızda yaşıyor. Bursa Defteri, dört ciltlik Bursa Ansiklopedisi ve Kurtuluş Savaşında Bursa gibi birçok yapıta imza atan Yılmaz Akkılıç, binlerce kitabını benzersiz belgelerini ve iki dairesini de Bursa Gazeteciler Cemiyeti’ne bağışlayarak Akkılıç Kütüphanesinin oluşmasını sağladı,” şeklinde konuştu.

Şef Göknur Yıldız yönetimindeki Nilüfer Çok Sesli Koro’nun da şarkılarıyla renk kattığı ödül törenine, Yılmaz Akkılıç’ın eşi Güner Akkılıç ve kardeşi Yener Akkılıç katılırken Türk basın ve edebiyatının emektar kalemlerinden biri olan gazeteci-yazar Hıfzı Topuz’un yanı sıra Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şube Başkanı Yüksel Baysal ve yönetimi de törende yer aldı.

Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülleri'ni kazanan araştırmacıların sunumlarının ardından ödüller sahiplerine verilirken, davetliler düzenlenen kokteylde bir araya geldi. Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi koridorunda yapılan kokteylde, Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü’nü alan araştırmacılar, Akkılıç Yayınları’ndan basılan kitaplarını imzaladı.