haber

3 Fidan Nilüfer’de anıldı

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, idam edilişlerinin yıl dönümünde Nilüfer’de anıldı. “Bitmedi O Kavga…” forumunda 3 Fidan’ın mücadele ruhu ve 68 kuşağı konuşulurken, 6 Mayıs sabahı da 3 Fidan Anıtı’nda saygı duruşunda bulunuldu.

 

Türkiye’de devrimci hareketin sembollerinden olan, bağımsızlık uğruna gösterdikleri mücadele ruhu ve fikirleriyle geleceğe ışık tutan “3 Fidan”, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, idam edilişlerinin 51. yılında Nilüfer’de anıldı. Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi ve 68’liler Bursa Platformu tarafından Üç Fidan Gençlik Parkı’nda düzenlenen anma programına Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz ile CHP Bursa Milletvekilleri ve Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş da katıldı.

Açılış konuşmalarıyla başlayan program, Dr. Betül Kuyucu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen, tiyatro sanatçısı ve yazar Orhan Aydın ile akademisyen ve yazar Prof. Dr. Seyhan Erdoğdu’nun konuşmacı olduğu “Bitmedi O Kavga…” isimli forumla devam etti.

Anma programının açılışındaki konuşmasında, Deniz Gezmiş’in fikirleriyle hala aramızda olduğunu ifade eden Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Üzerinden 51 yıl geçti ve Deniz Gezmiş bugün hala fikirleriyle aramızda. Türkiye’deki gençlik hareketinin önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan. 6’ncı Filo’yu denize döken; emperyalizme, faşizme, savaşa, açlığa, yoksulluğa karşı mücadele bayrağını ellerinden düşürmeyen üç fidan. 51 yıl önce bir Mayıs sabahı idam edildiler. Atatürk’ten, Nutuk’tan ilham alan 3 genç sadece özgür ve tam bağımsız bir Türkiye için mücadele ettiler ve idealleri uğruna yaşamlarını feda ettiler. Onlar gerçek anlamda vatansever gençlerdi. Bu yüzden onların anısına ve değerlerine sahip çıkıyoruz” diye konuştu.

68’liler  Bursa Platformu adına konuşan Dr. Betül Kuyucu da, bu tür anma programlarının nostalji değil, geleceğe ışık tutmak için yapıldığını söyledi. Deniz’lerin ve 68’lilerin her daim geleceğe ışık tuttuğunu söyleyen Kuyucu, “Çünkü onlar, geçmişten gelen bu ülkenin devrimci sosyalist birikimini eylemliliğe dönüştürmüş, binlerce yıllık biat kültürüne baş kaldırmış, bilime inanmış, halkın mutluluğu ve bağımsızlığı için önderlerimizdi. Onlar sayesinde Türkiye 68’i, dünya 68’inden çok farklı çizgiye oturdu. Onların idamlarını engellemek için birçok çaba gösteren Kızıldere’yi, Kızıldere’nin birlik ruhunu bir kez daha anmak gerekir. Bu birlik ve beraberlik duygusunun bundan sonra da devam etmesi en büyük dileğimiz” dedi.

Kuyucu, anma etkinliklerinin düzenlenmesinde yıllardır destek veren Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi ile 3 Fidan Anıtı’nı Nilüfer’e kazandıran geçmiş dönem Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e teşekkür etti.

Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş da, Deniz Gezmiş’in idam edilmeden önce kaleme aldığı bir şiiri okudu. Binbaş, “Yürüdüğün yolda yürümeye, mücadeleye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. Furkan Zorluoğlu ve Gülnihal Kaplan da, Bursa devrimci gençlik örgütleri adına ortak açıklama metnini okudu.

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleşen “Bitmedi O Kavga…” forumunda söz alan tiyatro oyuncusu Orhan Aydın, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idam edilmeden önceki son sözlerini okudu. 3 Fidan’ın 51 yıl sonra bile yeniden anılmasının boşa olmadığını ifade eden Aydın, “Bütün dünyada başlayan bağımsızlık bayraklarını gökyüzüne kaldırıp birlikte yürüyen insanların Türkiye’deki 3 önderi onlar. O döneme bakmak gerekir. Anadolu coğrafyası hangi acıların içinden sıyrılıp gelmişti, yokluk, işsizlik, demokrasi ve insan hakları konusunda baskıcı rejimin dayattığı faşizan uygulamalar ve her yerde devrim, sosyalizmin, barışın, kardeşliğin, eşitliğin söz sahibi olması için mücadele eden insanlık… Gericiliğe teslim olursanız, onun bir parçası haline gelirseniz önce laikliği sonra bağımsızlığınızı kaybedersiniz derler. Yaptığımız budur bugün. Gericiliğe teslim olmuş bir Anadolu coğrafyası, asla bunu hak etmiyor. Pir Sultan Abdal’dan, Yunus Emre’den, Nâzım Hikmet’ten beri asla bunu hak etmiyor. Şimdi yapılması gereken örgütlenmek. Bizim adımıza birilerinin karar vermesini engellemek” diye konuştu.

68 kuşağının inançlarını ve hüzünlerini, Deniz’lerle, Mahir’lerle 68 kuşağındaki devrimci gençlerle yaşadığını söyleyen Prof. Dr. Seyhan Erdoğdu da, 3 Fidan’ın verdiği mücadeleyi ve 68 kuşağında yaşananları paylaştı. “Deniz’ler, bizim gençliğimizdir. Onların yarım kalan ömürleri, bizim acılı ve hüzünlü ömürlerimizdir” diyen Erdoğdu, konuşmasına şöyle devam etti: “O yıllar dünyada emperyalizme karşı ulusal kurtuluş savaşlarının yükseldiği yıllardır. O günlerden bu zamana bağımsızlık ve demokrasi mücadelesinde nice değerler kaybedildi. O günün, damarlarında ateşi, yüreklerinde isyanı büyütenler, biraz kızgın, biraz yaralı olsalar da daha iyi bir dünya ve Türkiye için direnmeye devam ediyorlar. 68’in yaşayanları, yalnızca geçmişin onurlu temsilcileri değil, umudun müjdecileridir de. Deniz’ler unutulmadı. Daha iyi bir dünya ve Türkiye uğruna verdikleri mücadeleleri, inançlarıyla yaşıyorlar.”

Anma etkinlikleri 6 Mayıs sabahı Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edildiği saatte “Üç Fidan Anıtı” önünde tutulan şafak nöbetiyle devam etti. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Bursa Milletvekili adayları, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş, Dr. Betül Kuyucu, 68’liler Bursa Platformu üyeleri ve vatandaşlar, şafak nöbetinde buluşarak, Üç Fidan Anıtı önünde üç dakika saygı duruşunda bulundu ve anıta karanfil bıraktı.