haber

5 ülke mutfağı aynı tabakta

İki yıl önce Türkiye, Bulgaristan, İngiltere, İtalya ve Polonya’da yiyecek içecek hizmetlerinde eğitim gören meslek lisesi öğrencilerinin katılımı ile başlayan proje, kapanış etkinliğinde yine renkli görüntülere sahne oldu. Nilüfer Dernekler Yerleşkesi mutfağına giren gençler kendi ülkelerinin unutulmaya yüz tutmuş yemeklerini yaptı. Gençler daha sonra bu lezzetleri aynı sofrada buluşturarak hem protokole sundu hem de kendileri yedi.

 

Projenin kapanış etkinliklerine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, AB Daimi Temas Noktası Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, Vali Yardımcısı Eyüp Sabri Kartal, İl Milli Eğitim Müdürü Vekili Mustafa Bilici ve davetliler katıldı.

 

Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (BESOB) ile Hayat Lokantası’nın da destek verdiği projede gençler, aynı sektörden emekli olmuş aşçılarla da bir araya geldi. Usta aşçılar unutulmaya yüz tutmuş ve geleneksel yemeklere lezzet kattılar. 5 farklı kültürü ve farklı lezzetleri bir araya getiren proje hakkında bilgi veren Bursa İMKB Kız Meslek Lisesi Müdürü Nuran Piliçer, “Proje ortağı her kurum, kendi ülkesinin yemek kültürünü yansıtan bu tarifeleri, proje sonunda kitapçık haline getirecek. Ayrıca farklı ülkelerden farklı tarifelerin de eklenebileceği geleneksel yemek kültürü konulu bir web sitesi oluşturulacak. Projenin ürün çıktısı Geçmişten Günümüze Avrupa Yemek Kültürü konulu kitap ve web sitesi olacak,” dedi.

 

Protokol üyeleri birbirinden farklı lezzetleri aynı tabakta sunan ve beş ülke arasındaki kültürel ilişkilere katkı sağlayan gençleri tebrik ederken Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Nilüfer Belediyesi’nin kapanış etkinliğinde ev sahibi olduğu böylesine anlamlı bir projede yer alan bütün gençleri kutluyorum. Onlar kültürel paylaşım adına atalarının yemeklerini yüzlerce, binlerce kilometre ötedeki akranlarına tanıttı. Geçmişimizin değerini bilmek çok önemli. Ancak bazen geçmişe sahip çıkmak da onu paylaşmaktan ve tanıtmaktan geçiyor,” dedi.