Akçalar’da sabah saatlerinde at yarışları ile başlayan gün, En İyi İncir Yetiştiriciliği ve En Leziz İncir Tatlısı Yarışmaları ile devam etti. Festival kapsamında sahne alan Türk Sanat Müziği’nin sevilen seslerinden Nalan Altınörs de verdiği konserle etkinliklere renk kattı.


Nilüfer Belediyesi tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen Akçalar İncir Festivali bu yıl da yoğun ilgi görürdü. Bölgenin kaliteli siyah incirini Türkiye ve dünyaya tanıtmak amacıyla düzenlenen festivale Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Bursa İl Başkanı Metin Çelik, Nilüfer CHP İlçe Başkanı Özgür Şahin ile çok sayıda meclis üyesi ve daire müdürleri katıldı.

 

Akçalar Futbol Sahası’nda düzenlenen festivalde En iyi İncir Yetiştiriciliği ve En leziz İncir Tatlısı yarışmaları yapıldı. Ödül töreninde konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bu bölgenin  Bursa siyah incirinin çok kaliteli olduğunu biliyoruz. İncir’deki erken olgunlaşmadan kaynaklanan fiyat sıkıntısına rağmen üreticilerimiz özellikle yurt dışında büyük ilgi gören bu ürünün yetiştiriciliğinden vazgeçmemeli. Biz de bunun için elimizden geleni yapıyoruz, çiftçilerimize destek olmaya devam edeceğiz. 3 bin hektardan fazla meyve üretim alanına sahip ilçemizde, belediyemizin Kırsal Alan Birimi sizlerin sorunlarını en aza indirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Biz, Nilüfer Belediyesi olarak, bitkisel ve hayvansal üretim faaliyetlerini desteklemeye, çiftçilerimizi topraklarından kopartmamak adına onlara her türlü hizmeti vermeye hazırız. Amacımız, kırsal alanlarımızda çağdaş tarım ve hayvancılık faaliyetleri yapılabilmesinin önünü açmak. Hedefimiz bu değerli ürünün, dünyanın her yerine ihracatının artmasını sağlamak,” dedi.

 

Konuşmaların ardından yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi. İki kategoride düzenlenen yarışmalarda En İyi İncir Yetiştiricisi ödülü Nurettin Mercan’ın, En Leziz İncir Tatlısı Yarışması ödülü ise İncirli İçli Köfte ile Sevgi Vatan’ın oldu.

 

Başkan Bozbey alandaki stantları da ziyaret ederek esnafa “Hayırlı işler” temennisinde bulundu. Bozbey ayrıca Nilüfer Belediyesi Beşevler Gençlik Merkezi Karikatür öğrencilerinin ‘Kop da Gel’ sergisini de ziyaret ederek, öğrencilerin eserlerini yakından inceledi.

 

Nalan Altınörs coşturdu

Ödül töreninin ardından Nilüfer Halk Dansları gösterileri büyük alkış alırken, Türk Sanat Müziği’nin sevilen seslerinden Nalan Altınösrs de verdiği konserle katılanlara keyifli anlar yaşattı. Rahvan At ve İncirli Lezzetler yarışmalarının ardından sahne alan TRT Sanatçısı Nalan Altınörs sahne alarak Akçalar Mahallesi sakinlerine müzik ziyafeti sundu. Türk sanat müziğinin dillerden düşmeyen eserlerini seslendiren Nalan Altınörs, sahne performansıyla geceye damgasını vurdu. Yıldızların Altında, Sevemez Kimse Seni gibi Türk Sanat Müziği’nin vazgeçilmez bestelerini seslendiren Altınörs’e, Sevemedim Kara Gözlüm şarkısında tüm mahalle sakinleri hep bir ağızdan eşlik etti.

 

İncir Festivali havai fişek gösterisiyle son bulurken Nilüfer Belediyesi Başkan Danışmanı Ali Karamık usta sanatçıya çiçek vererek performansından dolayı kutladı.

 

Rahvat yarışlarında büyük çekişme

Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen Geleneksel Akçalar Rahvan At Yarışları bu yıl da büyük çekişmeye sahne oldu. Yarışan atların koşu stilleri nedeniyle Rahvan adı ile anılan müsabakalar, Akçalar Hisartepe Yarış Alanı'nda yapıldı. Bursa ve çevre illerden toplam 125 atın katıldığı yarışlar toplam 7 kategoride gerçekleşti. Sıcak havaya rağmen çeşitli kategorilerde dereceye girmek için kıyasıya mücadelelerin yaşandığı yarışlar sonunda Baş atlarda birinci Mustafa Küçük, ikinci Cengiz Cenk, üçüncü de Mehmet Barut oldu. Dereceye giren at sahiplerine para ödülü ve kupaları Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Başkan Danışmanı Ali Karamık, CHP Bursa İl Başkanı Metin Çelik ile meclis üyeleri verdi.

 

14 yaşındaki yarışmacı kıza büyük alkış

 

Akçalar’daki yarışmada bu yıl ilk kez bir bayan da mücadele etti. Kayapa’da yapılan rahvan yarışlarında başaltı kategorisinde birinci olan 14 yaşındaki Gamze Yüce bu kez 4'üncü oldu. 10 yaşından bu yana at bindiği öğrenilen Gamze, yarışlar sırasında izleyenlerden ve Başkan Bozbey’den büyük alkış aldı.

 

Ata sporlarına her zaman destek vermeye devam edeceklerini kaydeden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bildiğiniz gibi özellikle ata sporu yarışmalara her türlü desteği sağlıyoruz. Akçalar’ın yanı sıra Kayapa’da da rahvan at yarışlarını düzenleyerek, bu sporun tutkunlarını bir araya getiriyoruz. Rahvan at yarışlarını Akçalar’da yıllardır büyük bir coşkuyla, heyecanla sahipleniyoruz.

 

“Biz yörelerimizin kültürünü yaşatmak için üzerimize düşeni her zaman yapacağız. Çünkü biz, çağdaş bir kent için adımlarımızı atarken, geçmişimize de vefa göstermeye özen gösteriyoruz. Rahvan at yarışları da insanlığın kendi tarihini yazmaya başladığı dönemde atlarla başladığı dostluğun, Anadolu kültürümüzle bütünleşip harmanlandığı bir gelenek,” dedi.