haber

Arkadaşları Mehmet H. Doğan’ı anlattı

Nilüfer Belediyesi’nin çağdaş Türk şiirinin en önemli eleştirmenlerinden Mehmet H. Doğan’ın doğumunun 90. yıl dönümünde düzenlediği söyleşiye, arkadaşları Metin Celal, Gültekin Emre, Haydar Ergülen ve Orhan Tekelioğlu katıldı. Arkadaşları Mehmet H. Doğan’ı, çalışmalarını ve eleştiri anlayışını anlattı.

 

Nilüfer Belediyesi Şiir Kütüphanesi’nde adına kitaplığı bulunan ve adına şiir eleştirisi ödülü de düzenlenen Mehmet H. Doğan anısına, 90. doğum yıl dönümünde bir söyleşi düzenlendi. Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen söyleşiye Mehmet H. Doğan’ın şair ve yazar arkadaşları Metin Celal,  Haydar Ergülen, Orhan Tekelioğlu ve Gültekin Emer katıldı. Arkadaşları, 28 Haziran 1931'de dünyaya gelen; yazar, eleştirmen ve çevirmen Mehmet H. Doğan'ı hem anlattı, hem de andı.

"Doğumunun 90. yılında Arkadaşları Mehmet H. Doğan'ı Anlatıyor" başlıklı söyleşinin ilk bölümünde katılımcılar Mehmet H. Doğan ile dostlukları, nasıl tanıştıkları, yazıları ve eleştirileri üzerine konuştu. Söyleşinin ikinci bölümünde de Mehmet H. Doğan'ın eleştiri anlayışı üzerine düşüncelerini dile getirdiler. 
Mehmet H. Doğan'ı, “Çok dostu yoktu ama olanlarla çok iyi dostlukları vardı” sözleriyle anlatan Metin Celal; “Şiirle öyküyle başladı sonra eleştiriye yöneldi. Derin Marksist anlayışı vardı” dedi. Orhan Tekelioğlu da Mehmet H. Doğan'ı “Kendi yazdıkları ile sürekli hesaplaşan biriydi el yordamıyla geliştirdiği bir okuma tekniği vardı” sözleriyle tanımlayarak şöyle devam etti: “Bir ekole bağlayacağımız biri değildi. Çok meraklı, çok çalışkan ve kendisiyle tartışabilen bir insandı. Bu anlamda da çok etkileyiciydi. İnsan modeli olarak da bana çok şey öğretti. Sonuna kadar da marksist kalmaya çalışan biriydi. Deneme eleştiri diye bir anlayış vardı. Mehmet abi de bunu sürdüren biriydi.”
Mehmet H. Doğan ile yakın dostluk kuran isimlerden biri olan Haydar Ergülen de  “Mehmet H. Doğan eleştirmen değil geliştirmendi, burada sadece uyak yok, doğru bir ifade. Mehmet H. Doğan aynı zamanda kendisini de eleştiriyordu. Bizim için yol açıcı oldu, yüreklendirici bir eleştirmen oldu. Onun eleştirilerinden hepimiz nasibimizi alırdık. Ben onu eleştirmen olarak değil geliştirmen olarak görüyorum” sözleriyle anlattı Mehmet H. Doğan’ı.

Gültekin Emre de, Mehmet H. Doğan’ı,  yol açıcı ve yüreklendirici eleştirmen olarak tanımladı. Gültekin Emre, “Onun yazılarını okurken yumuşak dirençli yol gösterici sesini hep hatırlıyorum. Mehmet abinin yazdıkları, işaret ettiği şairler benim için önemliydi. O’nun yazıları bana gerçekten yol gösterici oldu. Ama O’nun hakkında bazı yazılanlar beni üzdü. O, eleştirilerinde nesnel olmaya çalıştı. Eğer yerersen kötü eleştirmensin översen iyi eleştirmen. Mehmet abi eleştirilerinde nesnel kalmaya dengeyi kurmaya çalıştı” ifadelerini kullandı.  Mehmet H. Doğan’ın kitaplarının yeniden basılmasını istediğini de ifade eden Gültekin Emre,   “Mehmet abinin kitaplarından haberdar olmayan genç şair kuşağı var, eleştiri okumayı bilmeyen bir gençlik var” diye konuştu.