haber

At eti skandalında kusurlu bulunanlar açıklansın

FSM Bulvarı’ndaki işletmeler Nilüfer’de yaşanan at eti skandalı nedeniyle zan altında kalmaktan rahatsız. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in bir süredir kamuoyunu meşgul eden at eti skandalının artık açıklığa kavuşturulması yönündeki çağrısının ardından FSM Bulvarı Yeme İçme ve Eğlence Hizmetleri Sosyal Yardımlaşma Derneği (FSM-DER ) üyeleri de benzer bir çağrıda bulundu.

 

Basın toplantısı düzenleyen FSM-DER üyeleri,  at eti skandalı ile ilgili olarak basın yer alan haberlerin FSM Bulvarı’ndaki işletmeleri zan altında bıraktığı belirtilerek “Bizlerin beklentisi bu son yaşanan sürecin biran önce tamamlanarak yasal olarak kusurlu bulunanların kamuoyuna bildirilmesidir,” dediler.

 

Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Adil Kayaoğlu ile Zabıta Müdürü Tan Gündüz’ün de yer aldığı basın toplantısında olayın çözümünün kaynağından başlaması gerektiğine işaret edildi. Üyeler adına açıklamayı yapan Dernek Başkanı Neslihan Binbaş şunları söyledi: “Hileli et ürünlerinin tespiti için bütün soğuk hava depolarının, kaçak üretim yapan merdiven altı kesimhanelerin denetlenmesi çok önemli. Kaçak ve ruhsatsız kesimhane ve soğuk hava depolarının kapatılması, ahırların denetlenmesi, eksik, özensiz ve standartlara uymayan işletmelerin de en kısa sürede koşullarını standart hale getirilmesi sağlanmalıdır.”

 

“Cezalar caydırıcı olmalı”

Uygulanan cezaların caydırıcı olmadığına dikkat çekilen açıklamada bu konuda bazı önerilerde bulunuldu. FSM-DER üyeleri denetimlerin artırılmasını, cezaların caydırıcı nitelikte olmasını, denetim sonuçlarının şeffaf bir şekilde açıklanmasını, eksiği olan yerlerin kasaplar da dâhil olmak üzere kamuoyuna duyurulmasını ve onlardan hizmet alan işletmelerin de bilgilendirilmesini istedi.

 

İşletmelerin hizmet kalitesi ve prestiji için öncelikli olarak tüm saklama depolama ve hijyen kurallarına, ürünün kalite standartlarına uygun olmasına, uygun pişirme ve sunum sırasında da standart kalitede olmasının önemini bildiklerini belirten FSM DER Başkanı Binbaş,  basından da bu konuda haber yaparken hassas davranmalarını genelleme yapmamalarını istedi.

 

“Denetimler yapılıyor”

Bulvar’daki işletmelerin Nilüfer Belediyesi Zabıta Ekipleri ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne bağlı denetim ekipleri tarafından düzenli olarak denetlendiğine dikkat çekilen açıklamada şu sözlerle çağrıda bulunuldu: “Daha sıkı denetim yapılarak kaynağından başlayarak kaçak gıda üretiminin en başından engellenmesi, hileli et veya gıda üretiminin engellenmesi için yapısal değişikliklere gidilmesi, yasal düzenlemelerde var olan eksikliklerin giderilmesi, daha caydırıcı cezalar uygulanması, daha şeffaf iletişim yürütülmesi, kamuoyunun her aşamada bilgilendirilmesi bizlerin ve tüm Bursa halkının beklentisidir.”

 

“Ruhsatları iptal edilecek”

Basın toplantısına katılarak açıklamaya destek veren Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Adil Kayaoğlu da Nilüfer Belediyesi olarak at eti skandalının bir önce açıklığa kavuşturulmasını istediklerini belirtti. Kayaoğlu, “Sağlık İşleri Müdürlüğümüz tarafından gerekli kontroller periyotlar halinde yapılıyor. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün bir an önce tahlil sonuçlarını bize bildirmesini talep ediyoruz. İnsan sağlığını hiçe sayan umursamayan firmaların da bir an önce cezalandırılmasını istiyoruz. Bu firma veya firmalar açıklandığında biz de ruhsatını iptal edeceğiz,” diye konuştu.

 

At eti skandalı ortaya çıktığında açıklama yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de standartlara uygun işletmelerin zan altında bırakıldığına dikkat çekerek, “Kimsenin buna hakkı yok. Sorumlular bir an önce ilan edilmeli, yapanlara da gerekli cezalar kesilmeli. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü gereken açıklamayı yapmalı. Belediyemiz ancak söz konusu etleri kullanan firmaları bize bildirmesinin ardından gerekli yaptırımlar için harekete geçebilir,” dedi.