haber

Ataevler Cemevi Törenle Açıldı

Açılışa Bursa Valisi Şehabettin Harput, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer İlçe Müftüsü Durmuş Ayvaz, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel, Caferi Dernekleri Başkan Yardımcısı Ali Adar, Nusayriler temsilcisi Ali Yeral, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, İstanbul Protestan Kilisesi adına Timur Topuz ve Alevi vatandaşlar katıldı.

Ataevler Cemevi açılış töreninde söz alan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Taksim’de yaşanan Gezi Parkı eylemleriyle ilgili Türkiye’nin hassas bir dönemden geçtiğini belirterek şöyle dedi:  “Bu sefer yaşananlar farklı. Apolitik dediğimiz, suya sabuna dokunmaz dediğimiz, şimdiye dek hiçbir siyasal eylemin içerisinde olmayan gençlerin çoğunlukta olduğu milyonların, yalnızca bizleri değil, tüm dünyayı şaşırtarak meydanlara, sokaklara sığmadığı bir ortamdayız. Geçtiğimiz bir haftalık süreçte üzücü olaylar da yaşandı. Gençler şiddet gördü, orantısız güç kullanıldı. Genç kızlarımızın masum protestolarına saçları çekilerek karşılık verildi. Ama biliyoruz ki, Türkiye böyle geniş katılımlı sivil hareketi ilk kez gördü. Sokaklarda, meydanlarda adeta bir özgürlük karnavalı yaşandı. Bizim şaşırdığımız, birkaç küçük olay dışında bu şiddetten uzak milyonların tepkisi, aslında yüzyıllardır alevi kültürünün bir öğretisi olan “acıyı bal eylemek” değildir de nedir?” 

Bozbey, Aleviler’in yüzyıllardır kapalı yaşam tarzına mahkum edildiklerini belirterek, “tarihin bu uzun soluğu içerisinde, kendi kendilerine yetecek yaşam biçimleri geliştirerek bugünlere geldiler. Acıyı bal eylemek durumunda kalırken, tarih içerisinde sadece sevginin, paylaşımın, dostluğun ve aşkın değil, aynı zamanda özlemlerin, yitirmelerin, yalnızlığın da en derin destanlarını yazdılar,” diyerek ötekileştirmenin topluma zarar vereceğini savundu. 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Aleviliğin insan merkezli olduğunu ifade ederek, “Biz Nilüfer Belediyesi olarak “önce insan” dedik ve hizmet felsefemizi en başından ortaya koyduk. “Önce insan” diyen tüm kardeşlerimize de kapımız ardına kadar açık. Bugüne dek olduğu gibi bundan sonrası için de sizlere desteğimiz sürecek,” şeklinde konuştu.

Bursa Valisi Şahabettin Harput ise, “Burada birlik, beraberlik, kardeşlik ve eşitlik var. Buradaki güzellik, inanıyorum ki dalga dalga bütün Türkiye’ye yayılacak. İnşallah bundan sonra Türkiye’de sıkıntılar yaşanmayacak,” dedi.

Alevi Kültür Dernekleri Bursa Şube Başkanı Ali Akça da, “Nilüfer Belediye Başkanımız Mustafa Bozbey öncülüğünde, o günkü Büyükşehir Belediye Başkanımız Erdoğan Bilenser, Büyükşehir ve Nilüfer encümenlerinin büyük desteği ile Kültür Merkezimiz hayat bulmuştur. Yediden yetmişe bizlere bu araziyi veren kurum, kuruluş ve kişilere sonsuz teşekkür ederim,” dedi.

Açılış öncesi farklı inanç mensupları tarafından gökyüzüne barış güvercinleri bırakıldı.