Dünyaya örnek barış ve kardeşliğin temeli Nilüfer’de atıldı. Nilüfer Belediyesi tarafından Türkiye’nin 81 ilinin yanı sıra Balkanlar’dan Kafkaslar’a kadar kültürlerin yaşatılacağı Anadolu Arastası Projesi, Bursa Evi’nin temel atma töreniyle hayata geçti.
Nilüfer Belediyesi’nin Türkiye’nin 81 ilinin yanı sıra Balkanlar’dan Kafkaslar’a ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’ine zengin bir kültürü Nilüfer’e aktaracağı Anadolu Arastası Projesi’nin temeli törenle atıldı. Kentsel kimliğin oluşumuna büyük katkı sağlayacak Anadolu Arastası projesinin temel atma törenine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin, Hemşeri Dernekleri’nin Başkanları ve yönetim kurulları, muhtarlar, Nilüfer Belediyesi idari amirleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Kültür ve dayanışma kenti Nilüfer’den sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın da örnek mimarisi olacak 163 bin metrekarelik rekreasyon ve yaşam alanı üzerine kurulacak olan Anadolu Arastası projesinin temel atma töreninde konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, projenin Anadolu’nun tarihi ve kültürel mirasını yaşatacağını söyledi. Başkan Bozbey, “Balkanlardan Kafkaslara tüm ortak kültürü kapsayan Anadolu Arastası projesi, tamamlandığında Türkiye’de bir ilk olacak. Çünkü, bu projede 81 ilin tamamı temsil ediliyor. Bununla da yetinmiyoruz… Adını Anadolu’nun geleneksel çarşı anlayışından alan bir proje olan Anadolu Arastası’yla, Balkanlar’dan Kafkasya’ya tüm akraba kültürümüzü yansıtıyoruz. Burada, Türkiye’de eşi olmayan bir eğlence-dinlence merkezi oluşturulacak. Sadece Bursa’dan, ya da çeşitli illerimizden ziyaretçi beklemiyoruz… İnanıyorum ki, yabancı konuklar da Türk kültürünü bir arada buluşturan Arasta’ya büyük ilgi gösterecek. Buraya gelerek, uygarlık değerlerimizi yakından tanıma olanağı bulacak. Kısaca, Anadolu Arastası’yla hem yerli, hem yabancı turizme ciddi oranda katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Demokrasi, kardeşlik ve barış projesi olan Anadolu Arastası’nın 63 Hemşeri Derneği tarafından oluşturulan Anadolu Arastası Turizm Geliştirme Kooperatifi çatısı altında yürütüldüğünü belirten Mustafa Bozbey, projenin uygulanacağı alanın ulaşım açısında da cazip olduğunu belirtti. Bozbey, “Nilüfer Çayı’nın kıyısında yer alan 163 bin metrekare alanlı arazide yaşama geçireceğimiz bu alan, Mudanya Feribot İskelesine 10 dakika, Bursa Otoyolu’na 5 dakika, Yenişehir Havaalanı’na da 35 dakika uzaklıkta... Bu büyük avantaj. Ortak kullanımlar için bölgesel karakterleri canlandıracak Anadolu Arastası, çarşı, pazar ve meydanlarda gerçekleşecek yerel ürünlerin tanıtım ve pazarlanmasına da imkan tanıyacak. Böylelikle, ekonomik açıdan anlamlı bir ortam da oluşturacak. Ayrıca 81 ili yansıtan özgün mimari yapılar da, bu bölgedeki konaklamalarda kullanılmak üzere yap-işlet-devret ya da fon olanaklarıyla inşa edilecek” dedi.
Erzurum Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Anadolu Arastası Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkan Yardımcısı Ömer Ömeroğulları da açılışta yaptığı konuşmada Nilüfer Belediyesi ve Başkan Mustafa Bozbey’in dünyaya örnek bir projeye imza attığını ifade ederek, “Hemşehri dernekleri kendi imkanlarıyla ayakta duruyor. Bu dernekler sosyal dayanışmanın ve yardımlaşmanın en iyi örneğini ortaya koyuyor. Nilüfer Belediyesi örnek ve çok önemli bir projeye imza attı. Bu barışın projesi dünyaya örnek olarak tüm toplumları kucaklayacak. Anadolu Arastası tüm dernekleri çok heyecanlandırıyor. Başkan Bozbey’in bu davranışı tüm kent yöneticlerine örnek olmalı” diye konuştu. Ömer Ömeroğlu konuşmasının ardından Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Başkan Yardımcısı Turgay Erdem’e oltu taşından yapılmış plaket takdim etti.
Açılış konuşmalarının ardından Anadolu Arastası’nın temel atma töreni renkli görüntülere de sahne oldu. Trabzonlular Derneği Halk Oyunları Ekibi’nin gösterisine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve katılımcılar da eşlik etti.
Başkan Bozbey ve davetliler butona basarak birlik ve beraberliğin Türkiye ve dünyaya örnek olacağı Anadolu Arastası Projesi Bursa Evi’nin temeline ilk harcı koydu.
Anadolu Arastası;
Alt yapı ve üst yapı imalatları ile sürdürülebilir, çevreci, doğaya ve insana saygılı tasarım ilkeleri ile örnek proje olan Anadolu Arastası, aynı zamanda barış ve kardeşlik anlamında da önemli bir yerleşim ortaya koyacak.
Proje konseptinde, bölgelerin bütünlüğünü ve kimliklerini korumak üzere Anadolu’dan esinlenerek her bölge “yönüne gore” yerleştirildi Kuzeyde Karadeniz, güneyde Akdeniz, doğuda Doğu Anadolu, batıda Ege Bölgesi yer almaktadır. Marmara Bölgesi Anadolu ve Avrupa olarak iki ayrı yakaya yerleştirilmiş ve 2 boğaz köprümüze atıfta bulunarak 2 köprü ile birbirine bağlanıyor.
Hemşehri dernek yapıları özel olarak seçilmiş ve özgün mimarisine en uygun araziye yerleştirildi. Yapılar kendi bölgelerinde sokak dokusuyla bir bütün oluşturup zengin bir silüet meydana getiriyor.
Her bölgenin çarşı kültürünü sergileyecek olan arastalar bölgelerin başlangıç noktalarında tasarlandı. Böylelikle bölgeler arası geçiş vurgulandı.
Yaklaşık 700 araçlık otopark alanı, engelli otopark alanı ve otobüs park alanı da ihtiyaca uygun şekilde ilgili yönetmelikler doğrultusunda yeniden çözümlendi. Bu ölçekte tasarlanılan otopark alanı ile kentsel otopark alanına katkıda bulunulacak, peyzaj çalışmaları ile örnek olacak.
Hemen girişte ziyaretçileri karşılayan büyük bir toplanma alanı yeni tasarıma eklendi.
Proje alanı zorunlu haller dışında araç trafiğine kapalı olacağından yaya, engelli, yaşlı ve çocuk sirkülasyonunda konfor sağlanacak. Gezinti yollarındaki süreklilik nedeni ile konforlu ve engelsiz ziyaret mümkün olacak. Yol, meydan ve park aksları kentsel tasarım ilkeleri doğrultusunda bütünleşme sağlamakta.
Toplanma mekanları, açık meydanlar, peyzaj tasarımları ve uygun kent mobilyaları ile rekreasyon alanları kullanılabilir hale getirildi. Proje alanında bulunan dört büyük meydanda görsel şölen sağlayacak su ögeleri tasarlandı.. Bu dört su ögesi ise ülkemizin çevrili olduğu Karadeniz, Akdeniz, Marmara ve Ege Denizi’ne atıfta bulunmakta.
Tarihi ve kültürel mirası bir arada toplaması, özgün tasarımları, yaya ve engelliler ile çocuklar için özel çözümleri, bitkisel peyzaj çalışmaları, meydanları, teknolojik ve çevreci yaklaşımları ile kentsel kimliğin gelişmesine büyük katkıda bulunacak.