haber

Başkan Erdem kırsala yönelik projeleri paylaştı

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Özyeğin Üniversitesi’nin düzenlediği Yerel ve Kırsal Kalkınma Sertifika Programı’nda Nilüfer Belediyesi’nin tarım ve kırsalın kalkınmasına yönelik hayata geçirdiği projeleri paylaştı.

 

Özyeğin Üniversitesi, kırsal ve yerel kalkınma alanında yeni bir vizyon kazanma, işlevsel bilgiye erişme ve ağlar kurma hedefiyle “Yerel ve Kırsal Kalkınma Sertifika Programı” düzenliyor. Paneller, söyleşiler ve atölye çalışmalarının gerçekleştirildiği programın, “Yerel Yönetimler ve Kırsal Kalkınma Yaklaşımları” oturumunda Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de konuşmacı olarak yer aldı. Prof. Dr. Bülent Gülçubuk’un moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Başkan Turgay Erdem, Nilüfer Belediyesi’nin sürdürülebilir tarımsal üretimin gelişmesi, üreticinin ve kırsalın kalkınmasına yönelik hayata geçirdiği projeleri paylaştı.

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, tarımsal üretim ve sağlıklı gıda alanında toplumda bir farkındalık yaratmak ve yanlış tarım politikaları sonucu toprağa küsen çiftçiyi yeniden üretime teşvik etmek amacıyla 2020 yılını “Tarım Yılı”, 2021 yılını da “Gıda Yılı” ilan ettiklerini ve çalışmaları da bu yönde yaptıklarına dikkat çekti. S.S. Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni (NİLKOOP) daha aktif bir hale getirdiklerini söyleyen Başkan Erdem, “Kırsalda bulunan alanlarımızda ekim, dikim ve hasat işlemleri yapıyoruz. İlaçsız tarım yapmanın özelliklerini, çiftçilerimizle paylaşıyoruz. Akçalar Mahallesi’nde yer alan Çiftçi Evi’nde, çiftçilerimize sağlıklı ürün yetiştirebilmesi için eğitimler veriyoruz. Nilüfer Kent Bostanları’nda çiftçilere alternatif ürün çeşidi sunmak adına, ürün çeşit denemeleri yaparken, Tohum Kütüphanemiz’deki 500’ün üzerinde ata tohumunun sayısını artıracak çalışmalar yapıyoruz. Bunun yanında 100 dönümlük bir arazide Ekoçiftlik projesi üzerindeki çalışmalarımız da sürüyor. Burada ilaçsız tarımla üretim yaparken, diğer bir yandan da tıbbi aromatik bitkiler yetiştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Bursa Uludağ Üniversitesi iş birliğiyle tarımsal alanlarda toprak analizleri yaparak, hangi ürünlerin hangi bölgelerde daha kaliteli ve verimli yetiştirilebileceğini tespit edeceklerini belirten Başkan Turgay Erdem, çiftçilere sebze ve meyve fidesi ile fidanları ücretsiz dağıttıklarını da sözlerine ekledi. NİLKOOP aracılığıyla üreticilere pazarlama konusunda da büyük katkı sunduklarını ifade eden Başkan Erdem, “Nilüfer Bostan adını verdiğimiz satış ünitemizde çiftçimize pazarlama konusunda destek olurken, tüketiciyle de sağlıklı gıdaları buluşturmuş oluyoruz. Bunun yanında üreticinin ürünlerini kentliyle buluşturması için pazar alanlarımızı, çiftçimizin hizmetine sunuyoruz” diye konuştu.

Kent insanını balkon tarımına teşvik etmek, ata tohumunu gelecek kuşaklara aktarmak ve tarımsal üretimde farkındalık yaratmak amacıyla vatandaşlara ücretsiz yüz binlerce fide dağıttıklarını belirten Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, kent merkezinde oluşturulan Mini Bostan ile de çocukların, tarımla iç içe olmalarına olanak sağladıklarını vurguladı.