haber

Belediyelerin kütüphane hizmetleri Nilüfer’de ele alınacak

Nilüfer Belediyesi, Belediyelerin Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Uluslararası Sempozyumu’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü, Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü ve Goethe Enstitüsü Türkiye ile Türk Kütüphaneciler Derneği Bursa Şubesi tarafından Türkiye’de ilk kez Nilüfer’de düzenlenecek olan sempozyuma ilişkin basın tanıtım toplantısı düzenlendi.

Nilüfer Belediyesi Halk Evi’nde düzenlenen toplantı Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Başkanı  Prof. Dr. Bülent Yılmaz’ın katılımıyla yapıldı.

 

12-14 Mayıs tarihleri arasında, Nazım Hikmet Kültürevi’nde gerçekleştirilecek sempozyum hakkında bilgi veren Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bilgi kaynaklarına özgürce erişebilen nesillerin yetişmesi için kütüphaneleri önemsediklerini kaydetti. Başkan Bozbey, “Toplumun aydınlanması, bilgiye, edebiyata, sanat eserlerine yurttaşların eşit ve ücretsiz erişmesi için kütüphaneleri önemsiyoruz. Kütüphanecilik,  yaşam boyu eğitim hizmetidir. Kütüphaneciliği bilimsel açıdan ele alacağımız ‘Belediyelerin Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Uluslararası Sempozyumu’na yaptığımız bu çağrının yankı bulacağına da inancım tamdır.

 

Şimdiye dek belediyelerden katılım için çok miktarda geri dönüşler aldık. Ayrıca, kütüphanelerden, üniversitelerin ilgili bölümlerinden pek çok başlıkta gelen bildiriler Akademik Kurulumuz tarafından değerlendirildi ve bir bölümü kabul edildi. Sempozyumda, ilgili alandaki uzman hakemlerin denetiminden geçmiş toplam 16 oturumda 62 bildiri ve 5 poster sunumu olacak. Yurt dışından bildirilerin de yer alacağı Sempozyum tamamlandığında, tüm bildiriler bir kitap haline getirilerek belediyelere, kütüphanelere ve üniversitelere ulaştırılacak” dedi.

 

Nilüfer’e 6. kütüphane 

 

Başkan Bozbey, Yazar Muzaffer İzgü’nün ‘Çocuk okuru olmayan bir toplumun yetişkin okuru olmaz’ sözünü hatılatarak, “Nilüfer, pek çok kentte olmayan 5 adet kütüphane sayısıyla, ilk kütüphanemiz olan Akkılıç’ı açtığımız 2007’den bu yana, 9 yılda bu alanda önemli bir ilerleme sağladı. Bugün, iddiayla söylemek istiyorum ki, Türkiye’de kütüphanecilik konusunda Nilüfer örnek ve lider bir kurumdur. Bu yıl sonuna kadar da Nilüfer’e 6. kütüphaneyi kazandıracağız” diye kaydetti.

 

Türkiye’de ilk ve tek Şiir Kütüphanesi’nin Nilüfer Belediyesi tarafından 2012 yılında hayata geçirildiğini kaydeden Başkan Bozbey, “2015 yılı itibariyle, 86 bin 33 materyalimiz bulunan kütüphanelerimizden, toplam 364 bin 217 kişi yararlandı. En önemlisi 2015 yılında kütüphanelerimiz 6 bin 401 yeni üye kazandı. Toplam üye sayımız ise 18 bin 566’ya yükseldi” şeklinde konuştu.

 

Uluslararası Kütüphane Birlikleri ve Kurumları Federasyonu (IFLA)’nın Türkiye’de ilk kez bir belediye kütüphanesinin yaptığı iki çalışmayı sunum olarak kabul ettiğini de sözlerine ekleyen Mustafa Bozbey, Nilüfer Kütüphaneleri’nin Ağustos ayından itibaren dünyaya açılacağını söyledi. Sunum kapsamında Boyun Kadar Kitap Oku ve Yılın Yazarı projeleri uluslararası alana taşınacak.

 

Arşiv hizmetleri için politika geliştirilecek

 

Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Başkanı  Prof. Dr. Bülent Yılmaz da Nilüfer Belediyesi’nin gerçekleştireceği sempozyumun tarihi bir toplantı olacağını vurguladı.

 

Türkiye’de kütüphaneciliğin ciddi sorunları olduğuna dikkat çeken Yılmaz, sempozyumda belediyelerin kütüphane ve arşiv hizmetleri için bir politika geliştireceklerini  ve bu politikanın ilkelerini masaya yatıracaklarını kaydetti. Prof. Dr. Yılmaz, “Nilüfer Belediyesi’nde, bizim kütüphanecilik ve arşivcilik anlamında gerçekten örnek gösterebileceğimiz hizmetler veriliyor. Son derece yaratıcı, yenilikçi, çağdaş bir kütüphane anlayışı söz konusu. Dolayısıyla biz bu güzel örnekleri de aslında Türkiye’nin bütün illerinden gelecek kütüphaneciler, kütüphane yöneticileri ve çeşitli kurumlardan gelecek yöneticilere ele alacağız” diye konuştu.

 

“Sempozyum öncülük edecek”

 

Nilüfer’de düzenlenecek sempozyumun bu konuda Türkiye’de öncülük edeceğine dikkat çeken Prof. Dr. Bülent Yılmaz, “Bu sempozyumun Türkiye’nin kültür yaşamına çok katkı koyacağına inanıyorum” dedi.

 

Belediyelerin en önemli işlevlerinden birinin de  bulundukları şehirlerde halkın kültürel yaşama katılmalarını, kültürel yaşama erişimini sağlamak olduğunu belirten Yılmaz, “Bunu üniversitelerle birlikte bilimsel bir temelde ve çağdaş bir yaklaşımla gerçekleştirdiklerinde bu üniversiteler açısından da bizim hedeflediğimiz, elde ettiğimiz verileri halkla paylaşma işlevimize de aracılık edecek” dedi.

 

“70 bin kişiye 1 kütüphane düşüyor “

 

Türkiye’de kütüphaneciliğin sıkıntılı günler yaşadığına dikkat çeken Yılmaz, “Türkiye’de kütüphane ve arşiv hizmetleri ne yazık ki istediğimiz düzeyde değil, çok ciddi sorunlarımız var. Bin 130 tane halk kütüphanesi var Türkiye’de ve bunun aşağı yukarı 3 katı kütüphaneye ihtiyacımız var; 70 bin kişiye 1 kütüphane düşüyor. Toplam 300 tane üniversite mezunu kütüphanecilerimiz bu kurumlarda çalışıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kütüphaneleri bunlar. Özellikle yurtdışında yerel yönetimleri güçlü ülkelerde kütüphane hizmetleri doğrudan belediyelerin sorumluluğunda olan bir kurumdur. Bizde de aslında Büyükşehir Belediyesi Yasası’nda ve Belediyeler Kanunu’nda belediyelerin kütüphane hizmeti vermesi öngörülür ama ne yazık ki belediyelerimiz de üzerlerine düşen görevleri yerine getiremiyorlar” şeklinde konuştu.