haber

Bir gecede 3 ayrı oyun tiyatroseverlerle buluştu

Nilüfer Belediyesi’nin bu yıl 5’incisini düzenlediği Nilüfer Tiyatro Festivali sanatseverlere adeta tiyatro ziyafeti yaşatıyor. Dolu dolu geçen festival kapsamında bir gecede 3 ayrı sahnede, 3 oyun sergilendi.

 

Ankara Sanat Tiyatrosu Dario Fo’nun “Tesadüfen Kadın” isimli oyununu sergiledi. Ferdi Değirmencioğlu’nun yönettiği oyun Uğur Mumcu Sahnesi’nde izleyici ile buluştu. Tesadüfen Kadın Elizabeth, Dario Fo’nun deyimiyle, bir ayna oyunu. Kraliçe, bazen erkeklere hükmeden, bazen onları yöneten, bazen de erkek egemen kültürü içinde bir kurban olarak kalmış kadındır. Oyunda yaşanan politik kavgalar, iktidar hırsı günümüze de göndermeler yapıyor. Tarihi bir komedi ve politik bir dram olan “Tesadüfen Kadın”da, güçlü politik mesajlar seyirciyi de güldürüyor. Tiyatro tutkunları ilgiyle izledikleri oyunun sonunda sanatçıları ayakta alkışladı.

 

Şeyh Bedreddin’e büyük ilgi

R.O.L. Sahne de, Şeyh Bedreddin isimli oyunu ile Konak Kültürevi’nde izleyici karşısına çıktı. Nazım Hikmet’in Şeyh Bedreddin Destanı adlı eserinden uyarlanan oyun, dekorsuz ve minimal bir anlatım içeriyor. Ozan Çolak’ın uyarlayıp yönettiği ve rol aldığı oyunda hikaye, oyuncunun beden ve ses performansıyla ilerliyor. Sınıf savaşının konu edildiği oyunda, Bedreddin kullarının sömürücü ve bozuk düzene  karşı verdiği haklı mücadelenin bugün hala devam ettiği, egemen sınıfların bu mücadeleyi nasıl kimliksizleştirdiği ve sosyal hakların nasıl gasp edildiği gerçeğine değiniliyor.

 

Galataperform’dan Kabuk

Nilüfer Tiyatro Festivali’nde Yeni Metin Yeni Tiyatroz projesinden doğan genç yazar Ayşıl Akşehirli’nin yazdığı Kabuk isimli oyun da izleyici ile buluştu. Galataperform tarafından Sanat Mahal’de sergilenen oyunda şehirli bir kadın ve erkeğin yalnızlığına naif bir dille dokunuluyor. Burak Safa Çalış ile Esra Yaşar’ın başarıyla sergilediği oyun izleyiciden büyük alkış aldı.