haber

Bozbey 2011-2012 çalışmalarını anlattı

Çok sayıda basın mensubunun yanı sıra CHP İl Başkanı Gürhan Akoğan, İlçe Başkanı Özgür Şahin, meclis üyeleri, başkan yardımcıları ve bürokratların katıldığı toplantıda, katılımcılara 2011 yılında yapılan; kentsel düzenlemeler, kent meydanı kapsamında yapılan yatırımlar, kütüphane yatırımları, tarihi ve kültürel mirası koruma çalışmaları, eğitime katkı sağlamak için ve engelliler için yapılan çalışmalar ile çevre-sağlık çalışmaları, güvenli bir kent yaratılmasına yönelik projeler, kadınlara yönelik işler, sosyal belediyecilik hizmetleri ile kültür-sanat ve spor çalışmaları hakkında bilgi verildi.

İcraat filminin izlenmesinin ardından kürsüye çıkarak soruları yanıtlayan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey kente emeği geçen herkese teşekkür ederken, geçtiğimiz günlerde açılan Üçevler Kütüphanesi’ne katkılarından dolayı Gazeteci Yüksel Baysal’a da şükranlarını iletti. 

Nilüfer Belediyesi’nin eğitime yönelik çalışmalarına değinen Bozbey, “Türkiye’de eğitime bu kadar destek veren, bu kadar da bütçe ayıran bir kurum olduğunu düşünmüyorum. Eğitime destek geleceğe, çocuklarımıza, gençlerimize olan sorumluluğumuzdur,” diye konuştu. Başkan Bozbey Barış İlköğretim Okulu’nun tamamlanmak üzere olduğunu anlatırken, Nedim Öztan İlköğretim Okulu’na da 12 derslikli ek bina yapılmakta olduğunu anımsattı.    

Başkan Bozbey, Nilüfer Belediyesi’nin bütçesiyle ilgili de bilgi verdi. Yürütülen çok fazla projenin olduğunu ifade eden Bozbey, 2011 bütçesinin 135 milyon TL, gerçekleşme oranının ise yüzde yüz civarında olduğunu aktardı. Stratejik hedeflerde de yüzde 94 oranında gerçekleşme olduğunu kaydeden Bozbey, alt başlıkları tek tek sıraladı. 31.12.2011 itibariyle Nilüfer Belediyesi’nin yaklaşık 14 milyon 750 bin TL borcu olduğunu, alacaklarının da aynı rakam düzeyinde bulunduğunu vurgulayan Bozbey, “Yani alacaklarımız borçlarımızı karşılıyor. Ama yaklaşık 2.5 milyon da Büyükşehir’den alacağımız var ve o bu rakamlara ilave değil. Borçlarımızın 2013 ile 2017 yılları arasında ödenecek rakamlar olduğunu da belirtmek istiyorum,” dedi. 

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Nilüfer Belediye Başkanı, İhsaniye’deki Belediye binasıyla ilgili rant iddiasına yönelik soruyu  “Bizim amacımız başlangıçtan bu yana para vermeden belediye binasını yapmaktı. Müteahhitle olan anlaşmamız şöyleydi: Yaklaşık 18-20 bin metrekare civarında bir inşaat yapılacaktı. Bunun karşılığında da yine 22 bin metrekare civarında inşaat yapılabilecek bir yeri veriyoruz. İşin Türkçesi kat karşılığı yaptırıyoruz. Biz o binayı kendi imkanlarımızla yapmış olsak 12-15 milyon civarında tutardı. 2 bin 600 metrekare yeri o paraya satmış gibi görünüyoruz aslında. Yani biz kârlıyız. Binayla ilgili kendi projemizin aynısı uygulanıyor,” sözleriyle yanıtladı. 

Başkan Bozbey, Beşevler Kent Meydanı’nın da ihale aşamasına geldiği bilgisini verirken, projedeki ticari alanda yap-işlet-devret yöntemini uygulayacaklarını anlattı. “Tahmin ediyorum orası da bu yıl başlayacak ve Nilüfer’in her iki tarafında da insanların sosyal ve kültürel pek çok gereksinimini karşılayabileceği meydanlar olacak” diyen Bozbey, basında da gündeme gelen, Orhaneli Yolu’ndaki bir işletmeyle ilgili soruya da “Yıllardır büyük yeşil alanlarımızın bakımının yapılması ve halk tarafından kullanılması gibi amaçlarla kafeterya ya da çeşitli işletmeler kurulması anlamında ihale ediyoruz. Söz konusu işletmenin bulunduğu alan çevresinde dikkat ederseniz hiçbir konut yok, tamamen ticari alan. Buna benzer örnekler aslında o kadar çok ki. Örneğin Kültürpark aynı konumda. Yıldırım’da Cazibe Merkezi de aynı konumda buralarda da imar problemleri var,” açıklamasını yaptı. 

Vatandaşların mahallelerindeki parklarla ilgili kafeterya kurulması gibi taleplerinin sıklıkla olduğunu anlatan Bozbey, “Böylelikle o parkın korunup kollanmasının yanında akşamları da oturup çay içmek, bir sohbet ortamının oluşmasını istediklerini iletiyorlar. Bu yolla bu parklarda aydınlatma parası sulama gibi bedeller de ödemiyoruz. Giderleri ilgili tesisler karşılıyor,” dedi.

Yine bir soru üzerine TBMM’den geçmesi beklenen kentsel dönüşüm yasa tasarısına değinen Bozbey, kent yöneticisi olarak vatandaşların uzun vadeli kredi alarak evlerini güçlendirmesi ve yenilenmesinin bir bankayla anlaşarak sağlanması, bu çalışmalara dahil olan binalara vergi muafiyeti getirilmesi ve mal alımlarında KDV’nin kaldırılmasını önerdi. Başkan Bozbey, “Bu koşullar sağlanabilirse vatandaşlarımız kendi binalarını güçleri çok az olmasına rağmen yenileyebilirler ve sağlıklı bir binanın içerisinde yaşam sürerler. 99 öncesindeki yapıların çok büyük oranının günümüz şartlarına göre güçlendirilmesi gerekiyor,” dedi.  

Büyükşehir sınırlarının genişletilmesi ve bu durumda Nilüfer’in bölünebilme olasılığıyla ilgili soruya ise, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin sınırlarının yasanın gerektirdiği 2 milyon nüfusu geçmesi ihtimalinin düşük olduğu yanıtını veren Bozbey, ilgili yasanın tamamen elden geçmesi gerektiğini savundu. Bozbey, “Büyükşehir belediyelerinin icracı değil koordinatör ve koordinasyon sorumluluğunu üstlenen kurumlar haline gelmesi gerekiyor. İcraat olduğu zaman yapı büyüyor, hantallaşıyor. Hantal olan yapı da maliyetleri yükseltiyor. Hizmetin seri üretimi açısından ilçe belediyelerinin daha fazla hizmet üretmesi sağlanmalı, koordinasyon Büyükşehir’de olmalı,” görüşünü dile getirdi. Nilüfer’in bölünmesiyle ilgili çeşitli senaryoların gündeme geldiğini söyleyen Bozbey, “Bu dönemde olmaz ama mantıklı olarak baktığımızda belki 2019’da bölünme ihtimali daha fazla olur gibi düşünüyorum. Bu bölünmelerin siyasi iktidara da artı getireceğini sanmıyorum tam tersi tepkiler olabilir. Ama Çekirge’yi Nilüfer’e bağlarlarsa ne olur diyebilirsiniz. Zaten Çekirgeliler istiyorlar Nilüfer’e bağlanmayı,” dedi.

Başkan Bozbey, toplantının sonunda “Nilüfer Belediyesi olarak her konuda şeffaf, hesap verebilir, lider ve öncü bir kurumuz,” vurgusunu yineledi.