haber

Bozbey: Büyükşehir halkın sağlığıyla oynuyor

Bozbey, Büyükşehir Belediyesi’nin Anayasa’da verilen görevi yerine getirmediğini belirterek “Halkın sağlığını hiçe sayamazsınız” dedi.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in, “Baz İstasyonları Yer Seçim Belgesi için sorumluluğunu yerine getirmemekle”  eleştirdiği Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden, 22 gün sonra gelen açıklama şaşkınlık yarattı.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, düzenlediği basın toplantısında Büyükşehir Belediyesi’ni baz istasyonları konusunda halkı yanıltmakla, elektromanyetik kirliliğe izin verdiği gibi bilgi kirliliğine de yol açmakla suçladı.   

Bursa Büyükşehir Belediyesi açıklamasında “Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar yer seçim belgesi ve ücreti bakanlık tarafından belirlenmemiştir. Hiçbir GSM şirketi Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bugüne kadar yer seçim belgesi talebi ile ilgili olarak hiçbir ödeme yapmamıştır. Bununla birlikte 20 günlük sürede yanıt alamayan firmanın baz istasyonunu istediği yere kurma hakkı bulunmamaktadır” ifadelerinin yer aldığına dikkat çeken Bozbey, “Hükmü çok açık olan yasanın hangi mantık ve bakış açısıyla bu şekilde yorumlandığını anlamak mümkün değil. Yasa oldukça net. Ama, bazıları yasaları işine geldiği gibi yorumlamayı adeta alışkanlık haline getirdiler. Söz konusu olan sağlıksa, halkın sağlığını ilgilendiriyorsa orada biz ‘dur bakalım’ deriz. Yine halktan aldığımız yetki ve güçle bunu yaparız” dedi.

“Gerçekleri yansıtmıyor”

Bozbey, 6 Aralık 2012 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 6 bin 360 sayılı Büyükşehir Yasası’nda değişiklik yapan düzenlemede baz istasyonları hakkında 18. maddenin r fıkralarında yer alan hükümlere dikkat çekti. Yasada, “(r) bendine göre verilecek yer seçim belgesi karşılığında alınacak ücret Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca belirlenir. Ücreti yatırılmasına rağmen yirmi gün içerisinde verilmeyen yer seçim belgesi verilmiş sayılır. Büyükşehir sınırları içerisinde yer seçim belgesi vermeye ve ücretini almaya büyükşehir belediyeleri yetkilidir” ifadesinin yer aldığına dikkat çeken Bozbey, şöyle konuştu: “Büyükşehir belediyesi sınırları dışındaki belediyeler için yasa 5 bin 393 sayılı yasanın 15. maddesine baz istasyonları ile bazı ilaveler yapmış, ancak alt fıkrada da Büyükşehir sınırlarında bu yetkiyi büyükşehirlere vermiş ve ücret yatırıldıktan sonra 20 gün içinde yer seçim belgesinin verilmesini şart koşmuştur. Büyükşehir açıklaması bu sebeple gerçekleri yansıtmamaktadır. Bugüne kadar Büyükşehir’e bu konuda müracaat olmaması yasanın uygulanmayacağı anlamına gelmez.”

 

Baz istasyonları nasıl kuruldu?

Büyükşehir açıklamasında, “kanunun yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar yer seçim belgesi ve ücreti bakanlık tarafından belirlenmemiştir” ifadesinin yer aldığını söyleyen Bozbey, “Sorarım size, belirlenmemiş ise neden baz istasyonu kurulmasına izin verildi?” diye sordu.

Sadece Nilüfer’de belirlenen 2 alanda baz istasyonu kurulduğunu belirten Bozbey “Yasa, 2012’de çıkmışken, Gürler Caddesi ve Ataevler Aquapark karşısı park alanında 2014’te kurulan baz istasyonlarına, bizim sorumluluğumuzda olan alanlara, bizden izin alınmadan nasıl kurulum yetkisi verildi? Bu şirketlerle biz de görüştük. Belgelerinin tam olduğunu bize belirttiler. Bu durumda, yasanın gösterdiği adresten yani Büyükşehir Belediyesi’nden kurulum yetkisi aldıkları sonucu çıkmıyor mu? Madem belgeler tam, Nilüfer Belediyesi’nin yetki sahaları içindeki alanlarda bu kurulumlar için neden bizden izin almıyorsunuz? “ diye sordu.

Açıklamada, “Hiçbir GSM şirketinin ödeme yapmadığı” ifadesinin yer aldığına dikkat çeken Başkan Bozbey,  “Ödeme yapılmadı ama, bizim tespitlerimizden de anlaşılacağı gibi GSM şirketlerine kurulum izni verildi anlamına geliyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi kaç tane yer seçimi için onay verdiğini açıklamalıdır. Büyükşehir Belediyesi’nin, “20 günlük sürede yanıt alamayan firmanın baz istasyonunu istediği yere kurma hakkı bulunmamaktadır” iddiasını başta da belirttiğim gibi yasa açık bir şekilde çürütüyor. Açıklamada, “Belediyemizden izin alınmadan kurulan baz istasyonlarının tespitinde ilgili GSM şirketlerine ceza uygulaması yapılmaktadır” deniliyor. Biz de kamuoyu adına soruyoruz: Bursa Büyükşehir Belediyesi, bu şekilde kaç istasyon için ne kadar ceza verdiğini açıklamalıdır.”

 

Bilimsellikten uzak

Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamalarının bilimsellikten uzak olduğunu belirten Başkan Bozbey,  açıklamada yer alan “Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin haberleşme hürriyeti ilkesine de katkı sağlamaktadır” ifadesine de  dikkat çekerek şöyle konuştu: “ Haberleşme hürriyeti diye Bursa’daki vatandaşlar, Avrupa’daki seviyelerden 2-3 kat daha fazla elektromanyetik radyasyon maruziyeti altında yaşamak durumunda mı kalmalı? Yani Avrupa’daki insanlar haberleşme hürriyetine daha mı az sahip?

Neden bazı evlerde 10 birim radyasyon seviyesi bazı evlerde de 1 birim var? Neden bu değerler 1-2 birimi geçmeyecek şekilde ayarlanmasın? Bu konu Büyükşehir Belediyesi’ni ilgilendirmiyor mu? Bu sorunu sorgulamak, Anayasada belirtilen “Herkes dengeli ve sağlıklı yaşama hakkına sahiptir” ilkesine aykırı mı ?”

 

Nilüfer Belediyesi’nce yapılan baz istasyonu kaynaklı elektromanyetik kirlilik araştırmasında elde edilen verilerin bu konudaki sorunu ortaya koyduğunu ve çözüm getirdiğini söyleyen Bozbey, şöyle devam etti: “Nilüfer Belediyesi olarak yaptığımız basın toplantısında, halkımızın sağlıklı ortamda yaşama hakkını belediyelerin sağlaması misyonuna dikkat çekilmektedir. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı açıklamalarda ise, ‘Halkın baz istasyonları kaynaklı dengesiz seviyelerde maruz kaldığı elektromanyetik etkinin azaltılarak kontrol edildiği’ yönündeki vurgulaması anlaşılamamıştır ya da önemsiz sayılarak geçiştirilmektedir. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin halkın evlerinde, hangi seviyede elektromanyetik kirlilik altında bulunduğundan bir haberi var mı? Sokaklarda ölçü yapılarak hazırlanan raporlar bu konuda ne derece doğru bilgi verebilir? Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne önerimiz, bu konuda bilgi teknolojileri platformu gibi düşünmeyen bilim adamlarıyla görüşmesi, yardım almasıdır.”

Büyükşehir Belediyesi’nin Anayasa’da verilen görevi yerine getirmediğini belirten Bozbey, “Siz ölçüm yapmayacaksınız, siz anayasada verilen görevi yerine getirmeyeceksiniz, siz insanların sağlığını hiçe sayarak Nilüfer Belediyesi’nin hazırlamış olduğu bilimsel verilere dayalı bir şey yapmayacaksınız, ‘Aslında sorumluluğumuz yok’ deyip de kamuoyunu yanlış bilgilendireceksiniz, böyle bir şey söz konusu değil” diyerek tepkisini dile getirdi.