haber

Bozbey’den Ekokent Planı’nı 9 ay bekletip iade eden Büyükşehir’e tepki

Bir dönem İstanbul Metropoliten Planlama (İMP) Merkezi Başkanlığı görevini de sürdüren Prof. Dr. Hüseyin Kaptan öncülüğünde üst ölçekli plan kararları doğrultusunda revize edilerek hazırlanan uygulama imar planı, geçtiğimiz yıl Nisan ayında Nilüfer Belediye Meclisi’nde kabul edilerek onay için Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gönderilmişti. 9 ay boyunca Büyükşehir Belediyesi’nde, açıklama yapılmaksızın bekletilen planlama çalışması geçtiğimiz gün hiçbir teknik ve yasal gerekçe gösterilmeksizin “Mevzuat çerçevesinde yeniden değerlendirilmesi” şeklinde genel bir ifade yazısıyla Nilüfer Belediyesi Meclisi’ne iade edildi.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, süreci değerlendirmek ve kamuoyunu konu ile bilgilendirmek üzere Nilüfer Belediyesi Nilpark Hizmet Binası’nda bir basın toplantısı düzenledi. İade kararına sert eleştiriler yönelten Başkan  Bozbey “Nüfusu hızla artan kentimizde daha yaşanabilir yerleşim alanları yaratabilmek amacıyla katılımcı bir anlayışla hazırladığımız, otoriteler tarafından Türkiye ve Avrupa’nın en büyük ve en çağdaş planı olarak gösterilen planımızın Büyükşehir Meclisi’nden dönmesi oldukça düşündürücü. Hiçbir teknik ve yasal gerekçe gösterilmeden, siyasi maksatla iade edildiği konuşulan planın iadesi, sadece Bursa’nın önünü kapatmak isteyen zihniyetin ürünü olabilir. Bursa için markalaşma hedefi olanalar, aldıkları bu karar hakkında Bursa kamuoyuna doyurucu bilgi vermelidir. Marka kent böyle çağdaş projelerle olur,“ dedi.

Bozbey, Nilüfer’in batısında, Kayapa civarında 1000 hektarlık bir alanda “Sürdürülebilir ekolojik kentsel planlama” ilkeleri gözetilerek, Bursa ve Nilüfer’in demografik yapısını rahatlatmak üzere hazırlandığı ifade edilen ve yaklaşık 300 bin nüfusun modern bir yerleşim alanında yaşamasını ön gören plana olan inancını şu sözlerle dile getirdi: “Nilüfer Ekokent Planı’ ulusal ve uluslararası platformlarda da sunulmuş ve örnek proje olarak birçok ortaklığa konu edilmiştir. Örneğin Türkiye Belediyeler Birliği ile İsveç Belediyeler Birliği’nin ortaklığında “Sürdürülebilir Ekolojik Kentsel Planlama” başlığı altında yürütülen TUSELOG projesi kapsamında, bu bölgeye özel çalışmalar yürütülmekte. Tasarım ve katılımcılık süreci açısından dikkat çeken plan, Birleşmiş Milletler Habitat Temsilcileri’nce de ilgi çekici ve özel bir çalışma olarak değerlendirildi. Biz planımıza inanıyoruz. Meclisimizden yeniden geçirip seçimlerin ardından Büyükşehir’e göndereceğiz. Bu projenin uygulamaz olduğunu düşünmek, ne yazık ki bu düşünce sahiplerinin kapasitesini ortaya koyar. Biz bilgimize de birikimimize de güveniyoruz.”

“Plana siyasi açıdan bakanlar, bedelini vatandaşa öder”

Konuşmasında; sık sık, iade kararının siyasi olduğu izlenimi taşıdığını vurgulayan Bozbey, 30 Mart seçimlerinin karara karşı vatandaşların da takınacağı tavır konuşunda önemli bir eşik olduğunu ifade etti. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde sandalye sayısı üstünlüğünü elinde bulunduran siyasi parti temsilcilerinin gurubunu işaret eden Bozbey “Sadece Nilüfer’in değil, yatırımcıların da ilgisiyle, Bursa’nın en önemli projelerini doğuracak bu plana siyaseten bakarlarsa, kentin önünü kapatırlar. Komisyonlarda ve ikili görüşmelerde projeye karşı olumlu tavırlarını unutarak iade kararı alanlar, aldıkları bu kararı iyi düşünmeliler. Eğer konuya siyasi açıdan bakıyorlarsa vay hallerinde. 30 Mart’ta aldıklarını bu kararın bedelini vatandaşa öderler,” dedi.

Basın toplantısını izlemek üzere gelenler arasında Bölgede yatırım yapmayı amaçlayan bazı yatırımcılar ve kooperatif yöneticileri de vardı. Bozbey’in ardından konu ile ilgili söz alan EMİR-KOOP Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tan, planın bekletildiği 9 aylık süreç içinde Büyükşehir Belediye  Başkanı  Recep Altepe ve Büyükşehir Belediyesi yetkilileriyle görüştüklerini ifade ederek “Gurur duyduğumuz bu modern projede kooperatif olarak 1500 konutluk bir alanımız var. Planın uygulanabilmesi amacıyla Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız görüşmelerde, ne yazık ki biz de konuya siyasi bir yaklaşım olduğunu hissettik,“ dedi.