haber

Bozbey: Kayapa atık tesisi ile ilgili tavrımız net

Başkan Burada karavanıyla makamını bu hafta Kayapa Mahallesi’ne taşıyan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bölgeye Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan Katı Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi’nin çevreye büyük zarar vereceğini belirterek “Bu konuda hukuki süreç başlatacağız” dedi. Bozbey, yeni başlatılacak “Sıfır Çöp” projesini de Kayapa’da açıkladı.

 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, makamını mahallelere taşımaya devam ediyor. Başkan Burada projesi kapsamında her hafta cuma günleri bir mahalleye giden Başkan Bozbey’in bu haftaki durağı Kayapa Mahallesi oldu. Gün boyu çalışmalarını Kayapa Mahallesi’nde yürüten Başkan Bozbey, kendisinden randevu talep eden vatandaşlarla da görüştü. Mahalle sakinlerinin talep ve önerilerini de dinleyen Bozbey, sıkıntıların giderilmesi için ilgili müdürlere anında talimat verdi.

 

Başkan Bozbey’e Kayapa’ya bugüne kadar yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür eden Muhtar Ali İhsan Dengiz, Büyükşehir Belediyesi’nin bölgeye yapmayı planladığı katı atık tesisine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Kayapa halkının katı atık tesisi istemediğini kaydeden Muhtar Dengiz, “Bu sorunun bir an önce çözülmesini istiyoruz. Katı Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi’nin yanı sıra bölgemizde mıcır ocaklarıyla ilgili de sorunlarımız var. Her geçen gün ocakların sayısı artıyor ve bölgemiz bundan büyük zarar görüyor” dedi. Kayapa Çevre Yolu’nun açılmasını istediklerini söyleyen Muhtar Dengiz, mahallede çok amaçlı salona ihtiyaç duyduklarını belirterek Başkan Bozbey’den bu konuda destek istedi.

 

“Kayapa’da halkın yanındayız”

 

Katı atık bertaraf tesisiyle ilgili Nilüfer Belediyesi olarak duruşlarının belli olduğunu kaydeden Başkan Mustafa Bozbey, “Biz halkın taleplerinden yanayız. İstenilen tesisin yapılmasıyla birlikte Kayapa ve çevresinde bulunan mahalleler büyük bir çevre sorunuyla karşı karşıya kalacak.  Büyükşehir Belediyesi bu konuda yapılan itirazları kabul etmedi. Bu konuda  ÇED raporu alınmasıyla ilgili de süreç başladı. Biz de hukuki süreci başlatacağız.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Kayapalılara,  bölge halkına Bursalılar’a sormadan tesis ile ilgili karar almasını anlamış değiliz. Büyükşehir Belediyesi’ni bilimsel verilerle hareket etmeye davet ediyoruz. Elbette Bursa'da böyle bir tesise ihtiyaç var.  Fakat biz bu tesisin yapılacağı yere, ilgili kurumlar ve halkın birlikte karar vermesini istiyoruz. Bu sorun sadece Kayapa’nın değil tüm Bursa’nın sorunudur” dedi.

 

Kayapa’da sıfır çöp projesi başlıyor

 

Başkan Bozbey Nilüfer Belediyesi’nin Kent Konseyi işbirliği ile Kayapa’da Sıfır Çöp Projesi’ni başlatacağını da açıkladı.  Katı Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi’nin doğru olmadığını söyleyen Bozbey, “Biz, çöp yakmanın yanlış olduğunu düşünüyoruz çünkü böyle bir işlem çevreye zarar verecek. Öncelikle çöplerin geri dönüştürülmesinden yanayız bu amaçla da önce Kayapa’da Sıfır Çöp Projesini başlatıyoruz. Proje iki basamakta yürüyecek. Birinci basamak,  atığın acil ve hızlı biçimde ayrışması ve azaltılması olacak. Bu çerçevede evlere geri dönüşüm kutuları ve poyetler dağıtılacak, geri dönüşümle ilgili halk bilgilendirilecek. İkinci basamakta da organik atıklar ve karışık atıkların ayrıştırılması ve atığın kompostlanması sağlanacak. Yapacağımız çalışmanın sonuçlarını da takip edeceğiz.  Geri dönüşüme herkesin katılmasını sağlarsak, katı atık tesislerine de ihtiyaç kalmayacak” dedi.

Üreten kadınlara destek

 

Başkan Bozbey Kayapa’da halkla da bir araya geldi. Kayapa Kadınlar Yardımlaşma Kalkındırma ve Kültür Derneği’nin işlettiği Kardelen Kafe’yi de ziyaret eden Başkan Bozbey, kadınların ürettikleri ve marketlerin raflarında yer alan kahvaltılık soslarının tadına baktı. Üreten kadınlara her zaman destek verdiklerini belirten Bozbey, çalışmalarından dolayı Kayapalı kadınları tebrik etti.

 

Gün boyu makamında randevuları da kabul eden Başkan Bozbey’i Kayapa İlk ve Ortaokulu Müdürü Tarık Can da ziyaret ederek, desteklerinden dolayı teşekkür plaketi verip, kendi yazdığı Gönül Pencerem adlı şiir kitabını hediye etti.

 

Başkan Bozbey’i, Nilüfer Belediyesi’nin  kardeş kenti Hanau’dan gelen heyet de karavanında ziyaret etti. Konuk heyet Başkan Burada Projesi hakkında bilgi aldı.