haber

Bozbey Nilüfer’in çevreci projelerini anlattı

Çevre ve doğal hayatın korunması noktasında Türkiye’de örnek çalışmalara imza atan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, İtibar Yönetimi Enstitüsü ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı himayesinde bu yıl ikincisi düzenlenen Yeşil Şehirler Zirvesi’nde projelerini anlattı.

 

Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve Sağlıklı Kentler Birliği Müdürü Murat Ar’ın yönettiği Yeşil Belediyecilik ve Sağlıklı Kentler konulu ilk oturumda Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Güngör Gülenç, Bursa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Hakan Koyunlular ve Osmangazi Belediyesi Sağlıklı Şehirler Koordinatörü Esin Karahan çalışmaları hakkında sunumlar yaptı.

 

En çevreci kent ödülü

Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Adil Kayaoğlu ile Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Beril Tanaçan Ünler’in de katıldığı zirvede sunum yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, eşitlik, demokrasi, sosyal belediyecilik, vicdan, katılımcılık, özgürlük, doğaya ve yeşile saygı anlayışıyla hareket ettiklerini belirtti. Bozbey, “Kaynaklarımızı sürdürülebilir anlamda kullanmaya özen gösteriyoruz. Katı atık toplama ve geri kazanım çalışmalarının bölgesel anlamda ilk kez Nilüfer’de yapılmaya başlandı. Yaptığımız çalışmalar sonucunda Çevre Bakanlığı ve Orman Bakanlığı’ndan en çevreci kent ödülleri aldık,” dedi.

 

Bisikletin çevre dostu bir ulaşım aracı olduğunu söyleyen Bozbey, Nilüfer’de 120 bin metreye yaklaşan bisiklet ağının oluşturulduğunu anlattı. Kırsal alanda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler veren Bozbey, ilçe bazında çevre bürosunu kuran ilk belediye olduklarını belirterek “Büyükşehirlerin dahi üstlenmediği konuları üstlenen, uygulayan ve bunu ısrarla sürdürülebilir anlayışla takibini yapıp kamuoyuyla paylaşan ve çözüm eden kurumuz,” ifadelerini kullandı.

 

Okullarda çeşitli yarışmalar düzenleyerek bitkisel atık yağ toplama konusunda çocukları teşvik ettiklerini belirten Başkan Bozbey, “604 sitede de atık yağlar topluyoruz,” dedi.

Gürültü, hava, su ve elektromanyetik alan kirliliğinin önemine değinen Bozbey, “Sakarya Üniversitesi ile yaptığımız işbirliği ile elektromanyetik alan ölçümleri yapıyoruz. Baz istasyonları uluslararası standartlar çerçevesinde kurulması gerekiyor. Aksi takdirde olumsuz tepkiler olabiliyor. Gelen şikayetler doğrultusunda her yıl yaklaşık iki yüz evde ölçümler yapıyoruz. Bunların bir kısmında negatif sonuçlar elde ediyoruz. Bu sonuçlarla birlikte vatandaşın yanında yer alarak gerekirse hukuki mücadele başlatıyoruz. Bu tarz çalışmaların Türkiye genelinde yaygınlaştırılması için uğraş veriyoruz,” şeklinde konuştu.

 

10 bin yeşil ev projesi

2020 yılına kadar karbon salınımını yüzde 20 oranında azaltma hedefleri olduğunu ifade eden Bozbey, “İklim Değişikliğine Uyuma Yönelik Başkanlar Girişimi Sözleşmesi’ni Türkiye’de imzalayan tek kurumuz,” dedi. “Kırsal alanda karbonsuz köy evleri”, “Enerji kooperatifi” ve “On bin yeşil ev” gibi projeler üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirten Başkan Bozbey, “Önümüzdeki günlerde bu projelerimizi kamuoyuyla paylaşacağız,” dedi.

 

Enerji kooperatifini önemsediklerini belirten Bozbey, “Yeşil Ev Projesi’nde binalarımızın kullandığı elektriğin yüzde 100’ünü rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji sistemlerinden karşılamayı hedefliyoruz. Bu kapsamda Çanakkale’de bir yer satın aldık. 2015 stratejik planlarımız arasında yer alıyor. Bu çalışma sonucunda da on yedi bin ton karbondioksit salınımını azaltmış olacağız,” şeklinde konuştu.

 

Eko-Kent Projesini de anlatan Başkan Bozbey 230 bin kişinin yaşayacağı çevre ve doğaya saygılı bir bölge planlandığını anlattı. Akademik çevrelerden destek aldıklarını ifade eden Bozbey, “Tarımsal alanı da koruyan bir planlama. DSÖ’nün desteklemiş olduğu; çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri içerisinde bulunduran bir proje,” diye konuştu.